Planlegger du å starte hesten din i Frankrike?

Skrevet av Avdeling for hestevelferd,  03.10.2018
Artikkelbilde

Trenere som planlegger å starte hester i Frankrike etter 1.november i år må påse at hesten(e) er vaksinert mot Herpesvirus, EHV-1.

Det franske sentralforbundet, Le Trot, har innført bestemmelser om obligatorisk vaksinering mot Equint Herpesvirus, EHV-1, fra og med 1.november 2018.

Vaksinasjonsintervallet for uvaksinerte hester gjelder som følger:

Vaksine A -
Vaksine B - minimum 21 og maksimalt 92 dager etter vaksine A
Vaksine C - minimum 150 og maksimalt 215 dager etter vaksine B
Revaksinering skal deretter gjøres årlig.

Alle hester som skal starte i travløp i Frankrike fra og med 1.november må ha fått vaksine A og B!
I henhold til de franske karentidsbestemmelsene må det beregnes minimum 26 dager fra første vaksine (vaksine A) er gitt til hesten kan starte i travløp. Dette er basert på vaksinasjonsintervallet som beskrevet ovenfor (vaksine B kan tidligst gis 21 dager etter vaksine A), samt at hestene i henhold til de franske bestemmelsene må ha 4 hele dager uten medisinering - clear days - i forkant av travløp.

Le Trot anbefaler vaksiner som beskytter både mot EHV-1 og EHV-4, men påbudet gjelder altså kun EHV-1.

Husk også at alle vaksiner må føres inn i hestens pass før avreise til Frankrike. Det er også viktig at veterinæren klistrer inn merkelappen med informasjon om vaksinen i hestepasset, slik at det er mulig for andre land å kontrollere hvilken vaksine som er gitt. 

Når det gjelder vaksinasjon mot hesteinfluensa er det vår anbefaling at hesten(e) er vaksinert innenfor siste seks måneder før første planlagte start i Frankrike.