Salmonellasmitte på veterinærhøgskolen

Skrevet av Avd. for hestevelferd,  11.06.2018
Artikkelbilde

Det er bekreftet utbrudd av salmonellasmitte på veterinærhøgskolen i Oslo. Mattilsynet ber om at veterinærer og hesteeiere-/trenere tar forhåndsregler for å unngå å spre smitten.

Hesteklinikken på NMBU veterinærhøgskolen i Oslo kan foreløpig ikke ta inn nye pasienter som følge av salmonellasmitten, og henviser disse til Bjerke dyrehospital i stedet.

Salmonella er en bakterie som forårsaker sykdommen salmonellose hos dyr og mennesker. Hos hest spres smitten vanligvis ved at hesten får i seg bakterien gjennom munnen. Mange hester viser ikke symptomer, mens andre får diaré. I noen tilfeller oppstår symptomer etter en stressituasjon som transport eller annen sykdom eller skade.

Folkehelseinstituttet, som bistår Mattilsynet i denne saken, anbefaler alle som har kontakt med hester som kan være smittet om å være ekstra nøye med håndvask for å unngå å spre smitten. Smitte til mennesker kan bare skje ved at man får bakterier fra avføring via hender og videre inn i munnen, blant annet når man spiser.

Mattilsynet har lagt ut denne nyhetssaken om utbruddet