- Hun er blitt lat og feit!

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen, Equus,  27.10.2016
Artikkelbilde
Lannem Silje er drektig, men Ola M. Skrugstad har ikke helt gitt opp tanken om comeback for historiens beste kaldblodshoppe. Foto: Rolf-Henning Pedersen, Equus

Det sier Ola M. Skrugstad om fenomenet Lannem Silje som er drektig i femte måned og venter føll i mai neste år. Og kanskje blir det løp igjen i 2018 for historiens beste kaldblodshoppe.

44 seire på 48 forsøk, 6 737 156 kroner innkjørt og en bestetid på 18,8. Den fjerde raskeste kaldblodstiden i historien og en imponerende lang storløpsrekke. Lannem Silje er hoppa som vant alt som 3- og 4-åring og som direkte tok steget opp i eliten. Alt så rosenrødt ut til hun pådro seg en gaffelbåndskade i oktober i fjor. En skade hun slo opp igjen så sent som i april.

- Smalt skikkelig
- Det smalt skikkelig og jeg forsto at denne gangen var det virkelig alvor. Etter det skrinla jeg alle muligheter for et comeback i år. Lannem Silje tok seg på første forsøk og er drektig med Dotterud Teddy. Føllet kommer i begynnelsen av mai neste år, sier Skrugstad til Equus.

Tiden leger
Han har ikke kjørt med Lannem Silje etter skaden ble slått opp igjen, og vet ennå ikke om Super-Silje noen gang kommer tilbake i løpsbanen. Heller ikke har han sjekket om skaden er leget.
- Nei, det er ingen grunn til det. Av erfaring vet jeg at en så alvorlig skade kun leges gjennom lang hvile, og derfor ser jeg ingen grunn til å sjekke det. Silje trives med livet, og beinet ser bra ut. Hun har lagt seg ut og blitt lat. Før løp hun rundt de andre hestene i åttetall. Nå nøyer hun seg bare med å være hestehodet foran i luftegården, humrer 77-åringen. 

Har ikke bestemt seg
- Får vi noen gang se Lannem Silje i løpsbanen igjen?
- Det vet jeg ikke, og jeg har heller ikke bestemt om jeg vil gjøre et forsøk eller ikke. Hvis vi skal rekke 2018-sesongen må jeg starte å kjøre med Silje sommeren neste år og da kan jeg ikke bedekke. Således vil det bli et valg om fortsette som avlshoppe eller gjøre et siste forsøk i løpsbanen. Jeg har over seks måneder til å tenke over det dilemmaet, sier hestekaren fra Dovre.

Kribler i beina
Mens han i fjor dro Norge og Sverige rundt og fikk oppleve hyllesten fra 30 000 tilskuere på Solvalla under Elitloppssøndagen, er det i år blitt hjemmetilværelse for melkebonden.
- Det har kriblet i beina i hele år, og jeg skulle ønske jeg kunne vært med i alle storløpene. Det har vært vanskelig å se sendingene fra påsketravet på Klosterskogen, OGP-dagen på Bjerke og Elitloppet på Solvalla og vite at du har en hest som er god nok til å være med. På dager med fint vær savner jeg treningsturene med Silje. Det tror jeg hun også gjør, men akkurat nå er hun mer opptatt av å pleie magen, sier Ola M. Skrugstad og smiler. Så vil tiden vise om Lannem Silje kan gjøre som Marit Bjørgen, bli mor og komme tilbake i verdenstoppen.