Høitomt i tet etter 1.dag

Skrevet av Jan-Inge Ringen,  27.06.2018
Artikkelbilde
Eirik Høitomt kan se frem til en spennende avslutningsdag i europamesterkapet for travkusker.(Foto: Eirik Stenhaug, Equus Media)

Eirik Høitomt leverte kusking på høyt nivå under europamesterskapets 1.konkurransedag på Bjerke onsdag. Før den avsluttende dagen på Åby har jærbuen opparbeidet seg en solid ledelse i sammendraget.

Her følger et lite resyme av EM-løpene iført pennen til Jan Elvestad i Equus Media

Etter maksimale plasseringer i de fire første løpene satte Eirik Høitomt prikken over i'en med seier bak 6 Support Kindness i det femte løpet. Det betyr ledelse til den norske champion-kusken etter første dag av årets EM.

Mika Forss kjørte tidlig fram utvendig for ledende 3 Hvalstad Odin med nestfavoritten 11 Sprett Odin, og i en jevn finish var han nesen foran 2 Lykkje Tveiten/Hubert Brandstätter Jr. på målstreken. Eirik Høitomt fikk maksimalt som tredje med 5 Blessomen.

I det andre løpet viste Rick Ebbinger fin kjørehånd da han loste vanskelige 3 S.K.'s Spartacus feilfritt fra sart og siden styrte til tet etter en halv runde. Derfra ble det overlegen seier. Eirik Høitomt kjørte først til tet med nestfavoritten 5 Elken Secret Love, for siden å slippe til vinneren. Fra rygg fikk ekvipasjen andrepremien. Tredje ble Mika Forss som overrasket stort ved å klare tredjepremie med storoutsideren 1 Red's Chipchip.

Tyske Michael Nimczyk viste fine taktiske egenskaper da han vant det tredje EM-løpet. Tok tet, slapp og satt i rygg til midt på oppløpet, fikk åpning og vant knepent med tredjevalget 4 Victor Hastrup. 3 Tallahassee/Miguel Mestre Suner ledet i det lengste men tapte med nese. Mika Forss ble tredje med 5 Arion Augustino, selv om det så ut til at hesten galopperte over mål. Eirik Høitomt satt i køen underveis og var syvendehest i mål med 11 Toledoss.

I det fjerde EM-løpet ble det dramatikk til slutt. Nestfavoritten 4 Millroyce ble styrt til tet av irske John Richardson, men brøt ut et spor på oppløpet slik at 5 Cantab Genius/Rick Ebbinge kom fram i et ledig første spor og kun var nesen etter på streken. Eirik Høitomt ble tredje med 2 Javier Palema, til tross for at ble noe sjenert av vinneren på oppløpet. 

Etter fine plasseringer i de fire første løpene lykkes det endelig for Eirik Høitomt i det femte EM-løpet. Han kjørte seg tidlig til tet med favoritten 6 Support Kindness, og holdt siden unna til enkel seier selv om det gikk på trøtte ben til slutt. 9 Southwind Gizzel/Franck Nivard ble andre etter å ha fått åpning fra tredje par innvendig, mens 1 Lady Lane/John Richardson ble tredje etter en reise i rygg på lederen.

Det betyr at Eirik Høitomt er i ledelsen etter første dag av årets EM.

Stillingen er som følger etter 1.dag i mesterskapet:

Eirik Høitomt Norge 58
Mika Forss Finland 46
Michael Nimczyk Tyskland 45
Rick Ebbinge Nederland 45
Franck Nivard Frankrike 36
John Richardson Irland 34
Miguel Mestre Spania 33
Ulf Ohlsson Sverige 30
Rodney Gatt Malta 29
Hubert Brandstätter Østerrike 24
Steen Juul Danmark 24
Mario Minopoli jr. Italia 22