Høstens løpsbulletin er klar

Skrevet av Jan-Inge Ringen,  30.07.2020
Artikkelbilde
Årets norsktrente Oslo Grand Prix-vinner Ble Du Gers fikk fortjent pryde forsiden av løpsbulletinen for september og oktober(Foto: Hesteguiden.com)

Løpsbulletinen for september og oktober er nå ferdigstilt og sendt i trykken. Om trykkeprosessen og distribusjonen går etter planen så skal abonnenter og banene ha utgaven i hende før neste helg.

Selve løpsbulletinen ligger vedlagt nederst i saken - men før det, her følger sportssjef Tron Gravdal sin leder for denne utgaven av løpsbulletinen.

Klasseløpshelgen blir annerledes i år

Den siste ukaeni august avvikles kvalifiseringsløpene til klasseløpene. Klasseløpshelgen med finaler står for tur den andre helgen i september. Da skal 96 hester ut i jakten på klassiske laurbær. En stor opplevelse for alle involverte. Årets klasseløpshelg blir dog seende annerledes ut enn vi er vant til. Dette av flere årsaker. 

Allerede i forkant av årets sesong ble det besluttet at de åtte klasseløpsfinalene skulle deles over to dager. Lørdagen er det hoppene som er i fokus, mens de åpne klassene som kjøres søndag. Selvsagt rammes løpene inn av mange andre flotte løp. Tradisjonen tro skal det kjøres travløp fredag ettermiddag, full V75-runde lørdag og internasjonal V75-runde søndag. 

Klasseløpsauksjonen får også et ganske annerledes utseende i år. Med usikkerheten knyttet til Koronasituasjonen ble det besluttet at auksjonen i år må kjøres som internett-auksjon. Hele 139 norskfødte 1-åringer er påmeldt. Fra og med tirsdag 8. september til fredag 11. september vil det være mulighet til å legge inn bud på 1-åringene. Fredag kveld vil auksjonen avsluttes.  

I forkant av auksjonen legges det opp til visningsdager i forbindelse med totalisator-kjøringer rundt om i landet. Disse visningene begynner på Biri 9. august, og avsluttes på Bergen Travpark to uker senere. Forsøket med internettauksjon blir nytt, og gjør det selvsagt ekstra spennende for oppdretterne. Masse flott hest frembys for salg, og vi håper virkelig det finnes kjøpere til alle de spenn-ende individene. 

Nå avvikles de fleste travstevner som andre arrangement med inntil 200 tilskuere. Myndighetene har varslet mulige endringer fra september, og kanskje er det åpnet opp for 500 publikummere på det tidspunktet. Uansett hva det blir så blir årets klasseløpshelg annerledes enn vi er vant til, men det kommer uansett ikke til å ta bort glansen fra de som får oppleve drømmen om klasseløpsfinalist eller ennå bedre klasseløpsseier.

Noen har alt klart å oppnå det i år. For en gjeng glade sørlendinger og Stall Olympic AB har drømmen allerede gått i oppfyllelse. I Svensk Kallblodsderby gjorde Øystein Tjomsland helt reint bord. I Hoppeavdelingen beslagla hester fra hans stall samtlige plasser på seierspallen. Norheim Borka eid av nevnte Stall Olympic AB, oppdrettet av Egil Skeilvoll fra Nodeland og kjørt av Örjan Kihlström gikk helt til topps. På plassene bak fulgte brødrene Tjomsland med Brenne Berna og Sjø Stjerna. Og «Tjoms’n» ga seg ikke med det. I åpen klasse slo han til med dobbeltseier. Denne gangen kusket han selv vinneren, Havglimt. Alf Laupsa fra Lillesand er eier, mens Gustav og Elias Larsen fra Lindesnes er oppdrettere. På plassen bak Havglimt ble Grisleprinsen G.L. toer. Og den som kanskje smilte aller mest i Östersund den lyse julikvelden var Stine Birkeland. Som oppasser av både Norheim Borka og Havglimt fikk hun en travopplevelse det vel vil være umulig å overgå! Hatten av for Øystein Tjomsland og hans team!

Sommeren har gitt flere flotte travopplevelser. Ble du Gers ble dobbel storløpsvinner. Først gjennom seieren i Oslo Grand Prix, og siden gjennom seieren i Ulf Thoresen Grand International. Frode Hamre trener hesten, mens hans kolleger Per Oleg Midtfjeld og Vidar Hop, var innleide «piloter» i de to storløpene. I Jarlsberg Grand Prix stod Golden Dream M.E. og Noralf Brækken tilbake som finalevinneren etter å ha måttet nøye seg med tredje i kvalifiseringsløpet. I hoppeavdelingen var det Team Bullern/Malmins Another Creation som dro det lengste strået etter en god dose dramatikk. 

Fire NM-vinnere er også kåret i løpet av juli. På Sørlandet var det regjerende Konge og Dronning, henholdsvis Odd Herakles og Ulsrud Tea, som trakk de lengste stråene. Når vi først er innom Odd Herakles må det dveles litt ekstra ved ham. Han står nå med ubrutt seiersrekke siden han ble toer i Nordisk Mesterskap i Åbo i september i fjor, og i Alm Svartens Æresløp imponerte han voldsomt med norsk rekord på 1.18,4 fra posisjonen utvendig for ledende Lome Brage! 

På Biri kunne også Ferrari B.R. forsvare sin NM-tittel fra i fjor. Blant hoppene ble det imidlertid troneskifte. Thankful rammet inn Tjomslands svenske derbysuksess med å sette Norgesrekord på hjemmebane 17. juli, for deretter og bli norsk mester på Biri åtte dager senere. På Biri ble også Prinsesse Märtha Louises Pokalløp avviklet. I hoppeavdelingen var det Frode Hamre-trente Jolene B.R. som var den beste. I åpen klasse ble det ny storløpsseier til Henry Rorgemoen da Custom Cheval gikk til topps.

For mange er det spennende dager i vente med klasseløpskvalifiseringer, finaler og årets Klasseløpsauksjon. Vi ønsker alle involverte lykke til.

Tron Gravdal, Sportssjef Norsk Trav As

E-mail: tron.gravdal@travsport.no

Klikk her for å laste ned løpsbulletinen for september og oktober.

Løpsdagskalenderen med løpsdagene for september og oktober oppdateres innen utgangen av uke 31.