Løpsbulletinen for mars og april

Skrevet av Tron Gravdal,  01.02.2018
Artikkelbilde
Løpsbulletinen for mars og april

Løpsbulletinen for mars og april er klar. Blant annet finner du proposisjoner for Unionskampen på Momarken og Påsketravet på Klosterskogen i denne utgaven.

Løpsbulletinen for mars og april er klar, og med den dukker noen av ettervinterens og vårens større travdager opp. Tradisjonen tro er det klart for Unionskamp på Momarken den midterste helgen i mars. Arrangementet har fått solid fotfeste på begge sider av grensen. Hovedoppslaget er løpet som kjøres til Steinlagers ære. Ellers møtes en del av de beste kaldblodshestene i Østfoldpokalen og det er flere kvalifiseringsløp i den svenske divisjonssystemet. Finalen for denne omgangen skal avvikles på Solvalla lørdag 7. april. 

Svenskene er for første gang også med og spiller i felles pott mot Klosterskogen på påskeaften. Stor V75-omsetning blir nok et nytt element på en allerede flott travfestmeny. Premienivået er stabilt høyt denne dagen, og dette bør så absolutt være en travdag å satse mot.

Den andre helgen i april er Bjerke vertskap for de beste kaldblodshestene. To svært tradisjonsrike løp står på programmet. Det flotte trofeet det kjøres om i Jacob Meyers Pokalløp er et av de mest ettertraktede i kaldblodssporten. I likhet med i Laumbløpet har ikke en hest som tidligere har vunnet anledning til å delta. 4-åringene skal kjempe om Kongepokalen. I riktig «gode gamle dager» var Kongepokalen årets første løp på Bjerkebanen. Etter hvert ble løpet flyttet senere på vinteren. I fjor var første gangen løpet fikk sin plassering på vårparten. 

Siste hånd på denne bulletin legges i dagene etter at årets utgave av Prix d’Amerique ble avviklet. Det ble en svensk jubeldag av de sjeldne. Readly Express hadde blitt den store snakkhesten før det store slaget, og han skuffet ikke sine tilhengere. Han fikk et fint løpsopplegg av Björn Goop, men hele tiden satt Bold Eagle klistret i ryggen. Når Frank Nivard styrte Bold Eagle i angrep tok han seg forbi, men Readly Express ville vinne og kontret ut den franske storstjernen på en imponerende måte. En stor dag for trener Timo Nurmos. Vårt håp, Lionel, tråkket seg og galopperte i kamp om posisjoner, og dermed var den dagen over. 

På side 64 i denne løpsbulletin finner du påmeldingsskjema for Premiesjansen 2018. Når dette skrives er ikke regelverket helt klart – det skal innom en styrebehandling. Regelverket vil legges ut på www.travsport.no så fort det er klart. Fra 2019 skal hoppene ha lik premie som åpen klasse i klasseløpsfinalene. Blant annet er dette med og bidrar til at det blir dyrere å ha doble premier i klasseløpsfinalene. De beregningsmodeller som ligger til grunn for saken som er oversendt DNTs styre gjør at det vil kreves flere hester for at permiesjansen skal bli noe av. 

Statistikkene for 2017 er klare. Det viser en liten nedgang i antall starthester, men kanskje mindre enn fryktet. Samtidig økte premiene totalt, noe som igjen gjorde at hver startende hest tjente mer penger. Både kaldblodshester og norskfødte varm-blodshester forsynte seg bra av premiefatet i fjor. Veldig positivt var det å se at kaldblodshestene klarte å lage et markant løft i startfrekvensen. 0,35 starter pr. hest høres kanskje ikke så mye ut, men ganger man det opp med 1.914 hester betyr det så mye som 670 starttilfeller, og om vi for enkelthets skyld regner i gjennomsnitt 10 hester pr. løp betyr at dette er hester til 67 løp. Klart positivt.

En liten titt på fødselstallene viser en oppgang sammenlignet med 2016 med 35 flere fødte føll. Bedekningstallene for 2017 viser dessverre en nedgang på varmblodssiden, mens vi på kaldblodssiden må helt tilbake til 2012 for å finne et like stort antall bedekte kaldblodshopper.

Tron Gravdal, Sports-/avlssjef DNT
Epost: tron.gravdal@travsport.no 

Nettutgaven av løpsbulletinen får du ved å trykke her.