DNTs Ungdomssamling 2017

Skrevet av Marius Hoel Lundstein ,  17.11.2017
Artikkelbilde
DNTs Ungdomssamling 2017. Foto: Marius Hoel Lundstein

For femte året på rad var det duket for Det Norske Travselskap sin ungdomssamling. Fredag 10. november kom en forventningsfull gjeng til Norsk Hestesenter på Starum. 

Årest ungdomssamling var satt til Norsk Hestesenter på Starum. NHS er det øverste faglige senteret for utdanning av hestepersonell og for avl på hest i Norge. Samlingen skulle således bli en kunnskapshelg der dyktige instruktører og fagpersoner skulle dele sin kompetanse innen ulike hesterelaterte felt. 

Fredag 10. november kom 37 deltakere til Starum. Samlingen startet med et innblikk i DNT-organisasjonen. Marius Hoel Lundstein redegjorde for organisasjonens oppbygning, samt dens verdisett og fremtidsvisjon. Så stod hestevelferd på agendaen. DNTs sjefsveterinær, Anne Wangen, snakket om sykdommer og skader hos hesten. Wangen presisterte at hestevelferd i stor grad handler om å ha god hestekunnskap. Gode resonementer og poenger ble delt blant ungdommene, og tross et par timer med forelesning tilsa interessen og engasjementet at vi skulle hatt enda lengre tid med Anne Wangen. 
Etter en kunnskapsrelatert oppstart var det klart for sosial hygge! Turen gikk til Biri Travbane. Her ventet en fullsatt restuarant og nydelig julemat på oss. Det ble en hyggelig kveld på Biri med travsporten i sentrum. 

Andre dag av samlingen skulle ta for seg temaene "ridning av travhester", foringslære og hovpleie. Spranginstruktør Hanne Dahl Lien tok ungdommene med på både en teoretisk og praktisk visning av viktige elementer i ridning av travere. Blant annet ble to av elevene trukket ut til å ri både en traver og en erfaren ridehest. 
Neste tema på agendaen denne dagen var foringslære. Stallmester og instruktør Øystein Bakken instruerte ungdommene i hvilke næringsstoffer hesten trenger og de krav som ligger ved foring. 
Avsluttende tema for dagen var hovpleie. Her kom entusiastiske Jan Erik Minge for å fortelle om hovpleiefaget. Gjennom fokus på hestens indre anatomi i høvene, samt ulike skotyper, ble spennende erfaringer delt fra Minge.

På den tredje, og siste dagen, var hestens eksteriør og treningslære i fokus. Anders Järnerot fortalte/underviste om hestens eksteriør. Etter en teoretisk gjennomgang av de viktigste elementene ved bedømining av eksteriør, gikk turen opp til travstallen. Her fikk deltakerne sammen med Järnerot besiktige åringer av både varm og kald rase. 
Siste tema på årets ungdomssamling var treningslære med Starums instruktør for travtrenerutdanningen - Glenn K. Stenberg. Stenberg fokuserte i sitt foredrag på ulike treningsmetoder, samt ustyr som benyttes i en travkjøring. Her ble erfaringer delt og Stenberg sitt engasjement genererte gode diskusjoner. 

Ungdomssamlingen 2017 var en inspirerende og lærerik kunnskapsreise. Det er imponerede å se hvilke ressurser ungdommene som deltok på samlingen har. Det Norske Travselskap ønsker å takke engasjerte deltakere, inspirerende instruktører og Norsk Hestesenter for en flott samling. Interessen og tilbakemeldingene tilsier at denne typen samling er noe det i fremtiden må spilles videre på.