Løpsbulletinen januar - februar 2020

13.12.2019
Artikkelbilde

Løpsbulletinen for januar og februar 2020 er nå ferdigstilt og sendt i trykken. Web-utgaven finner man her og med flyt i distribusjonen så skal abonnentene ha den trykte utgaven i hende før jul.

Takk Drammen Travbane !

Da er løpsinnbydelsen for januar og februar endelig klar. Dessverre litt senere enn planlagt også denne gangen. Vi håper at det trykte produktet når frem i kampen med små og store julehilsener, og er fremme hos abonnentene innen jul.

På tampen av 2019 fikk norsk travsport en tung bør i fanget da det på grunn av nedgang i spilleomsetningen ble kappet 15 millioner kroner i overføringer til DNT. Da DNT også hadde vært gjennom kutt tidligere på året måtte det i denne omgang også gå utover premiematrisen. Flere ubehagelige premiereduksjoner, samt kapp av transporttilskudd ble gjennomført. Dog skal de aktive ha skryt for at det har vært god oppslutning om løpene nå i høst, og antall hester pr. løp har faktisk økt på tampen av året til tross for de premiereduksjoner som er gjort.

Håpet var selvsagt at vi kunne fortelle at premiene ville øke igjen når vi går inn i det nye året, men dessverre er de økonomiske rammene for 2020 veldig trange. Det betyr innstramming i budsjettene «over hele fjøla», og kutt i premiene blir dessverre også en konsekvens. Dog ikke i forhold til premienivået fra november og desember.

I den spesielle situasjonen vi står i er det heller ikke vedtatt et endelig budsjett for 2020. Imidlertid har DNTs styre gitt noen signaler når det gjelder premier. De går på at hverdagsløp og V75-dager skal vernes så langt det er mulig. Dette går utover storløpsdager og mønstringsløpsordningen. 

Transporttilskuddet for hester og reisetilskuddet for kusker og trenere ble som kjent fjernet i de to siste månedene i 2019. Det blir ikke reisetilskudd til kusker og trenere i 2020, ei heller reisetilskudd for hester til onsdagsløpene, men fra nyttår er transporttilskuddet tilbake for hestene på V75-dagene som går lørdager og søndager. 

Som dere vil se i løpsbulletinen for januar og februar ligger premienivået i hverdagstravet på samme nivå som i november og desember. 

Om ikke banene er inne med egenfinansiering ligger som regel nivået på seks løp med kr 14.000 i førstepremie og to løp med kr 12.000 i førstepremie. Bjerkes onsdagsløp kjøres med et løp med kr 14.000 i førstepremie, samt syv løp med kr 20.000 i førstepremie. På V75-dager økes premiepotten fra nivået vi har kjørt med i de to siste månedene i 2019. Der legges det i utgangspunktet opp til to ekstraløp med kr 14.000 i førstepremie, fem løp med kr 40.000 i førstepremie, og to løp med kr 50.000 i førstepremie. 

V75-dagene er viktige for oss. Av flere årsaker. Dette er ukedagen hvor den beste sporten skal vises frem. Dette er den beste dagen for å rekruttere nye traventusiaster og nye spillere. Dette er dagen da banene har størst mulighet til å trekke publikum til sine arrangement. Sammen må vi «brette opp armene», og gjøre det vi kan for å gjøre V75-dagen til det faste travhøydepunktet hver uke. «Gulrot-andelen» og «På lag» har fått i gang flere travlag til å organisere spillelag. Dette er en god begynnelse. Videre må man lokalt rekruttere nye medlemmer i disse spillelagene som ikke kjenner sporten og spillet fra før. Meld til løpene på lørdagene – eller kom som publikummer og ta med deg en venn eller to!

Terminlisten for 2020 inneholder 400 travdager. Dette er en nedgang på 46 løpsdager sammenlignet med det som blir resultatet for 2019. Spesielt vil dette merkes i vinter da det vil bli en del travfrie dager i Norge. I Skandinavia avholdes tradisjonen tro de største løpene fra april og utover mot høsten. I Frankrike derimot er det imidlertid fullt trykk når vintermeetinget på Vincennes er i full gang. Mange norske hester er oppstallet i Frankrike nå, og er med i jakten på de store premiene som det bys på. Den siste helgen i januar står som vanlig Prix d’Amerique på plakaten. Kan Looking Superb ta steget helt opp på det øverste trinnet på seierspallen i 2020? 

Kaldblodshestene er også invitert tilbake til den franske hovedstaden etter ett «hvileår» i 2019. Kvalifiseringsløp avvikles på Bjerke 18. januar. Kaldblodsløpene på Vincennes vil avvikles 16. og 20. februar. 

Når disse linjer skrives er det kun noen dager igjen til Drammen Travbane skal arrangere sin aller siste totalisatorkjøring. Vi er veldig mange som er glade i den intime og hyggelig travarenaen på Åssiden i Drammen. Lørdag 21. desember blir en vemodig dag. Da er det slutt etter nesten 65 års drift.

Julehøytiden står også for døren. Vi vil benytte anledningen til å ønske alle travvenner en riktig god og fredelig jul. 

Tron Gravdal, Sportssjef DNT

E-mail: tron.gravdal@travsport.no

Klikk her for å laste ned løpsbulletinen for januar-februar 2020