Løpsbulletinen september - oktober

Skrevet av Jan-Inge Ringen,  02.08.2019
Artikkelbilde
Nordsjø Odin og trener/kusk Øystein Tjomsland tok en imponerende seier i Svensk Kallblodsderby i slutten av juli. Våre egne klasseløp står for døren i september.

Løpsbulletinen for september-oktober er nå klar og legges ut som en web-basert utgave  i denne nettsaken. Abonnenter og banene ventes å motta sine utgaver rundt den 10.august.

Klasseløpshelgen står for tur

Kalenderen viser at vi snart er på vei fra sommer til høst. Vi er i ferd med å legge bak oss en sommer med mange flotte travstevner, og nå er fokuset rettet mot Klasseløpshelgen i september.

Oslo Grand Prix kom som vanlig tidlig i juni. I hovedløpet fikk vi se en imponerende vinner i form av Italienske Vitruvio. Den Alessandro Gocciadoro-trente hesten rotet bort noen lengder i den siste svingen da han var ute av taktene, men rakk allikevel frem til seier. Looking Superb var på forhånd ett av løpets trekkplastre, men ble dessverre strøket. Isteden var det Valokaja Hindø og Gretzky B.R. som forsvarte de norske fargene på mesterlig vis ved å bli henholdsvis tredje og fjerde. 

I finalen av Energima Cup fikk vi en trippel bestående av kun norskfødte hester! Gigant Invalley vant foran The Last Ticket og Photo Lavec. Imponerende. I Alm Svartens Æresløp fikk Odd Herakles revansje etter missen på Solvalla. Dette skulle vise seg å være oppstarten for to fantastiske sommermåneder for den stilige kåringshingsten.

Den første fortsettelsen for Odd Herakles kom ved seieren i Nordic King i Finland i midtsommerhelga.

Leangen avholdt tradisjonen tro sitt midtsommertrav den samme helgen. Roli Eld tok seg av Trøndelagspokalen/Bork Rigels Æresløp. Gretzky B.R. gikk til topps i 5-årsløpet, og Partyman var best i Tamin Sandys Æreløp. Erlend Rennesvik ble suveren norsk mester blant proffkuskene. Tidligere i juni sikret for øvrig Tina Lagesen seg samme tittel blant de kvinnelige kuskene.

Årets Grand Prix-trav på Jarlsberg ble en suksess. Jarlsberg Grand Prix ble en stor triumf-ferd for Team Gundersen. GV satte selv inn Max Brady i åpen klasse, mens Magnus kusket Hillary B.R. inn til enkel seier i Hoppeavdelingen. Og Odd Herakles fortsatte sitt sommereventyr. 

I Ulf Thoresens Minneløp gjentok Vitruvio sin OGP-seier. Nok en gang var Jorma Kontio innleid kusk. Italiensk også i Anders Jahres Minneløp da Volnik du Kras gikk til topps.

De to siste helgene i juli var det som vanlig NM-helger,  henholdsvis på Sørlandet og Biri. På Sørlandet var det Ulsrud Tea og Odd Herakles som ble  Dronning og Konge blant kaldblodshestene. Uken etter var det Madelen L.T.C. og Ferrari B.R. som sikret de samme titlene blant varmblodshestene. I Märtha-løpet tok Alpha Scarlet R.R. en overraskende seier. Deep Sea Candy tok seg av hoppeavdelingens  utgave akkurat som hun gjorde i Auksjonsløpet tidlig i juni. Norske ponnimestre ble henholdsvis Luffsan/Ingrid Elise Rød og Pros Maserati/Martine Erga. 

Samme uke hadde Svensk Kaldblodsderby blitt avviklet i Østersund. De norske hestene dominerte fullstendig. I hovedløpet kunne Øystein Tjomsland juble over dobbeltseier, da han selv kusket Nordsjø Odin inn til seier. I hoppeavdelingen var det Glade Tider med Jomar Blekkan som trener og kusk som sørget for en overraskelse. Gratulasjoner til kretsen rundt begge hestene.

I slutten av august står Klasseløpskvalifiseringene for tur. Klasseløpshelgen kommer den andre helgen i september. Nok en gang har det vært flott innmelding til Klasseløpsauksjonen, med hele 196 hester i katalogen. Søndag 8. september skal så alle Klasseløpsfinalene avvikles. Nye klassiske vinnere føres inn i historiebøkene. 

Løpsutskriving er alltid omdiskutert. Vi har de siste årene forsøkt oss med litt vri på løpsutskrivingen. Noe har slått til, annet har vi ikke truffet like godt med. I denne løpsbulletinen vil man fortsatt finne en del av den «nye» løpsutskrivingen, men vi forsøker nå med ett noe større antall løp med det vi kanskje kan kalle «tradisjonell» løpsutskriving. 

Vi er også inne i en liten endring i forhold til løpsutskriving på lørdager. Vi går fra tre til to divisjons- meeting pr. år. Det vil si at vi nå i høst ikke kommer til å kjøre tradisjonelle divisjonsløp, men disse er tilbake på nyåret. Neste år legger vi opp til to finaleomganger, en i månedsskiftet april/mai, og en i desember.

Tron Gravdal, Sportssjef DNT

E-mail: tron gravdal@travsport.no

Klikk her for å laste ned løpsbulletinen for september og oktober.