Jarlsberg i fokus

Skrevet av Tron Gravdal,  03.07.2020
Artikkelbilde
Som vi har vært inne på så har sommertravet på Jarlsberg over flere ti-år vært med å skape minner og opplevelser for både publikum og aktive. Her er vi tilbake i 2013 når Amanda Robertsen kunne juble for seier med Seaborn Simona i JGP hoppeavdeling.

For travfolket er Sommerbyen Tønsberg og Jarlsberg Travbane som vanlig i fokus den første helga i juli. Tre dagers travfest er i vente.

Jarlsbergs travfest på sommeren har lange tradisjoner. Tidligere gikk stevnet gjerne under navnet «Jarlsberguka» med enda flere travdager. På den tiden dominerte camperne på Jarlsberg, og for veldig mange var dagene på Jarlsberg innledningen på ferien. Her traff man de samme campingnaboene år for år, og for veldig mange travelskere var dette årets høydepunkt. Det er det fortsatt for mange selv om «innpakningen» over tid har blitt noe annerledes. Kampen om de beste hestene er hard, og hestene starter ikke like hyppig som tidligere.

Ulf Thoresen

Mange storløp har hatt sin plass under stevnet, men det er spesielt to løp som har vært sentrale. Skandinavisk Grand Prix har historie helt tilbake til 50-tallet, og ble kjørt for 3-årige varmblodshester. I 1993 byttet løpet navn til Ulf Thoresens Minneløp, og ble kjørt under det navnet til og med 2015. Fra og med 2016 endret løpet proposisjon til å bli ett internasjonalt eliteløp, og byttet navn til Ulf Thoresen Grand International. Da Skandinavisk Grand Prix byttet navn til Ulf Thoresens Minneløp var det akkurat ett år etter at Ulf Thoresen gikk bort midt under JGP-helgen i 1992. Det nest siste løpet Ulf kjørte var hoppeavdelingen i Skandinavisk Grand Prix (Stall Volos Hoppeløp) fredag 10. juli 1992. Med Symbolic endte Ulf på fjerde i et løp som ble vunnet av den finske Jarlsbergvennen Markku Nieminen og Meadowbranch Grace.

Helt siden Ulf Thoresens Minneløp ble kjørt for første gang i 1993 har det vært en helt spesiell atmosfære på Jarlsberg når det nærmer seg start i løpet til Ulfs minne. Ulf Thoresens posisjon både i norsk og internasjonal travsport var helt unik. Sulkykunsteren fra Larvik vant «alt» både innenlands og utenlands, men beholdt alltid bakkekontakten. Det var nok mye av årsaken til hans enorme popularitet.

Jarlsberg Grand Prix

Tidlig på 60-tallet ble Jarlsberg Grand Prix etablert for 4-åringene, og er nå det løpet med lengst (nesten) uendret proposisjon og tradisjon under stevnet. Tidlig på 90-tallet gikk løpet fra å være et løp åpent for alle 4-årige hester til å bli et løp forbeholdt norskfødte hester. Siden da har JGP hatt posisjonen som et klassisk løp. Etter Norsk Trav Derby det klart nest største løpet for de norskfødte 4-åringene. Med ulike sponsorer har løpet dog hatt ulike navn gjennom historien. De siste årene er det Felleskjøpet som har vært Jarlsbergs samarbeidspartner.

Jarlsbergpublikummet har opp igjennom historien blitt presentert for mye stor sport, og det er helt umulig å trekke frem noen enkelte hester eller enkelte løp. De som har opplevd Jarlsbergs sommerstevne en eller flere ganger har alle sine minner.

Champion Jarlsberg Grand Prix

Fra i fjor til i år har Jarlsbergs stevne gått fra fire til tre dager. Unghestdagen som normalt har blitt avviklet på torsdag og JGP-fredagen er slått sammen til en solid unghestfest fredag kveld. Hele seks 3-åringsløp står på programmet denne kvelden. I tillegg skal Champion Jarlsberg Grand Prix avvikles med to kvalifiseringsløp, og en garantert spennende finale. Den heteste forhåndsfavoritten heter nok Golden Dream M.E., men utfordrerne er mange.

Hoppefinale og Odd på verdensrekordjakt

Lørdag er det full V75-runde med finalen i Champion Jarlsberg Grand Prix’ hoppeavdeling som hovedoppslag. Etter nok ett imponerende løp i kvalifiseringen blir Another Creation favoritt i finalen. Stallfolket har sitt mest prestisjefylte oppgjør for året da de slåss om seieren i Thor Tholfsens Minneløp. Også i dette løpet får vi se en av landets beste norskfødte 4-åringer i form Strong Pepper. Han blir favoritt sammen med Adrian Solberg Akselsen. Lite, men godt kan sies som startfeltet i kaldblodseliten. Odd Herakles jakter Järvsöfaks’ sin verdensrekord. Formen har aldri vært bedre, og nå melder værprofetene på Blindern at også værgudene er med på laget. Tidligere i uken var det varslet mye nedbør på lørdag – noe som kunne ødelagt Odd Herakles’ verdensrekordjakt. Torsdag kveld ser imidlertid værvarselet så bra ut som det kan. Regn natt til lørdag vanner banen skikkelig, og opphold, en del sol og ikke altfor varmt lørdag skal være perfekte forutsetninger for å springe fort.

Ulf Thoresen Grand International

Søndag avrundes trippeltravet med internasjonal V75-omgang og Ulf Thoresen Grand International som solid hovedoppslag. Grunnet den spesielle situasjonen i år er premienivået lavere enn tidligere, og det internasjonale preget er en del mindre enn vi er vant til. Tross det holder løpet høy kvalitet, også fordi flere norsktrente hester holder svært høyt nivå. Det internasjonale innslaget består av OGP-vinneren Ble du Gers (i fransk eie, men trent av Frode Hamre), OGP-toeren Tsunami Diamant og vinneren av Finn Tack Europamatch, Zarenne Fas. Det norske laget toppes av OGP-vinneren fra 2018, Evil Enok M.E., som var strålende firer i sitt comeback. Etter snaue to års løpspause gikk han rett ut i Oslo Grand Prix, og imponerte på direkten. Det blir utrolig spennende å se trønderen i aksjon med ett løp i kroppen. Hjemmehåpet Madelen L.T.C. var uheldig og galopperte i den første svingen i OGP, og jager revansje. Looking Superb vil også gjerne vise seg fram fra sin beste side hjemme i Norge. Kapasitetshestene Gretzky B.R., Ferrari B.R., og Lionel holder alle et veldig høyt toppnivå, og hva kan oppkomlingen Floris Baldwin med fersk toppinnsats fra svensk sølvdivisjonsfinale få til? Årets utgave av UTGI kommer garantert til å bli svært severdig.

Av søndagens rammeløp stikker Anders Jahres Pokalløp seg ut. Løpet som er stengt ved 1.8 millioner innkjørt er også åpent for 4- og 5-årige hester med høyere grunnlag. Blant deltakerne finnes fjorårets Derbyvinner Max Brady.

Jarlsberg-helgen byr som dere forstår også i år på garantert topp sport, og med det nye travminner for historiebøkene.