Løpsbulletinen for mai og juni

Skrevet av Jan-Inge Ringen,  27.03.2018
Artikkelbilde

Da kan neste løpsbulletin presenteres. Nå er det mai og juni måneds løpsaktivitet som skal planlegges.

Klikk her for å laste ned løpsbulletinen for mai og juni. Denne har nå gått i trykken, men distribueres til baner og abonnenter først rett over påske. Løpsdagene for denne perioden(mai og juni) tilgjengeliggjøres i løpsdagskalenderen i løpet av uke 14.

Under kan du lese mer om sports- og avlssjef Tron Gravdal sine forventninger inn i mot disse 2 spennende månedene.

Vinteren har vært lang og seig. Vi nærmer oss april og det ligger fortsatt relativt mye snø over store deler av landet. Når vinteren er lang er det ekstra trivelig å jobbe med planlegging av løpene som skal gå på våren og forsommeren. Denne bulletinen gjelder for løpsdagene i mai og juni, og inneholder mye spennende.

 I aller siste innspurt med bulletinen dukket det opp en aldri så liten nyhet den første helgen i mai. ATG hadde planlagt internasjonalt spill mot Vermo og Finlandia Ajo på mai måneds første søndag, men det ble sene endringer som i sin tur som gjorde at svenskene ikke spiller mot det finske storløpet. Norsk Rikstoto tilbød ATG at en norsk bane kunne fylle rollen som internasjonal arrangør. Biri skulle kjøre V75 den helgen. De stilte sporty opp, og var positive til å flytte sitt arrangement til søndag. Dermed blir det et solid svensk/norsk spillesamarbeid den første helgen i mai. 

Lørdag spilles det V75 mot Örebro fra begge land, mens det søndag spilles V75 mot Biri fra begge land. Blant annet står DNTs Hoppechampionat for 4-årshoppene av begge raser på programmet denne dagen. Biri satser offensivt på å få til en skikkelig familiedag – vi krysser fingrene for at våren er på sitt aller beste ved Mjøsas bredder den første helgen i mai.

Finaleomganger etter vinterens divisjonsrunder blir det på Bjerke helgen etter. En av de allerede store klassikerne for de norskfødte 3-åringene, Hans Petter Tholfsens Minneløp, er hovedoppslaget når Jarlsberg kaller inn til V75-stevne den tredje helgen i mai. Tradisjonen tro er søkelyset rettet mot Stockholm og det magiske Elitloppsarrangementet den siste helgen i mai. Bergen er første V75-arrangør i juni med flere av sine tradisjonsrike storløp på programmet.

Den andre helgen i juni er det så klart for vårt største internasjonale arrangement når Bjerke Travbane byr inn til sin Oslo Grand Prix-helg. Bjerke er allerede godt i gang med å jakte på hester. Spennende blir å det se om Lionel eller kanskje noen av våre nyblivne 5-åringer kan melde seg på i kampen om plasser i OGP-feltet. Den mye omtalte 2013-årgangen blir «voksne» i år, og det blir spennende å se hvilken utvikling det er i den talentfulle gjengen. 

Forus, Leangen og Momarken byr videre opp til forsommerfester i de siste tre helgene i juni. Stavangerløpet blir hoved-oppslaget på Forus. Sammen med NM for travtrenere bys det på flere flotte storløp på Leangen. Litt endringer blir det sammenlignet med tidligere år. Alm Rau Jos Æresløp er flyttet til siste helg i september. Isteden skal de kalde 4-årshoppene få sin egen finale i Veikle Balder Cup. De artige tidsløpene Per Rakkestads Minneløp og Ole Uttisruds Minneløp er hovedoppslag når Momarken arrangerer V75 på junis siste dag. 

Tre dager før det er den europeiske kuske-eliten samlet på Bjerke for å gjøre unna første dag av EM for kusker. Bjerke Travbane feirer sitt 90-års jubileum denne dagen, og i tillegg til EMs fem første løp står også Kai Eriksens Minneløp på programmet denne onsdagen. Europamesterskapet avrundes for øvrig dagen etter med fem løp på Åby.

Det var mye om festdagene – som  det jo er flere av når det blir varmere i været – mens det viktige hverdagstravet går sin jevne gang hele tiden. Fra første mandag i mai er den franske lunsjen tilbake. Disse arrangementene gir norsk trav viktige inntekter, og det er viktig at det presenteres fyldige felter. Franske spillere er bortskjemt med dette fra sitt hjemland, og derfor er det satset noen premiekroner ekstra i et par av løpene nå. Også det «vanlige» lunsjtravet har fått en liten oppgradering fra 1. mai. 

Sommeren er også sesongen for at de ikke permanente totalisatorbanene avvikler sine kjøringer. Magnor har lang tradisjon for å arrangere travkjøring på 1. mai. Tidligere som lokalkjøring, men de siste årene som totalisatorkjøring. Så også i år. Haugaland har sin årlige løpsdag på Kristi Himmelfartsdag. Bodø har litt mer preg av en sesongbane, og avvikler sine to første kjøredager for året 2. juni og 23. juni. 

Med eller uten hest, uansett anbefales besøk både på nasjonale og internasjonale storløpsdager, lokale årlige happeninger eller hverdagstrav.