Løpsbulletinen for mai og juni

Skrevet av Jan Hedrén,  30.03.2017
Artikkelbilde

Løpsbulletinen for mai og juni 2017 er klar, og du kan nå laste den ned her!

Vi går inn i travårets mest intensive periode, med storløp på rekke og rad. Mai og juni inneholder både Elitloppet og Oslo Grand Prix som sportslige høyde-punkter. Nå er alle de beste hestene i gang samtidig, og det er en fryd å være travsportsinteressert i denne perioden. For norsk travsport sin del spekuleres det selvfølgelig i hvilke norske hester som kan være aktuelle på den internasjonale scenen. PDA-treeren Lionel blir kanskje den tyngste bærebjelken, men vi forventer også at en langtidsskadet Papagayo E. kommer tilbake i løpet av sommeren. B.B.S. Sugarlight har kanskje (minst) ett år igjen i høyeste eliten? Når kommer Viking Va Bene tilbake? Er det noen andre norske hester som overrasker og slår seg inn i verdenstoppen?

De norskfødte varmblods-fireåringene forventer vi oss mye av etter fjorårets fantastiske oppvisninger. Hester som for eksempel Born In the USA, Phantasm Soa, Moni Viking, Cokstile, Ferrari B.R. og mange andre har store forventninger på seg. Når det gjelde kaldblods-eliten håper vi på nok en super sommersesong for Tekno Odin, til tross for at hans to første starter i 2017 resulterte i skuffende prestasjoner. Etter høstens formidable oppvisninger fra TO ble det snakket mye om ny verdens- rekord i løpet av 2017. Kan det skje i sommer? Bak ham har vi som vanlig en bred elite som søker oppmerksomhet. 

På unghest-siden venter nye, kalde dueller mellom de beste norske hestene og svenske Jan Olov Persson «arsenal». JOP ser ut til å ha truffet riktig med mange tre- og fireåringer på nytt, og blir en tøff nøtt å knekke for de norske. 

Storløpene på lørdager tar nå fart på alvor. Hvem vinner treåringenes første store slag, Hans Petter Tholfsens Minneløp? Det løpet for de varme kjøres som vanlig i slutten av mai på Jarlsberg, mens de kalde gjør opp i Spenters Æresløp, under OGP. Det sistnevnte løpet er oppjustert og betaler fra 2017 ut 200 000 kr til vinneren! DNTs Auksjonsløp er neste store løp for de treårige varme, også det løpet kjøres på OGP-søndagen, fra i år med nytt navn, Support Justice Æresløp.

Fireåringene har sine første storløp i mai med DNTs 4-åringsløp (Jarlsberg) samt DNTs Hoppechampionat (Biri) og Haukåsløpet (Bergen/også hopper). Det fortsetter videre med kval til JGP (for hopper) siste uken i juni. Veikle Balder Cup for de kalde fireåringene avvikles nå med de siste kvalene før finalen i V75 på Leangen 24. juni (nå med hele 200.000 kr til vinneren!).

I denne perioden starter også løpsserier som for eksempel Per Arne Enholms Minneløp (for amatører). Monté-hestene jakter billetter til Rappfots Æresløp, hvor finalen kjøres i Bergen lørdag 3. juni.  

De franske lunsjene på mandager fortsetter med full styrke, og her får vi også se flere spennende løp med 15 hester bak bilen. Hvis dette faller i god jord, er det sannsynlig at vi kommer til å se flere slike løp, kanskje til og med i V75 i høst?

Etter V75-finalene på Bjerke 22. april og Åbys skandinaviske V75-lørdag 29. april starter meeting 2, på Forus lørdag 6. mai. Her blir det opp til ti forsøk per klasse, mest for kaldblodsene, og deretter finale, som vanlig under klasseløpshelgen på Bjerke (lørdag 9. september). Legg merke til at Hoppedivisjonen for varmblods nå har fått en egen sponsor, Travavl.no

Norgesmesterskapene setter i gang i mai, med amatør-mesterskapet (som vanlig i Harstad) og for damer, denne gang på Momarken. Bla gjerne frem til side 32, der finner dere alt vedr. reglene og uttakene til alle de norske mesterskapene i 2017. Vi har oppsummert alt rundt NM’ene, og det er allerede nå tidlig i vår klart hvilke utøvere som deltar i samtlige NM’ene i 2017.

Forus har fått tilbake en større travhelg, og den utspiller seg 17.-18. juni, der det også er lagt opp til unghestauksjon og stor travfest etter V75-løpene på lørdagen. Legg merke til at det også kjøres forsøk til meeting 2 i V75 på søndagen. Verdt å tenke på i denne tidsperioden er også siste påmeldingsfrist for Klasseløps-auksjonen, den er satt til fredag 19. mai. Se påmeldings- skjema på side 72. Siste frist for Premiesjansen er passert når denne Løpsbulletinen begynner å gjelde, husk altså dato 30. april. Alle toåringer (født i 2015) er velkommen ut i mønstringsløp, som begynner å kjøres nå, fra 1. mai.

Tilslutt, DNT har laget en ny Sportsplan (2017-2022). Her har vi lagt opp «retningslinjer» for de fem kommende årene i norsk travsport. Vi presenterer det vi mener må til for å forbedre muligheten for norsk trav-sport til å vokse seg sterk i fremtiden. Les den på nett (travsport.no) eller hent ditt eksemplar på noen av landets travbaner. Sportsplanen skal være et nasjonalt gjeldende dokument som DNT vil styre etter i den nevnte periode. Prioriteringer og sportslige valg vil fremover være tuftet på planens innhold og tiltak vil iverksettes for å nå de mål og tanker som er beskrevet i planen. Det er viktig at medlemmer, aktive og andre interesserte gjøres kjent med dokumentets innhold og får tilgang til planen.

Jan Hedrén, Sportssjef DNT

E-mail: jan.hedren@travsport.no

Løpsbulletinen for mai og juni