Norsk Travkriterium for kaldblodshopper

Skrevet av Tron Gravdal / Marius Lundstein,  05.09.2019
Artikkelbilde
Nordli Alma med trener Jomar Blekkan. Foto: Hesteguiden.com

30 hopper ble starterklært til kvalifiseringsløpene som gikk av stabelen tirsdag 27. august. Det betød tre kvalifiseringsløp hvor de fire beste fra hvert løp gikk til finale.

Det er et imponerende høyt nivå på 3-årshoppene, og nåløyet for å nå finalen var trangt. Øystein Tjomsland sendte i veg et skremmeskudd alt i den første kvalifiseringen. Brenne Berna som eies av Norsk Rikstotos styreleder Jan Petter Sissener var helt suveren, og vil nok være svært manges favoritt i finalen. Vidar Asgeir Brenne fra Hvaler er oppdretter. Team Tjomsland kvalifiserte ytterligere to hopper. Nordsjø Vinni ble toer i sitt kvalifiseringsløp. I Stall Kungslaget 2016 har hun svenske eiere. Jærbuene Rune Erga og Johannes Wiig er oppdrettere. Den tredje finaleklare hoppe fra Tjomslands stall heter Haslistjerna. Harald Nordhagen fra idylliske Kapp ved Mjøsa er eier. Han har oppdrettet hoppa sammen med Terje Martinsen.

I den andre kvalifiseringen ble det svensk i form av amatørhesten Alfa Lina. Lars-Erik Karlsson er «alt» rundt den svært gode hoppa. Det «svenske laget» i Hoppekriteriet teller ytterligere tre hester. Vinnas Titania kommer fra Eric Martinssons stall i Kvänum ikke så langt fra Axevalla. Dette er en del av Sverige som ikke er et typisk kaldblodsdistrikt. I likhet med Alfa Lina er også Vinnas Titania svenskfødt. De to andre svenske deltakerne har norsk opphav. Holter Oda er oppdrettet på Fetsund hos Kjell Dolvik. Til Kriteriet har hun lang reisevei fra Jerker Bjurmans stall i nærheten av Skellefteå. Theofaksa deleies og trenes av Karen Eriksen Kvåle. Svenskstasjonerte Kvåle har i likhet med Theofaksa sitt opphav i Orkdal’n. John Einar Theodorsen er Theofaksas oppdretter.

I den tredje kvalifiseringen ble heltrøndersk i form av Nordli Alma og trener Jomar Blekkan. «Kruttønna» eies av hardtsatsende og entusiastiske Kolbjørn Selmer fra Trondheim, og det er Eidar Monseth fra Svorkmo som er oppdretter. Den «proffe» amatøren Per M. Hvattum fra Brandbu på Hadeland har tidligere opplevd suksess med hester som Ting, Alm Rigel, Hvatt Djerven og Hvatt Bron. Nå er han tilbake i «hetluften» med talentfull Stas Eldi. Anne Helene Stastad fra Jaren er oppdretter. Midt bak startbilen finner vi to kjente fjes i klasseløpsfinaler for kaldblods. Kompisene Kjetil Djøseland og Jan Roar Mjølnerød stiller med henholdsvis Grude Bambi og Elsa. Djøselands Bambi er oppdrettet av Martin Hove og eid av Njål Hove, begge fra Kleppe. Mjølnerøds Elsa er oppdrettet av Trond Ellingsson på Tynset og eies av Jørgen A. Mjølnerød fra Halden. Hoppekriteriefeltet komplementeres av Suksess Terta og Josefine Eilertsen. Det er Josefines mor Gerd, og søster Silje Kristin, som eier hoppa. Hoppa har ikke bare eiere fra Nord-Norge, men er også født i landsdelen. Hun har Linda Ridderseth og Lisa H. Schmidt som sine oppdrettere. Malene Berdalen har hatt treneransvaret siden forsommeren. 

Få baneprogram for Klasseløpssøndagen her. 

DNT ønsker alle deltakere lykke til i Finn Tack Norsk Trav Kriterium for kaldblodshester - hoppeavdeling!