Løpsbulletinen januar og februar 2021

Skrevet av Tron Gravdal,  06.12.2020
Artikkelbilde
Ecurie D.ble et av de store sportslige utropstegnene i året vi er i ferd med å legge bak oss. Løpsbulletinen for januar og februar gir forhåpentligvis motivasjon til å ta fatt på 2021 med sportslige fremganger for de fleste.(Foto: Hesteguiden.com)

En ny løpsbulletin har nå gått i trykken og er i løpet av uken i distribusjon. Man kan også laste den ned i denne nyhetssaken. Løpsdagskalenderen tilgjengeliggjøres senest den 16.desember.

Sportssjef Tron Gravdal oppsummerer her 2020 og ser samtidig fremover mot et 2021 som bærer bud om forsiktig optimisme blant annet gjeldende hesteeier-premier

Positive signaler på vei inn i ett nytt år

Økonomisk ble avslutningen av 2019 og innledningen på 2020 svært tung for trav-sporten. Store kutt i overføringene til sporten gikk også utover premiebudsjettet. Ved inngangen til et nytt år nå er signalene heldigvis litt mer positive. Budsjettene for 2021 blir ikke endelig behandlet før i januar, men signalene etter DNTs siste styremøte er at det tas sikte på å øke premier og oppdretterpremier samlet med cirka 30 millioner sammenlignet med det opprinnelige budsjettet for 2020. Dette er selvsagt svært hyggelige nyheter. Endelig budsjett for 2021 blir ikke vedtatt før under DNT-styrets januarmøte. Dermed vil heller ikke detaljene i premiebudsjettet være klart før det. I januar og februar fortsettes det å kjøre med det premienivået vi ligger på nå.

Under siste styremøte ble også terminlisten for 2021 vedtatt. Det vil avvikles 400 løps-dager i 2021. Den største endringen er at Bjerke nå skal avvikle sitt V75-midtuke-produkt på tirsdager. I første kvartal blir det ikke norske løp på onsdagskveldene med unntak av de to onsdagene hvor Bjerke er medarrangør i V86. Den første V86-Xpress-omgangen kommer allerede onsdag 13.januar. Neste gang Bjerke er medarrangør i V86 blir onsdag 3. mars. I første kvartal arrangerer Norge såkalt svensk lunsj på ons-dager. Det betyr stevnestart kl 12.20 og i utgangspunktet syv løp på programmet. Også i 2021 skal det arrangeres franske lunsjer. Totalt vil det være 15 løpsdager hvor den franske spillgiganten PMU tilbyr spill mot norske løp. Disse løpsdagene ligger i hovedsak på mandager, og kommer i gang fra midten av april.

Storløps-arrangementene kommer stort sett slik vi kjenner dem. Hvor omfattende hvert arrangement blir er ikke klart før etter at budsjettene er behandlet på nyåret. Innenfor V75 legges det opp til to meeting på samme måte som i år. Finalene vil avholdes på Bjerke i midten av juni og midten av desember. De første kvalifiseringsomgangene i meeting 1 dras i gang alt i januar. I den neste utgaven av løpsbulletinen vil hele storløpslisten og en oversikt over de to V75-meetingene presenteres.

Når planleggingen mot neste års storløps-sesong og V75-dager er igang er det fortsatt med usikkerhet på hvordan selve arrangementene kan gjennomføres. Som alle andre i samfunnet krysser vi fingrene for normalisering av både festdager og ikke minst hver-dagene. Høsten har vært krevende med en økning i smittetallene for Covid-19. Det har gjort at vi i tråd med det som har blitt gjort nasjonalt også har måttet stramme inn på travsportens egne smittevernsregler.

Da noen av de tradisjonelle storløpene for unghester ble innstilt grunnet svake innmeldingstall nå i høst skapte det stort engasjement og mange diskusjoner. I samråd med representanter for de aktive jobbes det nå med storløpsliste og en sesongplan for de yngste hestene. En gjennomgang av disse tradisjonsrike løpene gjør at noen kanskje enten blir borte eller at proposisjonene endres. Målet er at løpene skal fungere bedre enn de gjør i dag, og at det skal være god forutsigbarhet for trenere og eiere av våre beste unghester.

Ved ett års-slutt er alltid tid for litt oppsummering. Når disse linjer skrives er det fortsatt en snau måned igjen av 2020, og de fleste oppsummeringene får vente til siste løpsdag for året er avviklet. Men vi kan slå fast at norskfødte og norskeide hester nær sagt som vanlig hevder seg godt internasjonalt. Og her hjemme går det mot et troneskifte på kusketoppen. Eirik Høitomt har vært den ledende norske kusken siden tidlig på 2000-tallet. Den Jarlsberg-stasjonserte rogalendingen vil nok gjerne slå tilbake i 2021, men i år må han se seg slått av Dag-Sveinung Dalen. At sistnevnte skulle ta steget helt opp på toppen har lenge vært spådd. I løpet av 2020 har han fylt 30 år, rundet sine første 1.000 seire, og er altså på stø kurs på mot sitt første landschampionat. Hatten av for fortsatt unge Dalen.

Julehøytiden står for døra. Vi håper alle travvenner får tid til å nyte noen rolige dager. Vi ønsker alle en riktig god jul og et godt nytt travår!

Tron Gravdal, Sportssjef Norsk Trav As

mailto:tron.gravdal@travsport.no

Klikk her for å laste ned løpsbulletinen for januar og februar 2021