Kals i EM for stallansatte

Skrevet av Marius Lundstein,  25.06.2019
Artikkelbilde
Per Vetle Kals representerer Norge i EM for stallansatte. Foto: DNT

Per Vetle Kals representerer Norge i EM for stallansatte som avvikles på Mallorca fredag kveld. Løpene avvikles på øyas største bane, San Pardo, og fire løp inngår i mesterskapet.

Regelverket for å kunne være deltaker i EM for stallansatte gjør at en kusk ikke får vært deltaker mange ganger. Mesterskapet er for kusker som ikke er eldre enn 25 år. Man må ha vunnet minst fem løp, men ikke over 100 i løpet av sin karriere. Per Vetle Kals ble fjerde på landstatistikken for de stallansatte kuskene i fjor. Foran seg hadde han Magnus Teien Gundersen og Adrian Solberg Akselsen som begge har vunnet for mye løp til å delta i mesterskapet, samt Ragnhild Bjørnbeth som ikke var aktuell grunnet alder.

To ganger tidligere har norske kusker blitt Europamestere for stallansatte. Den første var Gunnar Austevoll som gikk til topps i 1991 når mesterskapet ble arrangert i Sverige. Da mesterskapet ble arrangert i Moskva i 2015 gikk Marius Høitomt til topps. Flere andre sterke navn har også blitt Europamester for stallansatte. I listen over tidligere vinnere finner man blant andre navn som Erik Adielsson, Hugo Langeweg Jr., Michael Nimczyk og Johan Untersteiner.

Denne gangen er det altså Per Vetle Kals som skal forsvare de norske fargene. 22-åringen fra Gjerstad i Telemark har sitt daglige virke på Øystein Tjomslands suksessrike stall på Sørlandets Travpark. Nå har han tatt seg noen dager velfortjent ferie på Mallorca før mesterskapet, og han gleder seg naturlig nok til fredagen.

 -  Det skal bli spennende å representere Norge. Det å kjøre her nede blir en opplevelse som jeg vil ta med meg senere, men jeg håper selvsagt på å trekke bra hester. Det hadde jo vært stas om jeg kunne klatret opp på seierspallen, gjerne helt øverst, sier en optimistisk Per Vetle Kals.

Startlistene er ennå ikke klare, men alle mesterskapets fire løp skal i alle fall kjøres over distansen 2.150 meter med autostart.