Løpsbulletinen november - desember

Skrevet av Tron Gravdal,  11.10.2019
Artikkelbilde

Løpsbulletinen for november/desember har i uke 42 vært i produksjon og under bearbeidelse. Det er å forvente at den ligger i abonnentenes postkasser onsdag(23.oktober) i uke 43.

Klikk her for å laste ned løpsbulletinen for november-desember.

Jobben med årets siste løpsbulletin har dratt i langdrag. Årsaken er at vi har vært nødt for å gjøre store endringer på tampen. Som sikkert alle har fått med seg fikk vi et kraftig kutt i overføringene fra NR på slutten av året. Grunnet sviktende omsetning er det andre gangen i år DNT har fått kutt i overføringene. Det første kuttet klarte organisasjonen å håndtere uten at den gikk utover premiepengene, men denne gangen var ikke det til å unngå. Med bare to måneder å spare inn på blir dessverre kuttene kraftige. Denne gangen var kuttet på hele 15,6 millioner kroner, og samlet er DNT kuttet med over 25 millioner kroner i overføringer i løpet av året. Flere ulike tiltak er besluttet, men vi har etter beste evne forsøkt å gjøre kuttene så skånsomme som mulig. Uansett er det ikke til å unngå at det svir. Det er det bare å beklage!

Som dere vil se i denne bulletinen er førstepremien i V75-løpene stort sett på 30.000, 40.000 eller 50.000 kroner. Høstfinalene for 3- og 4-åringer kjøres med 70.000 kroner i førstepremie. På Axel Jensen-dagen har vi forpliktelser i forhold til samarbeidet med Sverige, dessuten gir dagen en inntektsside som er svært viktige for norsk travsport – derfor er det ikke foretatt kutt denne dagen.

På Bjerkes onsdager kjøres det i november og desember åtte løp hvor ett løp går med 14.000 i første og resten i 20.000 (unntak for DNTs Unghestserie som går med 30.000). Også på andre hverdagskvelder er det i hovedtrekk redusert med ett løp. På hverdagstravet er dog premiene spart. Her kjører vi ett løp med 12.000 og resten i 14.000. 

Noen endringer i terminlisten har det også blitt som følge av besluttede tiltak. Fem løpsdager er strøket fra terminlisten i november og desember. Disse dagene er tatt bort før løpsbulletinen ble trykket. De fem dagene er torsdag 7. november (Drammen), torsdag 28. november (Momarken), lørdag 21. desember (Harstad), onsdag 25. desember (Forus) og tirsdag 31. desember (Bjerke).

Det finnes langt hyggeligere julegaver vi gjerne skulle gitt dere enn denne «sparepakka»!

Det er utfordrende tider. Mulig at vi må langt tilbake for å finne en periode som har vært like tøff som den vi er inne i nå, men det er lett og glemme. Norsk travsport møtte en skikkelig motbakke både tidlig på 90-tallet, og et par-tre år etter tusenårsskiftet. Vi har reist oss før - og vi gjør det igjen!

Bak oss har vi lagt nok en strålende Klasseløpshelg. 6. – 8. september var alt fokus rettet mot Bjerke Travbane. Auksjonskatalogen inneholdt nesten 200 hester, og med noen negative nyheter rett før klasseløpshelgen var det en viss frykt for at det kunne bli utfordrende for selgerne. Det viste seg dessverre også å slå til på fredagen. Spesielt siste del av den første auksjonsdagen ble en litt trasig opplevelse. Heldigvis tok det seg kraftig opp på lørdag, og totalt sett fikk auksjonen et litt bedre resultat enn fryktet. Men dessverre sto det tilbake en del skuffede selgere – samtidig var det mange som fikk kjøpt svært spennende norskfødte unghester til overkommelige priser. 

Klasseløpssøndagen ble nok en gang en flott opplevelse for kretsen rundt de mange finalistene. De kvalitetsfylte ungheststallene til Øystein Tjomsland og Geir Vegard Gundersen dominerte nok en gang med to klassiske seirer hver. Tjomsland vant de kaldblodige utgaver av kritieriet med Grisle Odin G.L. og Derby med Nordsjø Odin. Gundersens tok seg av begge Derbyløpene for varmblods med henholdsvis Hillary B.R og Max Brady. Erlend Rennesvik vant Kriteriet som kusk i fjor. Med Lady Ann fikk han denne gangen sin første trenerseier i et klassisk oppgjør. Men denne gangen var det også flere amatørtrenere som slo til. Det er bra for mangfoldet. Henry Rorgemoen fikk revansje i Kriteriet etter knepent tap i fjor når Custom Colt nå gikk til topps. Overraskelser signerte også Arne Johannessen fra Skiptvedt i Østfold med sin Dale Anne og den rutinerte Hadlendingen Per M. Hvattum med sin Stas Eldi. 

Dette er dager da drømmene går i oppfyllelse. I tøffe tider er drømmene viktige, og samtidig er det viktig å minne hverandre på gleden i det vi holder på med. Nemlig felleskapet med og rundt våre kjære firbente venner!

Tron Gravdal, Sportssjef DNT

E-mail: mailto:tron.gravdal@travsport.no