Elitloppshelg på Solvalla

Skrevet av Tore Aas,  28.05.2021
Artikkelbilde
Cokstile er en av de norskfødte hestene som finnes på startlisten til årets Elitlopp. Foto: Hesteguiden.com

Søndag 30. mai er det klart for årets utgave av Solvallas Elitlopp, og på startstreken finnes flere ekvipasjer med norske interesser.

Tre norskfødte, Hickothethepooh, Moni Viking og Cokstile, finnes i startlistene. To av de også med norske eiere. I tillegg en norsktrenthest i Frode Hamre-trente Ecurie D. samt en «norskfødt» kusk i Kenneth Haugstad som skal kjøre Heavy Sound.

I den første kvalifiseringen møtes Hickothepooh og Moni Viking. Årets vinner av Finlandio Ajo, Hickothepooh, er oppdrettet av Torbjørn Selvåg, eid av Stall Sørlie Kiosk, trent av Trond Anderssen og kjørt av Vidar Hop. Fjorårets vinner av Harper Hanovers lopp Moni Viking er både oppdrettet og eid av Jan Lyng. Bjørn Goop er trener og kusk. Moni Viking har vist at han kan sprinte selv om styrken er hans våpen. Han kommer med fersk seier fra Ørebro International, og trakk fine spor 2 i kvalifiseringen. Hickothepooh trakk spor 5.

I den andre kvalifiseringen kommer vinneren av fjorårets Fyråringselite, Ecurie D., til start. Global Glide AB&Smart Repair Center AB i Sverige eier hesten som trenes av Frode Hamre. Kusk denne gangen er Ulf Ohlsson. Trener Frode Hamre sender hele 11. hester til start denne helgen. I dette heatet starter også fjor årets vinner av Elitloppet, norskfødte Cokstile. Den Italienskeide hesten innersporet i sin kvalifisering. På utsiden finner vi Heavy Sound sammen med sin faste makker, Fåberingen Kenneth Haugstad.

Fire hester fra hver kvalifisering går til finalen, hvor vinneren kan kvittere ut hele tre millioner svenske kroner i tillegg til heder og ære.

Elitkampen
Elitkampen for kaldblodshestene er også et av de mest spennende innslag denne dagen. Odd Herakles som kun har tapt ett løp på sine 20. siste starter er tittelforsvarere til å vinne også årets utgave. Står nå i svensk trening hos Fredrik Fransson, men kuskes som vanlig av Tom Erik Solberg. Spor 8. kan gi en tyngre vei mot seier i år, men formen er intakt. Han får selskap av Kleppe Fanden, Lome Brage og Philip Ess på det norske laget mot tøffe konkurrenter fra Sverige og Finland. Både på det svenske og det finske laget finnes det norskfødte hester i form av Tangen Haap og Nyland.

Det er flere hester med norske interesser som prøver seg i rammeløpene både lørdag og søndag.

Vi ønsker alle eiere, oppdrettere, trenere, kusker og oppassere lykke til på denne herlige helgen for alle travsportselskere. Nok en gang skal det vise seg at norskfødte og norsktrente hester duger godt i Europaeliten.

Heia «Made in Norway»!