Høstens løpstilbud er komponert

Skrevet av Norsk Trav,  02.08.2021
Artikkelbilde
Hickothepooh etter seieren i Ulf Thoresen Grand International. Foto: hesteguiden.com

Løpsbulletinen for september og oktober er nå ferdigstilt og sendt til trykk. Distribusjonen av den trykte utganven gjennomføres i uke 32, men nettversjonen finner du allerede her.

Fra sommertrav til Klasseløpshelg og hektisk storløpshøst

Vi er på vei fra sommer til høst. For travfolket er dette noe av den mest spennende tida på året. I alle fall for de som er involvert i de mest lovende unghestene. Den andre helga i september er det som vanlig klart for årets klasseløpshelg. Kvalifiseringsløpene blir avviklet den siste uka i august. Med totalt åtte finaler – vil hele 96 hester være kvalifisert for finalene i våre største unghestløp. Nerven det gir å være med her er helt spesiell. Vi unner alle å få kjenne på den følelsen. Skal man få til det må man starte med enten å oppdrette, eie, trene, eller være oppasser for en hest. Klasseløps-auksjonen er da en god plass å begynne. Auksjonen vil også i år gjennomføres som en nett-auksjon. Over 140 norskfødte 1-åringer er påmeldt til årets auksjon. Her er det garantert muligheter for å gjøre et godt kjøp. 

Norskfødte hester hevder seg hele tiden – både varmblodshester i internasjonal klasse og kaldblodshester i kamp med de svenskfødte kaldblodshestene. Finalene i de svenske utgavene av derby og kriteriet for kaldblodshester kjøres denne uken. Av totalt 48 finalister er 36 norskfødte – med andre ord 2 av 3. Øystein Tjomsland trener svært mange av disse hestene, og er selvsagt en sterk bidragsyter til at norskfødte hester dominerer. Men han er ikke alene.

Også norskfødte varmblodshester har hevdet seg i internasjonal klasse i løpet av sommeren. Hickothepooh fulgte opp seieren i Finlandia Ajo med ny seier i Ulf Thoresen Grand International. I Frankrike har Rebella Matters hatt en veldig fin sommersesong. Norskfødte hester har blitt naturlige innslag i de internasjonale storløpene. Moni Viking tok sin karrieres største seier da han gikk til topps i Åby Stora Pris i fjor – han skal forsøke å forsvare tittelen 14. august.

Gjenåpningen av samfunnet går ikke altfor fort, men litt publikum kunne allikevel slippes inn på årets sommertrav. Det har gitt en god ramme rundt sommerens helgestevner. Først ute var Oslo Grand Prix. Lettelsene i innreiserestriksjonene kom litt for sent til at det kunne bli det internasjonale stevnet vi kjenner det som, men noen få svenske hester var i alle fall på plass. Det var fjorårsvinner Ble du Gers som trakk det lengste strået i hovedløpet. Spesielt hyggelig var det også at Odd Herakles tok en liten pause fra sin bedekningssesong i Sverige, og valgte Bjerke denne helga. Da ble det ny seier i Alm Svartens Æresløp.

Leangen arrangerte sitt siste midtsommer-trav. Til neste år skal Midt-Norges nye storstue i Orkdal åpnes. Det siste midtsommertravet på Leangen var selvsagt litt vemodig, men samtidig en verdig avslutning. Skal en prestasjon trekkes frem må det nesten bli Creek’s Nu Loves seier i Tamin Sandys Æresløp. Hoppa eies og trenes av familien til mannen bak Tamin Sandy, Olav Christiansen. Det var selvsagt en spesielt populær og følelsesladet seier i et av midtsommertravets viktigste løp. Dag-Sveinung Dalen vil også huske helga spesielt godt. Ikke bare kusker han Creek’s Nu Love, men han ble også Norgesmester for de profesjonelle kuskene for første gang. Med seg på pallen fikk han Hans Christian Holm og Eirik Høitomt.

Jarlsbergs trippeltrav dukket som vanlig opp den andre helga i juli. Geir Vegard Gundersen dominerte stort med sine 4-åringer. Fredag ble det dobbeltseier i Champion Jarlsberg Grand Prix da han selv kusket Cicero T.G. inn til seier foran Kræsj. Lørdag tok Global Bred To Win seg av hoppeavdelingen. Og som tidligere nevnt var det Hickothepooh som gikk til topps i Ulf Thoresen Grand International etter et tøft nappetak med Moni Viking.

Det var topp stemning på Sørlandet da Ulsrud Tea sikret sin sjette (!) NM-tittel for kaldblodshopper. Det finnes ikke flere superlativer og ta av når det gjelder «Super-Tea» - så det bare å stille seg opp blant gratulantene. Blant hingstene og vallakene var Søndre Jerkeld utpekt som knepen favoritt. Det «hvite lynet» fra Bergen takler alle distanser, og etter noen riktig rappe sprinter tidligere i sommer var han også best når det var snakk om lang NM-distanse. Varmblodet gjorde opp om sine NM-titler på Biri den siste helgen i juli. Team Bullern stilte med ikke mindre enn fem deltakere i NM for hopper. Det endte med dobbeltseier hvor Miracle Tile sto øverst på seierspallen. I åpen klasse var Lionel «helt sjef». Det ble knalltøff kjøring tidlig i løpet, men Lionel viste stridsmoral som i sine glansdager. Han holdt unna til enkel seier.

Märthaløpene ble også avviklet denne lørdagen. Blant hoppene var Readyforwine den beste, mens Kim B.R. sørget for dobbeltseier til Geir Vegard Gundersen. I åpen klasse var Stian Eilefsen-trente I.D. Exceptional i en klasse for seg. 

Klasseløpshelgen er drømmen og målet for mange. Men mist ikke motet om det ikke klaffer der. Høsten er full av spennende storløp både for yngre og eldre hester. Det er bare å glede seg!


Tron Gravdal, Sportssjef Norsk Trav As

E-mail: tron gravdal@travsport.no

Klikk her for å åpne løpsbulletinen for september og oktober.