Buer innvalgt i Hall Of Fame

02.06.2016
Artikkelbilde
John Buer er innvalgt i Hall Of Fame.

John Buer er den personen som har hatt lengste yrkesaktiv karriere i norsk hestesport. For dette har han mottatt Kongens fortjenestemedalje i sølv. Nå er Buer innvalgt i Hall Of Fame.

Av Even Elvenes, Equus media

 

Lasse Jensen og Sverre Stang, begge journalister i Trav og Galopp-Nytt,skriver følgne på vegne av Norske travsportsjournalisters klubb:

John Buer (1928 – 2015) var en helt spesiell skikkelse i norsk travsport. Han ble født i 1928, året hvor totalisatorspill ble innført i Norge. Slekten kommer fra Søndre Buer gård i Øymark i Marker kommune, der også trenerbrødrene Karsten, Nils, Øyvind og Gunerius kommer fra. Buer-navnet står med andre ord meget sterkt i norsk travsport.

Buers karriere i norsk travadministrasjon - og opplevelsesrik travsportsformidling - ble lang. Fra å henge opp diskede hester i tårnet til å bli dommersekretær på Bjerke. Og så begynte karrieren som kontorist som yngstemann i DNT-hierarkiet, den gang DNT holdt til i Stortingsgaten i Oslo sentrum.

I 1955 ble han daglig leder, eller sekretær som det het den gang, da den nye Drammensbanen skulle åpne. Han gjorde en fantastisk jobb der - og ble vel Norges første løpskommentator. Mens han jobbet i Drammen var han også en betydelig bidragsyter til NRK Radio. Han fikk hestesporten inn i riksmediet. Mange store begivenheter gikk ut gjennom eteren med John Buers klare og tydelige stemme. Han gjorde det med presisjon og kjærlighet til den sport han jobbet for og elsket. Ingen kunne som ham skildre et Jacob Meyer-oppgjør, der hestene stormet over oppløpet side ved side. Ingen kunne som John få navnet Vinvara til å lyde som vakker poesi. Et spesielt innslag var det også da han på Forus intervjuet travdronningen Vintilla! Nevnte Vintilla kom også inn i radiostudioet på Skinnsenteret i Oslo under en sending, da via byggets heis.

Juster mot Ulf
Buer hadde mange påfunn og ideer. Under Drammensdagene var det ulike innslag av kjendiser (blant andre Leif Juster mot Ulf Thoresen i travduell, Per Ivar Moe og Fred Anton Maier i eselveddeløp, helikopterbesøk av Sonny og Mark – brødreparet fra TV-serien Skippy). Dueller hvor syklister og skøyteløpere konkurrerte mot hester, var også Buers påfunn.

I 1979 kom John Buer tilbake til DNT, som for lengst hadde flyttet fra Oslo sentrum til Bjerkebanen. Han ble ansatt som sentralorganisasjonens informasjonsssjef - en jobb han skjøttet med bravur. Hans utadvendte og kreative vesen gjorde at han ble populær - ikke bare hos pressefolk, men hos alle utøvere i Norge. Uhøytidelig, men allikevel korrekt, slik opplevde alle ham. Etter hvert fikk han også oppdraget med å være DNTs sportssjef. Var også løpsleder på Bjerke og foretok en drøss intervjuer av storløpsvinnerne.

På denne tiden jobbet John i en særdeles interessant tidsepoke, ettersom rikstotoløpene var i gang - og samtidig hadde sporten fått to enorme stjerner i Rex Rodney og Alm Svarten. Et høydepunkt var det nok den dagen på Solvalla som både Rex Rodney/Kjell Håkonsen og Alm Svarten/Ulf Thoresen rasket med seg Elitloppet og Elitkampen. Da var det mottakelse for hester og folk i Norges ambassade i Stockholm. Buer gjorde en solid innsats for at disse to hestene ble æresambassadører av Kongeriket Norge på den norske ambassaden. Samarbeidet med Torbjørn Frøysnes fant Buer også svært givende.

John jobbet intenst i en intens tid, der en av ingrediensene var flyfrakt av hester i stor stil. Hans gode kontakter var av stor verdi i denne tiden. Buer hadde et godt samarbeid med Egil Budde.

Oslo Grand Prix hadde innarbeidet seg som et storløp siden Scott Protectors dager, men virkelig spenst ble det først den gang rikstotoløpene og Rex Rodney i kombinasjon plutselig krevde mer enn ett løp og én dag. Det betydde at John satte egen hjerne og kretsen rundt ham i sving. Kanskje Norsk Rikstoto hadde noen penger? Og NR sa ja. Dermed ble det Norsk Rikstotos Europamatch. Og så skulle det vel være noe kaldblod i det hele? Det var da Spenters æresløp (til minne om den legendariske hesten som i åtte år hadde samtlige banerekorder på Bjerke) - og tidens utrolig vakre travdronning Vinvara ble til. Dette var noe han samarbeidet med TGNs Sverre Stang om, og de to samarbeidet godt på flere områder.

Atom Vinter i bokhandel
Buer var sterkt inne i arbeidet for kaldblodssamarbeidet mellom Norge og Sverige. Avtalen ble signert på Tofte kongsgård på Dovre (Veikle Balders fødested). Buer fikk for dette kaldblodsforeningen Sleipners gullnål samt hederstegn fra STC. Hederstegn har han også blitt tildelt av DNT.
For mange er John Buer først og fremst historikeren, mannen som har produsert et 20-talls travbøker. Han var en av de tre som laget Gyldendals verk "Kaldblodshesten - fra døl til traver". Under pressekonferansen på Lillehammer, tok de like godt med seg Atom Vinter inn i bokhandelen! Han skrev også boka om fenomenet Alm Svarten, og i rykende tempo har han laget lokalhistorisk travhistorie på prent for en rekke av Norges forbund og travlag. Et viktig verk var også DNTs 125-årige historie. Under markeringen av jubileet på Sognsvann, møtte folk opp i tidsriktige klær til iskjøringen. Det skapte en god ramme.

Buer satte svært stor pris på samarbeidet med Gyldendal forlag. Han mintes med glede bokturnéen han var på etter utgivelsen av hans første bok, boka om hans firemenning Karsten Buer; «Ti ganger rundt jorda med hest». Der turnerte han landet sammen med forfatter Jan Erik Vold, som akkurat hadde gitt ut diktsamlingen «Kykkelipi», der begge hadde glede av hverandres bekjentskap.

Æresløp i nord
John Buer var veldig for utbredelsen av travsporten i Nord-Norge. Buer elsket både naturen og folket i nord. Han var med på å anerkjenne landsdelens ønske om å satse på travsport via totalisatorkjøringer. Rimeligvis hadde han mange fingrer med i spillet da Harstad Travpark ble åpnet - og har nå også fått sitt æresløp i Nord-Norge fra 1998. Dette alternerte mellom banene i Nord-Norge, men siden 2012 har løpet blitt kjørt fast i Harstad.

Han er også den personen som har hatt den lengste yrkesaktive karrieren i norsk hestesport. For dette har han mottatt HM Kongens fortjenestemedalje i sølv. John Buer var i sum en kunnskapsrik hedersmann - i særklasse - og som har hatt stor betydning for norsk travsport og interessen rundt sporten.

Buer har to sønner; Jens Kristian og Svein Morten. Sistnevnte ble i 2016 valgt som DNTs nye styreleder.  

Motivering:

John Buer er den personen som har hatt den lengste yrkesaktive karrieren i norsk hestesport. For dette har han mottatt Kongens fortjenestemedalje i sølv. I 1955 ble han daglig leder på den nye Drammensbanen. Han gjorde en fantastisk jobb der - og ble vel Norges første løpskommentator. Buer fikk også hestesporten inn i riksmediet. I 1979 kom John Buer tilbake til DNT som informasjonsssjef. Etter hvert ble han DNTs sportssjef. Har også vært med på å utforme OGP-helgen.

John Buer hadde mange fingrer med i spillet da Harstad Travpark ble åpnet - og han fikk sitt æresløp i nord fra 1998. John Buer er også historikeren som har produsert et 20-talls travbøker. Han var en av de tre som laget boka "Kaldblodshesten - fra døl til traver". Skrev også boka om Alm Svarten, samt en rekke historiske dokument for forbund og travlag. Et viktig verk var også DNTs 125-årige historie.

Buer var sterkt inne i arbeidet for kaldblodssamarbeidet mellom Norge og Sverige. Buer fikk for dette Sleipners gullnål samt hederstegn fra STC. Hederstegn har han også blitt tildelt av DNT. 

Mer informasjon finns hos:

www.travmuseet.com
www.travsport.se

www.atgplay.se

Fakta:

Navn: John Buer
Født: 1928, død: 2015
Meritter: John Buer er den personen som har hatt den lengste yrkesaktive karrieren i norsk hestesport, som daglig leder på Drammensbanen, og som DNTs informasjonsssjef og sportssjef. Har mottatt Kongens fortjenestemedalje i sølv. Historiker som har produsert et 20-talls travbøker, inkludert DNTs 125-årige historie. Fikk for sitt arbeide for kaldblodssamarbeidet mellom Norge og Sverige Sleipners gullnål samt hederstegn fra STC. Har også blitt tilldelt hederstegn av DNT. 

Innvalgte i Hall Of Fame:

År, Navn
2007: Sören Nordin, Ulf Thoresen
2008: Stig H Johansson, Steggbest
2009: Big Noon, Karsten Buer
2010: Bulwark, Rex Rodney
2011: Berndt Lindstedt, Alm Svarten
2012: Uno Swed Frances, Bulwark, Gunnar Eggen
2013: Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius-Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander.
2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström.

Hall Of Fame – Travets Storheter – har sitt sete i Nordiska Travmuseet, i Årjäng. 

För mer information kontakta:

Marita Arvidsson, Museichef Nordiska Travmuséet
Telefon: 0573-71 18 00
Mobil: 076-827 08 90
E-post: marita@travmuseet.com

 

Buers etterlatte vil motta utnevnelsen til Hall Of Fame under en høytidlig sekvens på Bjerke Travbane søndag.