Tangen Jerkila sterkest

Skrevet av Henrik Glimo Hansen, Equus,  13.09.2015
Artikkelbilde
Gunnar Austevoll kunne se rett frem ned oppløpet. Foto: Eirik Stenhaug/Equus

Bjerke: Morten Wik fra Klavestadhaugen utenfor Sarpsborg fikk en ny klassisk vinner søndag. Tangen Jerkila gikk den tunge veien og avgjorde Hoppe-Kriteriet ned den siste bortre langsiden.

Morten er kjent for blant annet Mørtvedt Jerkeld, far til Tangen Jerkila, som vant Travderby tilbake i 2005 og tjente over 6,2 millioner kroner. I Kriteriet ble han imidlertid bare nummer tre.
- Dette er stort. Det bodde mer i henne enn jeg visste. Vi testet startbilen på Momarken mandag ved siden av Ekeld, og da det gjeldt fungerte hun fint. Derimot var jeg usikker etter varming. Hun varmet dårlig og vi dro av bakskoa, om hun hadde vunnet med sko får vi aldri svar på, sa Morten på seremoniplass. I 2010 vant han Kriteriet og 250.000 kroner med Wik Stjernen og året etter Travderby med samme hest. Kanskje gjentar Tangen Jerkila bedriften neste år. 

Den tunge veien
Jega Bottega holdt seg noe overraskende i skinnet og stakk til tet, men Tjomsland fikk ikke sitte lenge alene. Gunnar Austevoll fikk tråklet seg ut i andresporet og sendte direkte frem for å overta teten – der fikk han direkte avslag og krøp ned i rygg. 
Austevoll visste hva han hadde å kjøre med, trykket til på nytt på siste bortre langside og da Jega Bottega feilet var seieren i boks. Bak kjempet Lodins Madelen og Ole-Christian Kjenner seg inn til andre, tett fulgt av Odd Arne Sagholen og Lynlinn. 
- Jeg tenkte å ta opp på siste bortre langside for å hvile litt i rygg og spare krefter. Men så tok hun tak i det selv, og da jeg så Jega Bottega var sliten, kjørte vi til så den hoppet. Etter det kjørte vi alt vi kunne inn, kommenterte kusk Austevoll fra Bergen, bosatt i Sarpsborg, etter triumfen. 
Tangen Jerkila vant på tiden 1.27,8a/2100.

Ingbest vant Kriteriet for kaldblods. Les saken her.