Norsk Travderby for kaldblodshester

Skrevet av Tron Gravdal,  07.09.2019
Artikkelbilde
Nordsjø Odin med kusk og trener Øystein Tjomsland. Foto: Hesteguiden.com

Tre tøffe kvalifiseringsheat med i alt 32 hester i programmet var utgangspunktet for kvalifiseringene til den åpne klassen i Derby for kaldblodshester. Tre kvalløp ga fire fra hvert løp til finale.

Av Øystein Tjomslands herjinger i kvalifiseringsløpene til de kalde klasseløpene var Derbykvalifiseringene det «aller råeste». Vinnerne i samtlige tre kvalløp ble kjørt og trent av Øystein Tjomsland! Derbyfavoritten heter Nordsjø Odin. Han vant årets svenske Derby, og imponerte i sin kvalifisering. Stall Bergsåkers Trotters Tjomsland eier. Rogalendingene Rune Erga og Johannes Wiig er oppdrettere. Fjorårets vinner av Biri Oppdrettningsløp Rappstjernen starter fra fint innerspor i finalen. Tor Gunnar Johnsen fra Tiller er eier. Stall Tolvførtiåtte fra Froland i Aust-Agder er oppdretter. Vestpol Kongen var Tjomslands tredje kvalifiseringsvinner. Hesten eies av Rune Røyrås fra Hornnes, og er oppdrettet i Rogaland av Leif Inge og Åse Marie Lura. Den fjerde og siste fra Team Tjomsland i finalen er toeren fra årets svenske derby, Våler Nikolai. Stall Olympic AB/Nordre Toten er eier. Det er Camilla Karlsen fra Elverum som er hestens oppdretter.

Øystein Tjomsland og Jan-Olov Persson har hatt mange tøffe nappetak i kaldblodsløpene de siste årene. Årets Derby blir intet unntak. Persson har kvalifisert tre til årets finale. B.W. Rune ble toer bak Vestpol Kongen i sin kvalifisering. Hesten B W Montage er hestens eier. Guli Roy som eies av Easy KB er Perssons andre kandidat. Den ble toer på behørig avstand av Nordsjø Odin i sin kvalifisering. Perssons tredje hest i finalen er Gott Klirr. Hesten som eies av Kuril AB og Ake Svanstedt Inc får norsk i finalen i form av Ole Johan Østre.

Også Jan Roar Mjølnerød hadde også gode kvalifiseringsdager, og fikk totalt fire til finaler. To av de i Derby. Tor Birger Krageboen fra Tveit på Sørlandet eier begge. Tangen Trygg og Møller Tor var ute i samme kvalifisering, og ble toer og treer. Tangen Trygg har Jørn Gunnar Nilsen som sin oppdretter, mens Møller Tor er oppdrettet av Sven & Ments Tore Møller.

I tillegg til seks varmblodshester har GV Gundersen også kvalifisert Egon til Kaldblodsderby. Det er Stall Thor og Martin som eier. Det er to viktige brikker i Team Gundersen, Thor Ingar Nielsen og Martin Teien Gundersen, som skjuler seg bak eierpseudonymet. Martin er en stor og hengiven fan av Olsenbanden, og derfor er hesten selvsagt oppkalt etter selveste Egon Olsen. Roald og Elin Sikveland er oppdrettere av elitehesten Elmers lillebror. To Vestfoldtrenere er også Derbyklare. Geir Flåten trener og kjører Aasvind, en av Saras Toftes få avkom. Han har hatt en rivende utvikling de siste par månedene, og tok seg til Derby som tredje i sin kvalifisering. Einar Aasen fra Skien er oppdretter. Andelslaget som eier kaller seg Stall Aasvind. Lars O. Romtveit kan se tilbake på flere Derbytriumfer. Med Ard er han finaleklar igjen. Veterinær Kjetil Egset fra Stange er oppdretter. Eierne kaller seg Team Alle Skal Få. Ards mor Arien var selv en meget god unghest. På 20 starter som 3- og 4-åring tjente hun nesten en halv million kroner uten å være med hverken Kriteriet eller Derby. Nå har hun imidlertid sine to førstefødte klasseløpsklare. Hun er nemlig også mor til Kriteriefinalist Arkan. 

Få baneprogram for Klasseløpssøndagen her. 

DNT ønsker alle deltakere i Tipster Norsk Travderby for kaldblodshester lykke til!