Sur fjerdeplass for Høitomt

Skrevet av Av Even Elvenes og Henrik Glimo Hansen, Equus,  29.07.2016
Artikkelbilde
Eirik Høitomt tok første stikk i EM. Foto: Gerard Forni

Berlin: Etter en strålende innledning gikk det mer på tverke for Eirik Høitomt i EM for proffkusker. Han måtte ta til takke med den litt bitre fjerdeplassen. Suveren mester ble finske Mika Forss.

Et lite plaster på såret var at han innledet med seier, og at fjerdeplassen var nok til å kvalifisere seg til VM i Canada neste år.
- Jeg trakk en fin hest i det første EM-løp, ikke minst viste den fin fart i starten. Og krefter fantes til å holde unna til seier, sa Høitomt under seiersintervjuet som fulgte. 
- Det var Björn Goop som truet mest, men vi hadde kontroll, sa Eirik Høitomt og virket vel bevandret i engelsk.  

Seier til Finland
Mika Forss tok seg av det andre EM-oppgjøret. Han styrte Key Largo med sikker hånd. Eirik Høitomt havnet i trøbbel bak belgiske Rik Depuydt som vinglet hit og dit, og som også kom borti Eiriks hest Glamour i første sving. Glamour ble til slutt nummer åtte.
Mika Forss fikk sin første EM-hest strøket.

Holland i tredje
Rick Ebbinge tok seg av det tredje EM-løpet. Han vant i overlegen stil med fine Ubo De Valle. Mika Forrs var igjen med helt framme, og ble toer. Eirik, vår mann, kjørte 10-årige Sir Herten, som til tross for å ligge sist innvendig, ble sistemann i mål av de som fullførte.

Over fra tet
Etter et par løp bak i køen, var det på tide å kjøre i tet igjen for Høitomt. Med den franskfødte 38-oddseren Bonaparte styrte Høitomt begivenhetene i det fjerde løpet, men inn på oppløpet var det fullstendig over. Bonaparte dalte gjennom feltet og havnet nesten sist. Skyldte til tet og vant lett gjorde Enrico Bellei med 22-oddseren Edgar Kievitshof. 

Populær hjemmeseier
I det femte oppgjøret var Eirik Høitomt på hugget igjen. Han stakk til tet med 20-oddseren Fledder Green, men da Rik Depuydt klinket til med dypingen He’s Yankee, valgte han å slippe. Det viste seg å være et sjakktrekk. For da nestfavoritten Luca Brasi satte fart, åpnet alle sluser seg fra ryggen på lederen. Høitomt fikk nok ikke det svaret han hadde håpet på, men en fjerdeplass betød nyttige poeng i medaljekampen. Tyskeren Michael Nimczyk tok en populær hjemmeseier med 20-oddseren Diablo Limburgia. 

Mistet medaljen i siste løp
På en dag der flere favoritter gjorde seg bort, tok belgiske Rik Depydt vel vare på vinnersjansen sin Evans Stardust og stakk unna til enkel seier i finalen til 1.50 i vinnerodds. Eirik Høitomt fikk igjen en god start, men måtte ta til takke med posisjonen tredje innvendig. Det så ut til å bli en felle da hestene i innerspor stod temmelig stille da køhestene satte fart. I siste sving løste det seg imidlertid da hestene i andrespor ga seg og Høitomt fikk mulighet til å trekke utover i banen – til liten nytte. Hesten hans, Tiraldina, hadde svært lite å by på og havnet på syvendeplass. I oppløpskampen feilet tyske Michael Nimczyk bort bronsemedaljen, uten at det heller hjalp vårt norske håp. Nederlandske Rick Ebbinge sanket fire flere poeng og kastet seg akkurat før Høitomt på streken om bronsemedaljen. 

Sluttstillingen i EM:
1. Mika Forss 60 poeng
2. Björn Goop 52
3. Rick Ebbinge 47
4. Eirik Høitomt 45