Bamble Travlag 100 år

Skrevet av Marius Hoel Lundstein ,  04.01.2018
Artikkelbilde
Lonna fra Langsund. Foto: Privat

7. januar fyller Bamble Travlag 100 år. Det Norske Travselskap gratulerer! 

DNT ønsker å gratulerere Bamble Travlag med 100 års dagen! Vi har mottatt følgende fra travlagets leder; 

7.januar 1918 er Bamble Travlags stiftelsesdato. Laget er 1 av 15 lag i Telemark som hører til Telemark Travforbund, og som har eierskap i Klosterskogen Travbane.I tidligere tider hadde laget sine lokalkjøringer på Stokkevannet i Bamble. Bamble Travlag ble fra og med 1994 medeier i Krokheia Travbane sammen med Gjerstad Travlag, Sannidal Travselskap og Drangedal Travselskap. Her har vi vår årlige lokalkjøring. Laget har i underkant av 60 medlemmer, hvorav 2 er æresmedlemmer. Disse er Reidun Barth og Oddmar Tangen.

Bamble Travlag oppgir riktignok sitt stiftelsesår i 1918, men et Bamble Traverselskap eksisterte også rundt århundreskiftet. Og Bamblingene satte tidlig sitt preg på Norsk Travsport.Det var ifølge historien Jens Pedersen Slotnes fra Langesund som var det første personlige medlemmet fra Telemark i Det Norske Traver-Selskap som skulle bli historisk med sin traverhoppe Lonna. Siterer fra historieboken: 
" Om Jacob Meyers Pokal kjæmpede første gang 9.februar 1896.Det var en herlig dag: mildt og stille, blå himmel, vår i luften. Isen holdt 45 cm, var av udmerket kvalitet og snebar, bærekraften fortrinelig, banen lett. Frognerkilen var sort av folk. På styrets tribune såes Thorvald Meyer og frøken Agnes Meyer. Det var 9 heste der konkurrerede om pokalen. Efter at første skeid var gåt skjønte man, at pokalenvilde blive hjemført av Tryg eller Lonna.Tryg var favoritt. Denne vel kjendte, svartbrune traverhingst, Dovres sønnesønn, stormet frem, bred og mæktig, så isen skalv. Lonna, en liten brun hopp, uanseelig at skue, men god som guld, kjørt af sin eier Jens P.Slotnes fra Langesund.Slotnæsén sat med høre ben i smalsleden og tok spæntak mot skærmen. På sin venstre fot hadde han en skisse hvormed han styrte i svingene.Lonna slog favoritten med 1 sekund. Hendes tid over 2000 m var 3.35.2 (kilometerrekord 1.47.6)"

Dermed var den første Jacob Meyer pokalen vunnet av Jens Pedersen Slotnes fra Langesund med sin brune hoppe Lonna.Pokalen befinner seg i dag i Det Norske Travselskap sin premiesamling.
Bamble Travlag har gjennom tidene hatt flere engasjerte medlemmer som har bidratt i forskjellige tillitsverv i Norsk Travsport.Blant annet var avdøde Helge Jacobsen leder i Telemark Travforbund over en lengre periode, og var også medlem av utdanningsutvalget på Starum. Av lagets kjente hester nevnes Pål Lunar,  Ar Senta, Tegner Eldmar, Gjømle Tor. Gjømle Vinni og Findal Stjerna har bemerket seg stort via sine avkom. Og Odd Herakles som idag tilhører eliten i landet.


Bamble Travlag er glad for at vi den siste tiden har klart å skaffe nye medlemmer, hesteeiere og nye hester til travsporten.Vi ser positivt på fremtiden!

Lise Hansen
Leder Bamble Travlag


Krokheia Travbane