Har ventet i 50 år

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen, Equus,  19.08.2016
Artikkelbilde
Lykkes de? Knut Erik Krybelsrud (til høyre) og Licensee er på storløpsjakt i Drammen lørdag. Til venstre deleier Helge Grimnes og Grimsjon. Foto: hesteguiden.com

I 50 år har Knut Erik Krybelsrud drømt om å vinne et storløp. Lørdag kan drømmen gå i oppfyllelse i Benn Orres Minneløp på Drammen Travbane.

Hvor vanskelig det er å få fram en stjerne i travsporten er 70-åringen fra Svene utenfor Kongsberg bokstavelig talt blitt smertelig klar over. Men nå ser pensjonisten lyst på hestelivet. 3-årige Licensee har vist seg som en av de beste hoppene i årgangen, og lørdag er en hun av favorittene til å vinne 70 000 kroner i Benn Orres Minneløp.

Mange brukne bein
- Jeg har brukket de fleste bein i kroppen etter å ha fått noen hester over meg i løpet av årene, men smertene er fort glemt når du er ute og kjører disse fantastiske dyrene. Jeg har hatt to hjerteinfarkt og blokkert ut fire årer, og takker hestene for at jeg nå er frisk igjen, sier Knut Erik Krybelsrud til Equus.

Eid 200 hester
Hver dag i uken kjører han de fem milene fra Svene til Passebekk for å kjøre hest. For tiden har han fire av dem, alle oppstallet på gården til kamerat Helge Grimnes. Sistnevnte er også deleier av Licensee og trener selv tre hester.
- Men, det er jeg som har gjort alt arbeidet med Licensee, presiserer 70-åringen. 200 hester har han eid og trent opp gjennom 50 år. Nå er det endelig hans tur til å besøke seremoniplassen. Senest på Sørlandets Travpark i Kristiansand i juli da Licensee vant 40 000 kroner. Det var første gang en av hans hester seiret i travets eliteserie, V75.

Ingen ville kjøpe
- 195 av de 200 hestene er det ikke verdt å nevne. Den beste jeg har hatt var Skusviken. Han vant elleve løp og tjente 630 000 kroner, men vant aldri et storløp, sier Krybelsrud, som måtte lete 50 år før han fant drømmehesten.
- Jeg var på åringsauksjon på Bjerke for to år siden på jakt etter å kjøpe en hest etter den svenske avlshingsten Jocose og merket meg Licensee. Oppdretteren fikk ingen bud på henne, men jeg tok kontakt etter auksjonen og fikk kjøpt hoppa for en billig penge. Det er kanskje det beste kjøpet jeg har gjort, sier mannen som har handlet mye i sitt liv.

Vellykket investering
Prisen han måtte betale har Licensee sprunget inn flere ganger allerede. Tre seire på tolv starter er det blitt hittil, men det kunne lett vært flere. I kvalifiseringen til HKH Prinsesse Märtha Louises Pokalløp på Biri galopperte Licensee på oppløpet.
- Det var ergerlig. Hun hadde nok vunnet det løpet uten den ulykksalige galoppen, mener Krybelsrud. Det var heller ikke det gunstigste løpet å galoppere i. I finalen var førstepremien 200 000 kroner! Den summen ble vunnet av rogalendingen Come Vacation, som igjen skal møte Licensee. I kvalifiseringen på Biri var hun langt bak Licensee da sistnevnte galopperte. Det gir forhåpninger om seier lørdag for hoppa som de siste ukene er blitt trent av profftrener Jan Morten Hansen på Jarlsberg Travbane.

Satser alt
- Jeg bevilget meg en ferie i sommer, og derfor sendte jeg Licensee til Jan Morten. Han er en dyktig trener, men etter løpet lørdag skal hun hjem igjen til Passebekk. Da er «ferien» over for oss begge…
- Og det med seier i bagasjen?
- Jeg håper det. Å vinne et storløp har vært drømmen gjennom hele livet, og grunnen til at jeg har eid og trent travere i 50 år. Nå har jeg en hest som er god nok, og denne gangen har hun trukket førstesporet. Hun er kvikk ut, og planen er å satse på tet. Klaffer det er hun god nok til å lede hele veien, sier en spent 70-åring til Equus.