Gjør et klassekjøp

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen, Equus,  12.09.2016
Artikkelbilde
Phantasm Soa kostet 30 000 på Klasseløpsauksjonen. To år senere har 3-åringen tjent 723 000 kroner. Fredag og lørdag er det tid for en ny Klasseløpsauksjon på Bjerke. Foto: hesteguiden.com

Support Justice, Tekno Odin og Jetstile er tre av Norges gjennom tidende beste travere. Alle 3 er solgt på Klasseløpsauksjonen, til helgen skal 159 nye potensielle stjerner i ringen.

Klasseløpsauksjonen i regi av Det Norske Travselskap er blitt Norges desidert viktigste omsetningskanal av varme og kalde åringer. Kvaliteten på norskfødte unghester har steget mange hakk de siste årene, noe vi til fulle fikk oppleve i fjor hvor Papagayo E. vant VM, Support Justice Åby Stora Pris og Lionel banket franske stjerner på deres hjemmebane. Dette understrekes ytterligere om vi sammenlikner «handelsbalansen» mellom hva norske hester har tjent i utlandet og utenlandske hester i Norge. I 2010 tok utlendingene med seg 35 millioner ut av Norge, mens våre hester tjente 17 millioner i andre land. I 2015 var de respektive tallene 23 millioner ut og hele 42 millioner kroner inn!

Voldsom kvalitetshevning
- Kvaliteten på norske unghester har steget voldsomt de siste årene etter at DNT-styret bestemte å øke satsningen på norsk oppdrett. Den satsningen fortsetter, og det gjenspeiler årets auksjon. Maken til kvalitet på de 159 hestene som tilbys kjøperne i år, har vi ikke hatt tidligere, sier en entusiastisk avlssjef Anders Järnerot til Equus.

Superkjøp mulig
I fjor ble Magic Tile dyreste varmblodsåring da han ble ropt inn for 550 000 kroner og Bjørlifix dyreste kaldblods med 410 000 kroner. Fra 2014 til 2015 økte omsetningen med 35 prosent. Järnerot tror på en økning også i år, men legger til at det ikke er nødvendig å legge hundretusener av kroner på bordet for å få kjøpt en stjerne.
- Nei, det er så absolutt Phantasm Soa et strålende eksempel på. Han ble solgt for kun 30 000 kroner i 2014, men har vist seg som den kanskje beste 3-åringen i år, vunnet sju av ni løp og tjent 723 000 kroner. Jeg er sikker på at det er mulig å gjøre et klassekjøp på tilbud også i år, forsikrer den avtroppende avlssjefen, som etter en pause på tre år igjen avvikler Klasseløpsauksjonen over to dager.

Blander kalde og varme
- Med hele 159 åringer ute måtte vi fordele dem over to dager, men nytt i år er at vi kjører begge raser sammen og at fullblodshestene går ut. Vi blander også kalde og varme, og det har aldri vært påmeldt flere kaldblod. De varme åringene er også påmeldt den europeiske storløpsserien Breeders Course, og første innbetaling er foretatt. Varmblodsåringer solgt er også med i Auksjonsløpet som 3-åringer med 200 000 kroner i førstepremie. Hver enkelt hest vil presenteres med musikk slik at vi får litt dramaturgi inn i visningen, røper Järnerot og legger til at de som vil ha VIP-plasser med mat må bestille snarest.
- Det er fortsatt noen få plasser igjen, men disse må bestilles snarest, påminner svensken som er ansvarlig for Klasseløpsauksjonen for siste gang.

Auksjonen vises direkte her.

Program fredag og lørdag 
Fredag 16. september 
Auksjonsområdet åpnes kl. 12.00 
Visning i visningsringen kl. 13.00 
Bjerke V65-kjøring kl. 15.30 
Første utrop kald-/varmblods kl. 18.00 (Rød seksjon s 26-115) 

Lørdag 17. september 
Foredrag kl. 10.00-12.00. Sted: Kurs og konferanse – Hestesportens Hus 
Øystein Tjomsland, Jan-Olov Persson og Kai Johansen. Konferansier Tore Fyrand
Fotograf Arild Hansen om bilder til auksjon, viser bildeserie og snakker om stammer
Det serveres boller og kaffe.
Auksjonsområdet åpnes kl. 10.00 
Visning i visningsringen kl. 12.00 
Bjerke V75-kjøring kl. 13.30 
Første utrop kald-/varmblods kl. 18.30 (Grønn seksjon s 116-215) P

Ytterligere informasjon finnes på auksjonshester.no.