Oslo Grand Prix og V75-finaler

Skrevet av Tron Gravdal,  12.06.2020
Artikkelbilde
Kan det bli norsk seier under årets utgave av Oslo Grand Prix? Bildet er fra 2015 og da B.B.S. Sugarlight sikret norsk seier. Foto: Eirik Stenhaug, Equus Media

En topp sportslig meny venter oss på Bjerke Travbane denne helgen. Lørdag er det finaler i det første meetinget i V75, og søndag er det Tipster Oslo Grand Prix 2020.

Meeting 1 var godt i gang i vinter da det ble stopp på travløpene i midten av mars. En del hester hadde allerede sanket sammen poeng til finaledagen. Etter koronapausen ble den første V75-omgangen avviklet på Biri 2. mai. I ukene etter det har nye hester sanket sammen poeng i jakten på en finalebillett. Lørdag er det dags for finaler med 100.000 kroner i førstepremie i hver av løpene. V75-finalene holder høy sportslig kvalitet, og lager samtidig en spennende omgang for spillerne. Finalen for Sølvdivisjonen avholdes på søndag. Det gjør at det blir plass til tradisjonsrike Vinvaras Æresløp innenfor V75-menyen.

Vinvara som var født i 1956 var ei knallgod «Hadelandsmerr» i regi Lars Flatla fra Lunner. Det var Bjerketrener Alf Ulven som var hoppas faste makker i løpsbanen. Vinvara var god både som unghest, og som eldre. I karakterboka finnes seirer både i Norsk Trav Derby, Lars Laumbs Pokalløp, Kaldblodslandskampen og Jacob Meyers Pokalløp. Spesielt i 6-årssesongen var hun god – da både Laumbløpet og Meyer’n ble sikret det året. Etter en lang karriere fulgte hun siden opp i avlsboksen med gode resultater. Avkommene var i likhet med sin mor både talentfulle og slitesterke. Aller best var hennes førstefødte, kåringshingsten Flatvar, som startet over 200 ganger og tok seg helt til eliten.

Vinvaras Æresløp har vært kjørt siden 1986. Hele tiden som et rent 4-årsløp. Telemarkingen Sølv Don med Ulf Thoresen som gjestekusk vant førsteutgaven av løpet. Siden har løpet sett vinnere som både Atom Vinter, Spang Best og Moe Odin. Fra 2005 har løpet vært forbeholdt hopper. Det året ble løpet vunnet av ei hoppe eid på Hadeland. Alm Pila tilhørende Ola Skiaker fra Brandbu gikk til topps. En gang før det hadde seieren gått til Hadeland. Det var når Hvatt Djerven gikk til topps i 1994. I årets utgave av Vinvaras Æresløp årsdebuterer fjorårets Hoppekriterievinner, Stas Eldi. Det gjør at Per M. Hvattum kan ta sin andre seier i løpet, og det kan bli den tredje Hadelandsseieren i løpet som ærer en av Hadelands beste hester.

Oslo Grand Prix 2020

I søndagens program er Tipster Oslo Grand Prix hovedoppslaget. Fem norske hester møter fem hester eid i henholdsvis Finland, Frankrike, Nederland, Italia og Tyskland. Blant deltakerne finnes faktisk vinnerne fra de to siste årene. Vitruvio som tok seg av både OGP og Ulf Thoresen Grand International i fjor debuterer i Björn Goops regi. Formen er noe usikker. Enda flere spørsmålstegn er det det knyttet til Evil Enok M.E. som vant OGP i 2018. Han har vært ute med skade, og ikke startet på nesten to år. Prøveløpet var bra, og det blir veldig spennende å se trønderen i comeback.

Med unntak av Rebella Matters var ikke det norske laget spesielt heldige med sportrekningen. Bakspor på Looking Superb som jakter revansje fra Elitloppet, og på Gigant Invalley som var tilbake i slag i den siste starten. Madelen L.T.C. har vært svært god i tre starter i år, men har en vrien utgangsposisjon. Med spor sju har hun bare Evil Enok M.E. på utsiden fra start.

Paul Hagoort har for tiden en base utenfor Göteborg. Derfra kommer den tøffe duoen Mister F. Daag og Tsunami Diamant. Førstnevnte har trukket et godt spor, og blir kanskje løpets favoritt. Godt spor ble det definitivt på finske Elian Web. Den startraske hesten vil etter alle solemerker holde teten om Jorma Kontio vil. Elian Web har vært imponerende god i år, men Elitloppet ble dessverre en nedtur.

Frode Hamre imponerer med tre hester i årets OGP. Looking Superb er nevnt. Han får Jomar Blekkan som makker igjen. Frode kjører selv Rebella Matters som har tjent gode penger i Frankrike det siste halve året. Den siste fra Hamres stall er franske Ble Du Gers. Hesten ble tredje i Harper Hanovers Lopp, og blir en spennende hest fra spor to. Per Oleg Midtfjeld kusker Ble Du Gers.

Alm Svartens Æresløp

Lørdag hadde en av Hadelands beste hester, Vinvara, sitt æresløp. Søndag æres den aller beste Hadelandshesten av de alle, Alm Svarten. Fenomenet fra Gran vant hele 183 løp, og startet hele 388 ganger. Alm Svarten var et eventyr i hele sin karriere. Han var blant de beste helt fra starten av, men må se seg slått fra tid til annen i 3-årssesongen, og tidlig i 4-årssesongen. Hester som Sambo og Glup var tøffe konkurrenter i debutåret, men fra da Alm Svarten gikk til topps i 4-års Stjernen på vårparten i 1985 tok han imidlertid med seg både «rått og røte». Som 4-åring vant han Derby, og som voksen fulgte han opp. Han seiret i alt. Et likhetstrekk med nevnte Vinvara var at også Alm Svarten tok både Laumbløpet og Meyer’n som 6-åring. Aller best huskes uansett kanskje Alm Svarten for opptredende han hadde på stordagene i mai, først på Bjerke og siden på Solvalla, hvor han var en av de aller største heltene år etter år. Nær sagt selvfølgelig er det på en slik dag Alm Svarten skal æres.

Odd Herakles har selveste Alm Svarten som sin morfar. Han æret sin nære slektning i fjor, og blir klar favoritt til å gjøre det i år igjen. Tøffest motstand kan han få av vinneren fra 2015, Lome Brage. Den lynraske hingsten vil garantert gjøre et forsøk på å snyte Odd Herakles på teten fra start. Det blir ikke lett, men startsiden blir spennende. Finsk deltaker er det i Vixus, en stallkamerat av OGP-deltaker Elian Web.

Auksjonsløpet / Support Justices Æresløp står også på programmet. Årets 3-årskull består av lovende hester, og noen av de som kan bli årgangens aller beste står på startstreken her. 200.000 kroner, og mye ære venter vinneren.

Også søndagens øvrige rammeløp holder høy kvalitet. Dessverre må vi fortsatt nøye oss med å få med oss det hele på TV-skjermen, men i unntaksåret 2020 har vi etter hvert lært oss å leve med det. Denne gangen går det også an å få med seg løpene på NRK. Fra klokken 17.00 er det en halvtimes sending på NRK2. Husk at det også søndag er V75-spill, denne gangen også med internasjonale innsatser inn i V75-potten. Det betyr mye penger å spille om.