Ny kamp om NM-titler

Skrevet av Tron Gravdal,  24.07.2020
Artikkelbilde
Fjorårets NM-vinner i åpen klasse for varmblodshester ble Ferrari B.R. Midtfjeld-traveren står på startstrek med vinnersjanser også i år.(Foto: Hesteguiden.com)

Fra Sørlandet og kaldblodshester til Biri og varmblodshester. I tillegg til NM-løpene står også Prinsesse Märtha Louises Pokalløp og DNTs Hoppechampionat på Biris flotte storløpsmeny.

 

Det kjøres trav på Biri over to dager denne helgen, og fredag kveld dras i gang med hele 11 løp på programmet.

Fredagskvelden innledes med to trøsteløp i åpen avdeling av Prinsesse Märtha Louises Pokalløp. I det fjerde løpet er det ti hopper som møttes til dyst i trøsteløpet i Hoppeavdelingen. Deretter får vi se et knippe fine kaldblods 4-åringer i et kvalifiseringsløp i Veikle Balder Cup.

Biri Allround er en tradisjon denne fredagskvelden. Ti gode varmblodshester møttes til dyst først i sulkyløp, deretter under sal. Kusk og rytter skal være samme person. I fjor var det Ja El Tomcat og Siv Emilie Løvvold som trakk det lengste strået. Ingen av de stiller på startstreken i år, men mange andre ville være med og det var kamp om plassene til årets utgave av Biri Allround.

Hoppene innleder

Lørdagens V75-runde innledes med NM for varmblodshopper. Også her var det kamp om plassene, og dessverre var det flere fine hopper som ikke fikk plass blant de tolv som står på startstreken. Tittelforsvareren MADELEN L.T.C. blir trolig løpets favoritt. Hun har prøvd seg mot de aller beste i Oslo Grand Prix og Ulf Thoresen Grand International, men galopperte seg bort begge gangene. I sine øvrige løp i vår, og på forsommeren har hun vært imponerende god. THANKFUL imponerte sist fredag da hun hentet hjem norgesrekorden over sprintdistanse med voltestart hjemme på Sørlandet. Tjomslandstallen holder fantastisk form, og utgangsposisjonen fra innerspor er mildt talt spennende. I LOVE PARIS ble norsk mester i 2017, og fulgte opp med å bli Europamester for hopper samme året. I motsetning til de to nevnte var I Love Paris uheldig i sportrekningen. Også norgesmesteren fra 2018 står på startstreken. CALINA var 4-år den gangen, og gjorde reint bord med seirer i Hoppeavdelingen av Jarlsberg Grand Prix, NM for hopper og Hoppederby. Hamrestallen har også med seg REBELLA MATTERS til løpet. Etter en sterk sølvplass bak umulige Hillary B.R. i fjorårets Hoppederby hadde hun en innbringende periode i Frankrike. Disse fem meritterte hoppene utfordres av en gjeng kapable 5- og 6-års gamle hopper som foreløpig ikke har konkurrert på samme nivå. PRAPAI R. og RIVA RENN har vært heldigst i sportrekningen. Sistnevnte viste solid form ved seier forrige lørdag. MIRACLE TILE var nede på 12-tallet over full distanse i fjor sommer, og kan mye i sine beste stunder. AIDA MAE har vært god, men har slitt i år. Formen er imidlertid på plass nå, men sporet hemmer. Det gjør det også for lett gjenkjennelige IMPRESSIVE CHOICE. Kapasiteten er stor, men hun må altså ha litt ekstra tur for å hevde seg fra spor 8. SYNJO DANSEUSE blir det trønderske håpet i løpet. I den nest siste starten ble hun toer bak Madelen L.T.C. Det vil være en overraskelse om den plasseringen gjentas fra startspor i annen rekke. ILENNA BONANZA er en riktig seiersvant ung dame. I fjor var hun imponerende god med 14 trippelplasseringer på 18 forsøk. Hun har hatt en liten pause før årets NM.

Åpent blant gutta

Årets NM for hingstene og vallakene holder høy kvalitet, og er en åpen affære. Også her er selvsagt sportrekningen viktig, og i likhet med tittelforsvareren blant hoppene trakk også tittelforsvareren blant gutta, FERRARI B.R., spor tre. Han kommer til løpet med formen på topp, og kan absolutt forsvare sin tittel. En annen som nok gliste godt da han så sportrekningen er Truls Desserud. Hans GIGANT INVALLEY var knallgod toer i Årjängs Stora Sprinterlopp i sin siste start, og vil utfordre om NM-tittelen fra spor to. Innenfor ham står NOBLE SUPERB. Han trives med distansen, men kan innersporet bli en liten felle? Stallkameraten GRETZKY B.R. har ikke hatt full klaff i år, men kommer til NM med form. Trond «Buller’n» Anderssens duo HICKOTHEPOOH og KICK OFF CLASSIC var gode i Anders Jahres Pokalløp på Jarlsberg, og blir outsidere. Mellom dem bak startbilen står EVIL ENOK M.E. Etter ett imponerende comeback i OGP har han ikke vært like god etterpå. Kapasitet til å vinne har han. LIONEL har ikke fått så mye uttelling i år, men formen er ikke så verst. Sporet derimot kunne vært bedre. Ytterst i bakspor står THE LAST TICKET. Han har forberedt seg godt hjemme på Leangen, og viste tenner da han tok seg av Per Rakkestads Minneløp på Momarken for en snau måned siden. «Ferskingene» i denne klassen har alle trukket bakspor. GOLDSTILE er tilbake i form etter å ha brukt lang tid på å finne tilbake til de lovende taktene han viste som unghest. THAI HIGHWAY er fra det samme kullet, og han har også slitt etter seieren i Jarlsberg Grand Prix for to år siden. I Kim Pedersens regi har han vært forbedret i år. RED BAR er variabel i sitt prestasjonsnivå, men slår til med riktig gode prestasjoner innimellom.

Märthaløp og DNTs Hoppechampionat

Det bys på masse god sport lørdag. Prinsesse Märtha Louises Pokalløp med både Hoppeavdeling og Åpen klasse er noen perler av noen løp. For andre året går løpene uten kvalifiseringer, men de høyest rangerte basert på startgrunnlag og poeng kommer med i løpet. Årets 3-årskull inneholder mange svært lovende unghester, og det er vanskelig å trekke frem noen. Uansett kommer det garantert til å bli svært severdige løp lørdag. Og som om ikke det var nok så skal også DNTs Hoppechampionat for 4-årige varmblodshopper avvikles lørdag. Løpet går som en sportrapp, noe som gjør at vinneren av hoppeavdelingen i Jarlsberg Grand Prix, Another Creation, starter fra spor 12. Hun kan definitivt vinne derfra også, men oppgaven er ikke enkel. I gode spor finner vi hester som Sofies Case og Lucky Queen Soa.

For de som liker topp travsport er det mye å følge med denne helgen. Fortsatt må de fleste av oss ta løpene fra TV-skjermen, men det anbefales uansett på det sterkeste.