Løpsbulletinen for mai og juni

Skrevet av Sportsavdelingen,  31.03.2016
Artikkelbilde

Løpsbulletinen for mai og juni trykkes i dag og sendes ut til våre abonnenter. Du kan allerede nå laste den ned her!

Mai og juni. Travets kanskje beste måneder kommer nå! Elitloppet, Oslo Grand Prix, storløpssesongen setter i gang for alvor. Og Norge er med! Norske hester er sterkere enn noensinne, og det er lov å ha store ambisjoner! Forsideoppslag kan bli virkelighet også i år, med B.B.S. Sugarlight igjen som vinner i OGP?? Hvor mange norske hester stiller i årets OGP på Bjerke, når Arnlioth Heltberg på Bjerke har blitt ferdig med alle invitasjoner?

DNT jobber stadig med å levere jevne spilleløp, der motivasjonen til spill skal være tilstede og samtidig være høy. Mange lurer sikkert på hvorfor det er begrensninger i løpene på lunsjkjøringene, der vi ofte opererer med max-poeng, maks antall seirer osv. Effekten av dette er at lunsjtravene nå som oftest består av hester som står godt til hverandre. Så jevne er løpene at det mange ganger blir stor utbetaling på lunsj-V5'ene selv om feltene ikke hver gang er fulle. Samtidig med at spillproduktet i løpet av en uke blir best mulig gir vi hestene i laveste «divisjon» en god mulighet til å møte hester som er omtrent like gode/dårlige, og på samme nivå. Å gjøre det motsatte fungerer ikke. Da hadde vi hatt mange overlegne 1000-poengere i lunsjløpene, løp som hadde blitt enda mere gjennomsiktlige/uinteressante, med lave utbetalinger. Og i neste omgang hadde vi fått mange ujevne felter også på kvelden, samt i V76/V75. Det er med andre ord viktig og nødvendig å styre hvor hestene skal starte. Her gjør DNT en stor og viktig jobb. I en sport uten spill, som ikke lever av omsetning, kunne vi selvsagt ha ignorert dette. Men travsporten er ikke der, vi må ta hensyn til det som gir oss det daglige brød. Derfor må alle i denne sporten forstå og ikke minst akseptere hvorfor DNT legger opp til «Handikapping» av løp. Med en synkende populasjon hester så vil dette bli enda viktigere fremover. I galoppsporten har dette vært benyttet i alle år.

I mai måned kommer også et nytt verktøy til bruk ved løpsutskrivning. Dette kalles «Formløp». Det har tatt lang tid fra idé til virkelighet, men nå er vi endelig i gang. Formløp er et annet navn på løp/proposisjoner som vil mikse hester på en helt ny måte. I alle tider har vi innen hestesporten lagt inntjente penger gjennom karrieren til grunn for hvordan hester møtes i løp. Men nå kan vi la hester som er omtrent like gode, men med noen ganger veldig forskjellige grunnlag, møtes. Sportssystemet, som lager alle løp og hjelper oss med alt dette arbeidet, har nå fått flere nye mekanismer. En del av dette har dere sikkert også lest på vår hjemmeside den seneste tiden, der vi publiserer mer informasjon enn noensinne. Men norsk travsport sliter med færre løpshester. Fødselstallene går ned, samtidig starter hver hest sjeldnere enn for ti år siden. Dette må vi få gjort noe med, så raskt som mulig. Det gjelder absolutt å kunne bruke de hester vi har, så mye som det er mulig. Ambisjonene med «Formløp» er derfor flere. Vi ønsker å stimulere trenere av hester som gjerne er «over the top» i karrieren til å få nye muligheter – hester som er friske, men der utviklingen har stagnert. Om disse hestene kan gjøre noen flere starter og fungere som spillobjekter litt lenger, da har vi oppnådd noe. Dessuten kan noen av oss mene at det også er urettferdig at hester som i ung alder tjente store penger skal tvinges til å møte eliten hver gang, pga høyt grunnlag, når kapasiteten tilsier at de kanskje hører hjemme i bronsedivisjonen. Nå får vi en mulighet til å stokke hestene sammen på en ny måte. Dette vil nok også spillerne like, tror vi. Bra for alle, og fremfor alt, bra for helheten. Vi ber dere også ha litt respekt for at vi må teste dette ut i startfasen. Mulig at vi kommer til å treffe feil iblant, men det må vi ta høyde for. Samtidig vil data/nettinnmeldingen hjelpe dere til å finne alle disse «nye» løpene til din hest, bare bruk søkefunksjonen når du er innlogget.

Vi justerer opp premiene i V75-finalene. Nå er vi inne i «meeting 2», som begynte etter V75-finalene på Bjerke 16. april, og neste gang vi avvikler finaler blir på Bjerke under Klasseløps-helgen, lørdag 17. september. Følgende førstepremier får hver klasse: Grunndivisjonen og Grunncupen, uforandret på 100 000 kr. Hoppedivisjonen, Hoppecupen og Bronsedivisjonen oppjusteres til 110 000 kr. Sølvdivisjonen og Kaldblodscupen kjøres med 125 000 kr til vinneren. Vi har fjernet kravene om startplikt i alle V75-finaler, men regner med at premienivået er mer enn attraktivt nok for alle til å melde i forsøk og sikte mot finale. De nye grunnlagsgrensene som ble tatt i bruk i V75-divisjonene fra 1. januar 2016 viser bl.a. følgende: Flere meldte hester i alle klasser. Høyere kvalitet på feltene. Vanskeligere spilleløp. Da dette skrives var siste joker-omgang 9. november i 2015. Ved at vi har gått ned i grunnlagene i V75-divisjonene oppnår vi også en annen viktig sak, vi løfter mange hester ordentlig oppover i grunnlag. Det trenger vi for fremtiden.

Alle skal være overbevist om at DNT jobber for alle og for helheten, samtidig – ingen bredde ingen topper og omvendt. Alt vi innfører og jobber med, skal være med på å forbedre situasjonen for så mange som mulig innen denne sporten. Vi er glade i travsport og ønsker det beste for Familien Norsk Travsport. Lykke til videre i sommer alle sammen!

Ris eller ros? Send en mail eller ring oss i DNT.

Jan Hedrén, Sportssjef DNT
E-mail: jan.hedren@travsport.no 

Løpsbulletinen for mai og juni 2016