Kaldblodshestene på Vincennes igjen

Skrevet av Tron Gravdal,  13.02.2020
Artikkelbilde
Brenne Banker er en av kaldblodshestene som nå er på vei til Frankrike. Foto: Hesteguiden.com

Søndag 16. februar er det igjen klart for kaldblodsløp på Vincennes. Fire norske hester er på vei gjennom Europa, og vil være på plass på Grosbois torsdag kveld.

Det var Wellek som vant det norske kvalifiseringsløpet på Bjerke 18. januar. Kjell Løvdal er hestens trener. Han hadde Trollgutt til start på Vincennes både i 2009 og 2010. På fire starter var Trollgutt innom alle de tre plassene på seierspallen.  Seieren kom i Prix des Trotteurs Sang-Froid i 2010. Kan Wellek gi Løvdal ny suksess? Eirik Høitomt er på plass og kusker Wellek på søndag, mens det blir fransk kusk i løpet som skal gå torsdag 20. februar.

Siden kaldblodshestene ble introdusert på Vincennes for første gang i 2002 har det totalt blitt avviklet 34 kaldblodsløp på banen. 19 av disse er vunnet av norske hester. Sverige har tatt åtte seirer, mens det har blitt syv seirer på Finnene. Den statistikken kan de pynte på denne gangen. Det får ikke svenskene gjort i år. Deres hester kunne dessverre ikke starte på Vincennes da de ikke rakk å få gitt den, i Frankrike, påbudte herpesvaksinen mellom kvalifiseringen og løpene på Vincennes. Dermed blir det kun en finsk/norsk duell denne gangen med åtte hester til start.

Brenne Banker ble nummer to kvalifiseringsløpet på Bjerke. Åsbjørn Tengsareid kusker begge løpene på Vincennes. Frode Hamre er hestens trener.

Øystein Tjomsland trener de to siste hestene på det norske laget. Langlands Odin kuskes av sin deleier Vidar Tjomsland i begge løpene. Øystein må se løpet på søndag fra gjerdet, men overtar tømmene bak Magnums Othello selv på torsdag.

Foreløpig er ikke løpene på søndag endelig starterklærte, men det er klart at det vil være de to toppkuskene Matthieu Abrivard og Eric Raffin som kommer til å delta som franske innslag i kaldblodsløpene.

Det finske laget består av hestene H.V. Tuuri, Jetsu, Kukan Tutu og Vinksa. Finnene avviklet sitt kvalifiseringsløp på Vermo 29. januar. H.V. Tuuri vant løpet på enkleste vis. Hesten viste en veldig fin speed etter å ha blitt kjørt i rygger helt til oppløpet. Mye tyder på at det blir den klart tøffeste konkurrenten for det norske laget.

Den norske delegasjonen reiste fra Larvik midt på dagen onsdag, og regner med å være framme på Grosbois torsdag kveld.