Jager sin tredje NM-tittel

Skrevet av Av Magne Engebretsen, Equus Media,  21.07.2016
Artikkelbilde
Ulsrud Tea har en kjempesjanse til å vinne NM igjen. (Foto: Eirik Stenhaug/Equus)

Lørdag avvikles norgesmesterskapet for kaldblodshopper på Sørlandets travpark. Der er Dalsøyra-eide Ulsrud Tea stor favoritt til å sikre sin tredje NM-tittel sammen med fast kusk Svein Ove Wassberg.

Skjer dette, passerer samtidig superhoppa fire millioner kroner i innkjørte penger.

Det hører med til sjeldenhetene i dagens tøffe travsport at hester blir bedre og bedre og er på topp når de er ni år. Det er tilfellet med Ulsrud Tea som starter i det første V75-løpet på Sørlandets travpark lørdag.
- En fantastisk helse og råsterke høver er hovedgrunnen til at hun har blitt så god, sier Svein Ove Wassberg – Bergen travparks mestvinnende kusk og som er fast sjåfør når Ulsrud Tea er i aksjon i ordinære travløp. Den siste tiden har gullhoppa til Anita Wergeland fra Dalsøyra utvidet repertoaret med travritt (travløp med rytter istedenfor kusk), og i denne grenen har Ulsrud Tea innledet med 13 strake førsteplasser!

Hissig dame
Ulsrud Tea starter lørdag for 113. gang i karrieren. Om hun vinner – noe hele Trav-Norge forventer – så vil hun bokføre karrierens 53. seier. Og med 250 000 kroner i premiepenger oppå de 3,9 millionene hun har kjørt inn fra før, så vil grunnlaget sprette opp i mer enn 4,2 millioner kroner. Det er råsterke tall av hva som trolig kommer til å bli lørdagens største V75-favoritt.
- Det er en drøm å eie en slik hest. Nå har vi i flere sesonger gått og regnet med at festen snart skulle være slutt; at hun ville bli løpslei. I så tilfelle ville vi plassert henne i avlsboksen. I fjor forsøkte vi faktisk å bedekke henne, men hun ble ikke drektig. Det er vi glade for nå. Så lenge hun synes det er morsomt å springe – og så lenge resultatene er så eksepsjonelt gode – kan vi ikke gi oss, sier eier Anita Wergeland.

To seirer fra tidligere
Både i 2013 og 2014 ble Ulsrud Tea norgesmester for kaldblodshopper, men i fjor måtte hun gi tapt for unikumet Lannem Silje, som tidligere i år pådro seg en alvorlig skade og som nå skal bli avlshoppe på fulltid. Nå er Ulsrud Tea alene på dronningtronen blant kaldblodshestene. En av dem som skal ha mye av æren er trener Ove Kenneth Karlsen. Han har rykte på seg for å være særlig flink med hopper, og det gjenspeiler seg ved at han har med hele tre deltagere i lørdagens 250 000-kroners-oppgjør:
- Det er jeg stolt av, og det stemmer nok at jeg har hatt gode resultater særlig på hopper. Ulsrud Tea har stått hos meg siden våren som 4-åring. I den perioden har hun løpt inn 3,7 millioner, og hun har vært en fantastisk reklamehest. Hun er uten tvil dronninga på stallen. Og hun elsker å konkurrere. Helst vil hun løpe forbi alle konkurrentene med en eneste gang. Hun har en tendens til å bli litt ivrig, men det er vel seiersviljen som har gjort henne så god, tror Ove Kenneth Karlsen.

Mo i knærne
Ove Kenneth Karlsen pleier å være i bevegelse når hestene skal starte. Det har sin forklaring:
- Står jeg stille, så blir jeg så nervøs at jeg skjelver i knærne! Jeg går inn i ei boble de siste minuttene før start. Det er en vanvittig påkjenning når hestene fra stallen starter, men du verden hvor morsomt det er når det går bra! Jeg kan ikke si annet enn at jeg har kjempetro på at Ulsrud Tea tar sitt tredje NM – og jeg håper på gode premier for stallens øvrige representanter, Frøken Fakse og Lome Oda. Sistnevnte er drektig og traver trolig et av sine aller siste løp lørdag, kommenterer Ove Kenneth Karlsen.

- Nesten 10
Svein Ove Wassberg som skal kuske Ulsrud Tea, er ikke kjent for å ta munnen for full. Når han blir bedt om å vurdere Ulsrud Teas vinnersjanse i NM på en skala fra 1 til 10 og med 10 på topp, så kommer svaret kontant:
- 9! Fordi alle travløp skal kjøres først og fordi det kan oppstå uhell underveis. På en god dag vinner hun NM for tredje gang. Det er jeg rett og slett sikker på, sier Svein Ove Wassberg.