Travfest i Kongsvinger

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen, Equus,  05.07.2016
Artikkelbilde
Tid for ny travfest. Kongsvinger V76-kjøring er en fest for både to- og firbeinte. Foto: Even Elvenes

- Alt er klappet og klart til den store travfesten, men vær ute i god tid: Veiarbeid i Kongsvinger gjør at alle som kommer fra sør og øst må beregne minst en time ekstra gjennom sentrum-

Lederen av arrangørklubben Brandval og Kongsvinger Travlag; Oddny Delet - har i et helt år hatt onsdagens V76-stevne i tankene, og det er ikke få dugnadstimer som er lagt ned for å få 1400-metersbanen og resten av anlegget i orden til den store dagen. Selv lager hun waldorfsalat til koldtbordet som gjestene kan kose seg med.

- Vi er klare
- Alt her er bygget opp av flittige dugnadshender i lokallaget. Medlemmene begynner å bli litt slitne nå, men det er naturlig etter alle de tusenvis av timer som er lagt ned i anlegget. Jeg er stolt over å få være leder i en slik travklubb, og det er helt utrolig hva samhold og felles dugnadsinnsats kan føre til, sier Delet til Equus.
Og det er ikke lite laget har fått til. En ny 1400-metersbane, den eneste i landet, sto ferdig til den første totokjøringen i 2011. De siste årene har banen fått sin faste onsdagskjøring foran sommertravet på Jarlsberg.

- Fenomenal dugnadsånd

- Dugnadsånden i Brandval og Kongsvinger Travlag er fenomenal, og det er fantastisk hva de har fått til med beskjedne midler. Som en påskjønnelse får de som eneste småbane lov til å arrangere V76, sier direktør i Norsk Rikstoto, Harald Dørum, til Equus. Han har vært til stede på samtlige totokjøringer i Kongsvinger.
- Det er en kjøring jeg må få med meg. Stevnet er trivelig for alle, unge og gamle, aktive og spillere. Jeg er på plass og koser meg med de 2000, 3000 tilskuerne som er på plass, legger Dørum til.

Flerbruksanlegg
Og banen i Kongsvinger brukes til mye mer enn travløp en gang i året. Det er et flerbruksanlegg med klubbhus som leies ut og brukes av mange andre foreninger og klubber i området.
- Ja, det er liv her de fleste dagene i året, og det er bra at anlegget brukes. Den siste uken har selvsagt vært hektisk, men vi har kontroll. Banen skal være i topp orden. Vi har 50 oppselingsbokser klare og det er 20 bokser i den nye stallen for de aktive. Vi håper på 2000-3000 tilskuere i det fine travværet, og de skal ikke mangle verken mat eller drikke. Vi tilbyr både koldtbord og grillmat, og det er plass nok til alle. Men som sagt, vær ute i god tid slik at dere får med dere hele festen. I fjor fikk NR-direktør Harald Dørum utsatt stevnet for at alle de aktive skulle komme fram i tide, men nå er alle advart, sier Delet med et stort smil om munnen.

Sportslig pangdag
Norges største tobeinte travprofiler er på plass i Kongsvinger for å delta på den store travfesten hvor rekordmange 125 hester kjemper om en total premiesum på over 500 000 kroner.
Blant dem er Frode Hamre, landets suverene trenerchampion og mannen som vinner flest V75-løp i året. For første gang gjester mannen med en seiersprosent på 30 Kongsvinger.
- Jeg har hørt så mye positivt om arrangementet. Det er en dugnadsfest som norsk travsport kan være stolt over, og jeg gleder meg voldsomt til å ta turen fra Larvik, sier Frode Hamre til Equus.