Løpsbulletinen for november og desember

Skrevet av Anne Malsten,  25.09.2015
Artikkelbilde

Løpsbulletinen for november og desember er nå klar, last den ned her!

Travåret 2015 har blitt et fantastisk år for norsk travsport! Norskfødte og norsktrente hester har vunnet noen av de aller største løpene i Europa. Vi er på god vei å oppleve en ny, herlig optimisme i sporten, som også ble synliggjort under klasseløpsauksjonen, med en gjennomsnittlig prisoppgang på mer enn 30 prosent! Omsetningen hos NR er i 2015 opp 3-4 prosent, som også bør bety en fin start på 2016. Det finnes absolutt gode anledninger til å ha store forventninger til norsk travsport i årene fremover.

I perioden november og desember 2015 vil premienivået i hverdagstravet bli hevet. Det føles veldig bra å kunne formidle dette! Innen rammen for premiematrisen 2015 vil det i hverdagstravet kjøres fire løp i premieskala 180 og tre i skala 160. I tillegg legger flere baner inn egne midler slik at premienivået går opp enda mer. Dere vil raskt legge merke til dette ved å bla i denne utgaven av Løpsbulletinen. Dette tiltaket vil trolig føre til at flere trenere holder i gang hestene sine inn mot vinteren. Dette er svært viktig for spillproduktet sin del. Premiene i V75 ligger også fortsatt på et høyt nivå, se dette på sidene 6-13.

V75-året i Norge er delt inn i tre perioder, også kalt «meeting». Meeting 1 strekker seg mellom januar og medio april, og avsluttes med høyt betalte V75-finaler på Bjerke. Gjennom dette meeting forekommer nesten ikke noen årgangsløp og storløp i det hele tatt. De syv V75-løpene er «ledige» og består nesten kun av divisjonsløp. Vi kjører fire divisjoner for varmblods og tre for kaldblods. I tillegg til disse faste klassene kjøres det regelmessig også stayerløp, eliteløp, stallmannsløp og enkelte «vanlige», åpne klasser. Meeting 2 begynner i slutten av april og fortsetter frem til september, da vi igjen samler de beste til V75-finaler på Bjerke, klasseløpslørdagen, med høye premier. I denne perioden blandes alle disse divisjonsløpene med flere faste årgangsløp og rubrikkløp. Noen av disse er Norgesmesterskap for varmblods, kaldblods, montérytter og stallansatte. Det kjøres også flere eliteløp og flere årgangsløp. Meeting 2 er tidsmessig passe langt, som igjen betyr at det er plass for alle divisjonene å kjøre tilstrekkelig antall forsøk.

Meeting 3 er spesiell! Det starter opp etter klasseløpshelgen, medio september, og avsluttes uken før jul, med store finaler på Bjerke, igjen med høye premier, der de beste fra høsten samles. I denne tidsperioden er mange av de tradisjonelle årgangsløpene plassert inn under V75 på lørdager. I tillegg kommer Oaks, Oppdretningsløpene, samt noen heldager som faller bort, for eksempel Unionskampen på Färjestad og Axel Jensen-lørdagen på Bjerke i november (skandinaviske superomganger). Mange av de syv V75-løpene i meeting 3 blir dermed borte, slik at meetinget ser helt annerledes ut sammenlignet med f.eks. januar-april. Derfor må vi også bruke divisjonene annerledes gjennom den perioden vi nå er inne i. Grunndivisjonen og Bronsedivisjonen er slått sammen til «Made In Norway», i ni forsøk pluss finale. De to kaldblodscupene har også blitt en. Sølvdivisjonen vil ikke gå som en egen fast klasse i denne perioden, men vi kjører fortsatt like mange løp for hestene i denne høyere klassen, men i form av enkeltstående løp med ulike, høye grunnlagsgrenser. Fordelt ut over hele 2015 har disse høyere klassene (åpent for utenlands-fødte hester) fått noen flere startmuligheter sammenlignet med f.eks. i 2013 og 2014. Dersom vi skulle ha fortsatt med divisjonene eksakt som i perioden januarseptember måtte vi ha fjernet eller legge ned/flytte mange av disse unghestløpene. DNT tror ikke at det er hverken aktuelt eller ønsket.

DNT sport analyserer stadig utviklingen i sporten og står alltid klar for å lage justeringer, om dette er nødvendig. Slik må det være! Det som dessverre skjer akkurat nå er at populasjonen av norske hester blir tynnere, for hvert år. Dermed er det også nødvendig å se på klassene for å kunne lage best mulige spilleløp med høy innmelding, som igjen fører til topp sport og en attraktiv V75-meny. DNT har gjennom høsten 2015 diskutert dette temaet med Trenerforeningen (NTTF), kaldblodsforeningen Veikle Balder og med Norsk Rikstoto. Resultatet har blitt at de syv meetingene får litt lavere klassegrenser i samtlige divisjoner i 2016, med start 2. januar. (se oversikt side 35).

Avslutningsvis vil jeg på DNTs vegne ønske alle travsportsvenner i Norge en fin avslutning på 2015 og et Godt Nytt 2016!

Jan Hedrén, Sportssjef DNT
E-mail: jan.hedren@travsport.no

Løpsbulletinen for november og desember