Elitloppshelg på Solvalla

Skrevet av Tron Gravdal,  30.05.2020
Artikkelbilde
Looking Superb starter i Elitloppet og kjøres av Jomar Blekkan. Foto: Hesteguiden.com

Denne helgen er det klart for Elitloppshelg på Solvalla. Flere hester med ulike norske interesser står på startstrek både i hovedløp og de mange rammeløpene.

Svært mange norske traventusiaster har turen til Elitloppshelgen som sitt årlige travsportshøydepunkt. I år blir helgen helt annerledes da stevnene må kjøres uten publikum. Det blir selvsagt svært spesielt da det på mange måter er det store og entusiastiske publikummet som gjør rammen rundt helgen så spesiell. Uansett blir det mye stor sport, og svenskene har lagt seg i selen for å lage topp TV-sendinger.

Da det ble klart at Solvalla måtte avvikle helgen uten publikum åpnet det seg også en mulighet for Norge til å arrangere V75-løp på lørdag kveld. Bjerke står som arrangør av en svært god V75-runde. Den siste muligheten for å kvalifisere seg for finalene på Bjerke 13. juni.

Da Elitloppshelgen dro i gang på fredag slo Ole Johan Østre for alvor an tonen for de norske hestene. Med Elmo Ice og Særpefanten ble det full pott for Østre. Elmo Ice vant et langløp, mens Særpefanten gikk til topps i det historiske speedracet for kaldblodshester. Måtte de andre norske klare å følge opp suksessen utover i helgen.

Norsk favoritt i Harper Hanover

Lørdag er det V75-runde med divisjonsfinaler på programmet. Hovedoppslaget Harper Hanovers Lopp har norsk favoritt i form av Moni Viking. Hesten har kommet til Sverige, og står for tiden i trening hos Björn Goop. Mange andre hester med ulike norske interesser står også på startstreken lørdag.

Showet åpnes med Elitkampen

Søndag er det klart for Elitloppet. Løpsdagen ser annerledes ut enn vi er vant til. Første løp går klokken 15.00 på ettermiddagen. Da startes det opp med ett smell når de beste kaldblodshestene fra Sverige, Finland og Norges braker sammen i Elitkampen. Løpet bærer jo også Jim Fricks navn. Frick som sammen med kollegaen Erik Bergløf og ikke minst Moe Odin ble valgt inn Hall of Fame på fredag.

Tre norske hester står på startstreken. Odd Herakles har trukket godt spor, og holder toppform. Han blir løpets favoritt. Roli Eld og Lome Brage har begge vært uheldige i sportrekningen, men har uansett kapasitet til å kjempe i toppen. Åsrud Vilja er strøket fra løpet. Det blir et herlig løp med gjensyn med hester som Polara, Tangen Haap, Josveis og ikke minst Månprinsen A.M.

Tre norskfødte i Elitloppet

Elitloppet går med sine kvalifiseringsløp som de to siste løpene i V75-omgangen, og finalen som dagens siste løp klokken 20.30 på kvelden. Hele tre norskfødte hester står på startstreken i årets utgave. Looking Superb har kommet i trening hos Frode Hamre, og får sin gamle trener Jomar Blekkan som kusk denne gangen. I den siste starten viste hesten tegn til at formen igjen er i anmarsj igjen. Trosser han det vanskelige utgangspunktet kan så absolutt en finaleplass være innen rekkevidde. Blant Looking Superbs konkurrenter finner vi blant andre Chief Orlando. Den Rogalandsoppdrettede hingsten gjør det stadig bra for sine finske eiere. Nest sist vant han på 1.09,8, og sikret dermed sin Elitloppsbillett.

I det andre kvalifiseringsløpet stiller Cokstile på startstreken. Hesten konkurrerer nå for Italienske eiere og trener. Cokstile har imponert i det siste, og er en riktig joker. Han støter på flere gode hester i sitt kvalifiseringsløp, blant andre Propulsion som gjør sin første start siden Prix d’Amerique.

Også søndag finnes det flere hester med norske interesser i rammeløpene.

Innholdsrik helg

Solvallas Elitloppshelg blir krydret med norsk trav. Lørdag kveld er det altså V75-løp på Bjerke med start kl 20.00. Søndag er det norske løp både før og etter løpene på Solvalla. Bergen kjører formiddagstrav, mens Biri drar i gang med sent kveldsstevne etter Elitloppsfinalen.

Det er bare å benke seg foran TV’en og stille inn på enten Rikstoto Direkte eller svenskenes TV4. Det finnes masse supre spilltilbud, og store potter. Og ikke minst det blir masse topp sport.
Nyt Elitloppshelgen. Vi ønsker alle som har interesser i hester som starter både i Norge og Sverige i løpet av helgen riktig lykke til!