Avlssesongen 2020

Skrevet av Marius Lundstein,  07.05.2020
Artikkelbilde
Avlssesongen 2020. Foto: Hesteguiden.com

Avlssesongen 2020 er i gang, og her får du nyttig informasjon foran årets sesong.  

Nå står vi i startgropen for årets avlssesong. Mange føll har allerede sett dagens lys, mens flere er på vei. I denne oversikten har vi samlet relevant informasjon til oppdretter av travhester i Norge som vi håper kan komme godt med til årets avlssesong. 

Valg av hingst, bedekning og stasjon

Testparring – www.breedly.com
Er du forsatt usikker på hvilken hingst du skal velge til hoppen din? Da anbefaler vi å bruke www.breedly.com. På denne nettsiden kan du velge hoppe og hingst for å se hestenes avstamming i 5 generasjoner bakover, samt avlsindeks (BULP-tall) og innvalskoefisient. 

Oversikt over sædstasjoner
Trenger du å komme i kontakt med en sædstasjon? Klikk her for oversikt over stasjoner i Norge. Oversikten inkluderer kontaktinformasjon til den stasjonen du skulle ønske å komme i kontakt med.

Avlsvurderte varmblodshingster
Klikk her
 for å komme til oversikt over varmblodshingster som er vurdert i perioden 2015-2020 i Norge. Med oversikten kommer også hingstenes poenger, samt at du kan se dommerkortet på 23 av disse hingstene.

Hingstekatalog for kaldblods
Katalog 2020 for avlsgodkjente kaldblodshingster er klar, og du kan bestille den ved å trykke her.

Avlsplaner
Avlsplanene legger føringer for hvordan hesterasen skal bevares og utvikles i Norge. Les avlsplaner for kaldblodshesten og varmblodshesten ved å klikke her

Rase- og interesseorganisasjoner
I tillegg til Det Norske Travselskap har vi i Norge to rase- og interesseorganisasjoner for avl av travhester;

Veikle Balder for kaldblodshesten – www.veiklebalder.no
Travavl.no for varmblodshesten – www.travavl.no

Begge organisasjonene jobber for å fremme oppdrett av travhester i Norge. Besøk deres hjemmesider for mer informasjon om den hesterasen som interesserer deg.


Føll født i 2020

Fødselsmeldinger 
DNT har lansert digital fødselsmelding. Nå kan du på en enkel måte innrapportere resultat av bedekning 2019 i DNTs kundeportal Min Side. Når fødselsmeldingen er godkjent, kan man se dette på Min Side. Dersom fødselsmeldingen ikke blir godkjent, vil saksbehandler ta kontakt med oppdretter.

Gå til Min Side ved å trykke her

Har du ikke tilgang til Min Side eller har du spørsmål? 

Vennligst ta kontakt med DNTs Servicetorg på post@travsport.no 
Noe behandlingstid må påberegnes på nåværende tidspunkt. For brukere som ikke har nettilgang vil fødselsmelding sendes per post, men det må også her beregnes noe tid inntil videre grunnet reduserte ressurser i DNT.

Sertifiseringspakker for føll født i 2020
Sertifiseringspakker vil bli sendt til oppdretter. Nytt i år er en ny type mikrochip som kan måle kroppstemperatur. For å kunne gjøre dette må det brukes en avleser, Sure-sens PRO. Denne kan eventuelt bestilles hos Akselsen Agenturer A/S eller andre som forhandler veterinærutstyr.

 

Kvalitetssikring i oppdrett av norsk travhest 

Last ned kvalitetssikringpermen her

Dette er DNTs kvalitetssikringssystem for oppdrett. Systemet er ment å følge det enkelte individ, gjerne karrieren ut.
Systemet er inndelt i avsnitt med spesifikke områder. Vi mener områdene påvirker kvaliteten til den ferdig hesten. Innenfor det enkelte området vil oppdretteren bli bedt om å krysse av ved en del spørsmål. Dette er detaljer som vi mener har betydning for hestens utvikling og som vil være opplysende ved overtagelse/kjøp av hesten. Noen avavsnittene er ment å fylles ut av veterinær/hovslager eller i samarbeide med disse.

Husk at hoppa lager føllet. Oppdretteren lager hesten. 
Lykke til med årets avlssesong!