Løpsbulletinen for november og desember

Skrevet av Tron Gravdal,  28.09.2018
Artikkelbilde
Løpsbulletinen for november og desember er klar

Dagene går fort, og vips var vi fremme ved årets siste løpsbulletin. Ennå er det noen måneder til det er dags for å summere opp året, men det meste av storløpssesongen ligger bak oss. 

Sist ut var Klasseløpshelga, og nok en gang må den kunne betegnes som en suksess. Auksjonen var det i forkant knyttet noe usikkerhet til med tanke på at det var et rekordhøyt antall hester som skulle bys frem for salg, dette koblet opp i mot den usikre stråforsituasjonen som har preget oss i sommer. Det skulle heldigvis vise seg at auksjonen i sum ble meget bra. Kjøpelysten var god og aldri har det blitt solgt så mye hest på auksjon i Norge. 165 1-åringer byttet eiere til en samlet pris på over 16 millioner kroner. 

Gjennomsnittprisen vippet så vidt over 100.000 kroner. De langt mer interessante mediantallene var også positive. For varm-blodshestene var mediantallene eksakt det samme som i fjor. 65.000 kroner var tallet både for hoppene og hingstene. På kaldblodssiden var det derimot forbedringer. For hoppene økte tallet fra 35.000 i fjor til 45.000 i år. Blant kaldblodshingstene gikk mediantallet opp i svært fine 70.000. 

Selvsagt er ikke alle selgere like fornøyde. Men det betyr at noen kjøpere også gjorde noen riktige «kupp». Dette er litt av auksjonens nerve. Svært hyggelig er det også å registrere at det kun var tre hester totalt som måtte gå ut av ringen uten bud. Antallet tilbakekjøp blir også stadig færre. 

Klasseløpshelgen inneholder mange spennende elementer. Ett av lørdagens absolutte høydepunkt var da Prinsesse Märtha Louise svingte seg opp i sulkyen, og var deltaker i et «ekte» travløp. Vår knalltøffe Prinsesse kjørte som en rutinert kusk. Hun kusket Kick Off Classic akkurat slik hun og «Team Bullern/Malmin» hadde planlagt på forhånd. Det ble ingen topplassering på ekvipasjen, men det spilte ikke så stor rolle. Prinsessen var med og ga travsporten god reklame, og fikk samtidig selv en opplevelse for livet. 

Søndagen var det klart for Klasseløpsfinaler. Tre trenere sikret seg to klassiske triumfer hver. Geir Vegard Gundersen og hans team hadde en stor dag med mange topplasseringer. Hillary B.R. innledet med seier i Hoppekriteriet for varmblodshestene og Gretzky B.R. avrundet dagen med Derbyseier. I mellomtiden hadde også Lennart Bæverholm og Jan-Olov Persson sikret seg dobbeltseier da helbrødrene Eld Rask og Tekno Eld vant henholdsvis Kriteriet og Derby for kaldblodshester. 

Frode Hamre tok seg av begge hoppederbyene da Karmland Anna og Calina var best i sine oppgjør. Øystein Tjomsland fikk sin klassiske seier da Brenne Blesa gikk til topps i Hoppekriteriet, mens Kriteriet for varmblodshestene gikk til Marcus Lindgren-trente Stoletheshow. Erlend Rennesvik kusket, og sammen med Magnus Teien Gundersen som kusket to klassiske vinnere sørget de for at ungdommen satte sitt preg på klasseløpssøndagen. Våre gratulasjoner går også til oppassere, eiere og oppdrettere.

Planleggingen av neste års terminliste har pågått en god stund. Det blir trolig noe nedgang i den totale produksjonen. Dette dels ved at det reduseres et mindre antall løpsdager, samt ved at det kjøres noen færre løp på enkeltdager. I Norge er det slik at det omsettes klart mest på såkalte horisontale spill, altså spill som kombinerer flere løp. Dette er et av de viktigste elementene som er med når produksjonsplanen lages. 

De siste ukene fram mot jule- og nyttårshelg bruker å være gode tider for travsporten – både hva gjelder sport og spill. Vi krysser fingrene for en mild og trivelig høst som gjør at treningsforholdene blir gode. Noe som igjen kan gi bra med hester i løpene, og tilsvarende gode spilleløp å bryne seg på for spillerne.

Selv om denne løpsbulletinen gjelder for årets to siste måneder føles det som om det er tidlig å skrive god jul. Så vi nøyer oss med å ønske alle en god travhøst!

 

Tron Gravdal, Sports-/avlssjef DNT

E-mail: tron gravdal@travsport.no

Nettutgaven for løpsbulletinen for november og desember får du ved å trykke. God lesning!