Historiske Jomar (67) tilbake på topp

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen/Tom W. Johannessen ,  26.11.2021
Artikkelbilde
ALDER ER BARE ET TALL: Jomar Blekkan er 67 år, men satser hardere enn noen gang før. Lørdag kjører han to forhåndsfavoritter i V75-runden; Madam Royal (V75-3) og Alltid Ø.K. (V75-4). Foto: Eirik Stenhaug

I år tar Jomar Blekkan sitt 30. og siste championat på snart nedlagte Leangen. Men alderspensjonisten fra Jakobsli legger ikke opp. Han satser hardere enn noen gang! 

Med 30 banechampionat tangerer han den bergenske travlegenden Ove Wassberg. Ingen andre er i nærheten. Blekkan tok sitt første championat i 1983. Fra 1990 og til i år har han kun misset tre ganger, senest i fjor hvor ringerikingen Dag-Sveinung Dalen seiret flest ganger på Leangen.
Nå har Jomar, engang «Mannen med barten», satt skapet på plass. Med fem kjøringer igjen leder 67-åringen med elleve seire. Svært mye skal gå galt om det ikke skal holde helt inn.  

Siste og første
- Det er sånn det skal være, uttaler han offensivt og smilende. Og legger til:
- Wassberg nevner ofte at han har ett championat mer enn meg. Nå er vi snart likt, men jeg gir meg ikke der. Det er spesielt å bli siste champion på Leangen. Jeg går også for det første i Orkdal, sier mannen som har vunnet det meste. 

«Skal ikke være mulig»
Derby, Kriteriet, fire NM-seire som kusk og et utall av storløp rager høyt. Men ikke høyere enn årene 2001 og 2002. Da vant han vant flest løp i Norge. Det har ingen andre utenfor Østlandet klart i moderne tid.  - Det er høydepunktet i karrieren. Å vinne landschampionat med base på Jakobsli skal i utgangspunktet ikke være mulig, sier mannen og kusken som har vunnet 4521 seire i Norge og kjørt inn 154 millioner kroner. Kun Gunnar Eggen, Eirik Høitomt og Asbjørn Mehla har flere.
Eggen, som vant sitt siste løp 26. november 2008 på Bjerke med Bal Harbour, stoppet på 5546 førsteplasser.
Topptrioen på Adelskalenderen har alle over 5000 seire.
Blekkan er ikke helt fremmed for at også han skal klare den milepælen. 

Ville gi seg
- Helsemessig har jeg vært sprekere, men det er ikke slik at alderen tynger. Motivasjonen er enda sterkere enn før, sier Blekkan, som var inne på å gi seg for noen år siden.
Så kom nye hesteeiere inn i bildet. Hesteeiere som vil satse på at «pensjonisten» klarer de nye og meget ambisiøse målene.
- Jeg var inne på å gi meg for noen år siden, så kom Kolbjørn Selmer inn som hesteeier og nå har min nærmeste nabo valgt å satse knallhardt på trav.  

Dyre kjøp fra USA
På ettersommeren fikk han inn en toppstammet 2-åring fra USA, og denne uken kom en ny amerikaner inn til landet via stallen til Frode Hamre i Larvik. Nå er Blekkan klar for å nå et mål han har ønsket seg lenge. Å kjøre en traver fra egen stall på Skandinavias største travbane, Solvalla i Stockholm.
- Jeg har kjørt og vunnet løp der før, men aldri deltatt i et av de store unghestløpene under Elitloppshelgen i mai med hest jeg trener selv. Nå føler jeg at vi har hester som kan duge selv der. Og selvsagt blir det full satsing i Orkdal når de starter opp i mars, forsikrer Jomar Blekkan.
Alderspensjonisten, som kjørte på Östersund fredag, er definitivt still going strong.