NM for kaldblodshester

Skrevet av Tron Gravdal,  17.07.2020
Artikkelbilde
Åsrud Vilja og Ulsrud Tea har duellert i NM-sammenheng tidligere år også - her fra 2016-utgaven når Åsrud Vilja trakk det lengste strået. Hvem blir årets NM-dronning ?(Foto: Hesteguiden.com)

Tradisjonen tro er Sørlandets Travpark vertskap for Norgesmesterskapet for kaldblodshester. Lørdag møtes de beste kaldblodshestene igjen med mål om å bli skrevet inn i historiebøkene.

De fleste snakker på forhånd om tre hestenavn. Åsrud Vilja har for alvor utfordret Ulsrud Tea om Dronningtronen, mens Odd Herakles på sin side har vært suveren blant «gutta».     

Det avvikles dobbeltkjøring på Sørlandets Travpark denne helgen. Sommertravet dras i gang med ni fyldige løp fredag kveld. I V65-finalen får vi se to gode hopper, Thankful og Royal Baby, på Norgesrekordjakt. Det er Windy Ammiks 1.12,5, som må slås. Royal Baby var bare tre tideler unna da hun vant et tilsvarende løp på Sørlandet for en snau måned siden. Også Thankful har form, og vil helt sikkert være for å by opp til kamp.

Duellen fortsetter

Lørdag er det klart for full V75-runde med de to Norgesmesterskapene som naturlige høydepunkt. Først er det damene som skal i aksjon. ULSRUD TEA har vært den beste hoppa i flere år, men nå har ÅSRUD VILJA utfordret for alvor. Da Åsrud Vilja tok sitt første NM i 2016 var det en overraskelse. Denne gangen vil det ikke komme som noen overraskelse om hun står igjen som vinner. Ulsrud Tea og Åsrud Vilja møttes i Årjäng sist lørdag. Da var Åsrud Vilja best. Denne gangen har Ulsrud Tea trukket spor innerst av de to, det kan kanskje få «maktforholdet» i balanse igjen. Mens Åsrud Vilja jakter sin andre NM-tittel vil «Super Tea» ta sin femte om hun går til topps. Hennes NM-seirer har kommet i 2013, 2014, 2018 og 2019. En annen vinner enn en av de to nevnte vil være en overraskelse, og i kampen om plassene bak er det åpent. To gode hjemmehåp er blant de som stikker seg fram. TRØ HERA har hatt en svært god sommer med seier i Spikelds Æresløp på Forus i juni. Siden fulgte hun opp med fjerdeplass i Bork Rigels Æresløp/Trøndelagspokalen og hun ble tredje bak Åsrud Vilja og Ulsrud Tea sist, TANGEN ELVIRA har stor kapasitet, og de dagene Tjomslandhoppa går feilfritt kan hun få til hva som helst. TANTE RAGNHILD forsøkte seg i Alm Svartens Æresløp, og tross galopp leverte hun en lav 1.20-tid. Hun står innbydende til i årets NM. FINNSKOG ODA kommer til NM med fin form, og kan absolutt hente seg en fin premie. Den kan også den gode Rogalandskvartetten KAP TILLY, ORIOLA, LYKKJE MAY og VALLE TIRIL. De flinke hoppene tjener penger jevnt og trutt, og dukker stadig opp i startlistene når hoppene samles til V75-dyst. Lykkje May har vunnet tre V75-løp i år, deriblant finalen i Hoppecupen. Hun er en outsider i årets NM. Oriola ble millioner da hun ble tredje i finalen i Hoppecupen i sin siste start. SUNDBY SØSS er blant de ferskeste i løpet, og i tillegg trukket det dårligste sporet. Det gjør dessverre ikke oppgaven noe enklere. Årets NM-deltakere har god geografisk spredning, og spesielt hyggelig er det at også Nord Norge er representert. NORDLYS ROSA konkurrerer i Ole Anton Svinsholt regi, og gjør noen riktige pangløp fra tid til annen.

Kong Odd

Blant hingstene og vallakene kommer ODD HERAKLES ut som den store favoritten. Han har imponert gjennom våren og sommeren, og virker helt uslåelig i øyeblikket. At han trakk innerspor gjorde han ikke til noe mindre favoritt. Det kommer til å være en stor overraskelse om Odd Herakles taper årets NM. Innfrir han det tunge favorittstempelet blir det hans tredje strake NM-tittel. Bak Odd Herakles er NM mer åpent. Frode Hamre-duoen ROLI ELD og TROLL SOLEN har hatt form lenge, og kjemper alltid i toppen. Spesielt Roli Eld har yppet seg litt mot Odd Herakles noen ganger, mens Troll Solen skal forsvare en bronseplass fra fjorårets NM. Trønderen PAVE FAKS har en fantastisk form om dagen, og endte nærmest Odd Herakles sist. Fjorårets NM-toer, Bergenseren SØNDRE JERKELD, sprintet under 1.20 i Alm Svartens Æresløp, og har siden hatt siktet stilt inn mot årets NM. Rogalendingen G. JERKEN har ikke startet på over to måneder og gjør et spennende comeback. STEINFAKS og PHILIP ESS er oppkomlingene. De hadde et skikkelig nappetak i Ole Uttisruds Minneløp for tre uker siden. Da trakk Steinfaks det lengste strået. Kanskje blir hjemmehåpet Philip Ess den beste av de to nå? Flinke VALLE MATTIS er den siste i årets NM-felt. I likhet med Søndre Jerkeld var han ute i Alm Svartens Minneløp, og noterte seg for en sterk 1.19-tid, og ble treer i Bork Rigels Æresløp/Trøndelagspokalen etter det. NM-feltet i åpen klasse er ikke så stort, men godt. Også i åpen klasse er de fleste landsdeler representert.

3-årscup og Sølvhest

Rammeløpene holder også god kvalitet. Sølvhesten for 4- og 5-årige varmblodshester har noen riktig fine hester på startstreken. Eventyrhesten Tayno Destrier blir favoritt sammen med Per Ivar Bendiksen. Blant motstanderne står seiersvante Anders U.S. spennende til på strek. Noen av de mest talentfulle 3-årige kaldblodshestene står på startstreken i Sørlandets 3-årscup. April Faxa har en spennende oppgave fra strek. 40 meter bak jakter flere gode. Blant andre Øystein Tjomsland med sin fine Grisle Tore G.L.

Alt ligger til rette for en spennende lørdags ettermiddag på Sørlandets Travpark.