Geir Flåten sine to ess

Skrevet av Thorstein Huser, Equus,  02.09.2015
Artikkelbilde
Vidar Hop kvalifiserte de to Flaaten-trente hestene Galileo og Sjøkongen til finalen av Norsk Trav Kriterium.

Geir Flåten selv sonet suspensjon og måtte overlate tømmene på sine 2 stallhester til kollega Vidar Hop. Både Galileo og Sjø Kongen blir å regne med i kriteriefinalen.

Men kanskje Arne Nilsens Tina Blessen og Øverdal-hesten Ingbest sammen med Tom Erik Solberg er vel så gode ess når finalen kjøres om snaue to uker.

Etter at de tre kvalifiseringsløpene i åpen klasse for de 3-årige kaldblodshestene er kjørt, kan det konkluderes med at det er duket for en kvalitetsmessig god og spennende finale.
I det første kvalifiseringsløpet ble det en heftig duell mellom den trønderske nestoren Arne Nilsen og hans Tina Blessen og mesterkusken og storløpspesialisten Vidar Hop sammen med Geir Flåtens Sjø Kongen. De to ekvipasjene kjempet side om side oppløpet ned, og ingen ville tape. Nestor Nilsen gikk seirende ut av duellen sammen med Tina Blessen med minst mulig margin. 
Vidar fikk så full uttelling i det neste løpet med Geir Flåtens svenske kriterievinner av året, Galileo. De styrte løpet hver meter og vant sikkert foran en godt spurtende Kleppe Fanden og Kjetil Djøseland.
Det siste stikket i åpen klasse gikk til Ingbest sammen med Tom Erik Solberg. Øverdal-hesten hadde full kontroll fra tet og vant sikkert foran den svenske kriterie-toeren Tangen Piril og hans trener Øystein Tjomsland.
Geir Flåten kunne fortelle at Vidar Hop skal kjøre Sjø Kongen i finalen, mens han selv setter seg opp bak Galileo søndag 13. september.

Finalefeltet kaldblodskriteriet åpen klasse:
 1. Tina Blessen
 2. Ingbest
 3. Galileo
 4. Tangen Piril
 5. Odins Høvding
 6. Spydo Ø.K.
 7. Moe Garm
 8. Lannem Henrik
 9. Sjøkongen
10. Kleppe Fanden 
11. Haugestad Bubben
12. Horgen Ulven

Tangen Jerkila eneren

Tangen Jerkila vant sitt kvalifiseringsheat til Hoppe-kriteriet på sikreste vis sammen med Gunnar Austevoll og befestet sin posisjon som eneren blant de 3-årige kaldblodige hoppene.
Tangen Jerkila blir naturlig favoritt i finalen etter sitt fine kvalifiseringsløp, men det er flere som kommer til å utfordre om seieren. Solvik Faksa dirigerte hjem en solid seier sammen med Lars Anvar Kolle, i et løp der Lynlinn avsluttet bra sammen med Odd Arne Sagholen, - selv om hun klenget litt utover og ikke var helt regulerbar i oppløpet. Den tredje kvali-vinneren var Lodins Madelen som sammen med Jan Roar Mjølnerød vant kontrollert, i et løp der Jega Bottega imponerte sammen med sin trener Øystein Tjomsland. Etter galopp og stort terrengtap i den første svingen, hentet hoppa igjen feltet og angrep rundt den siste svingen, - for så å utfordre om seieren. En prestasjom som gjør at vi anser henne - i en feilfri utgave - som den fremste utfordreren til gode Tangen Jerkila.

Finalefeltet Hoppe-kriteriet kaldblodshester
 1. Tangen Jerkila
 2. Solvik Faksa
 3. Lodins Madelen
 4. Mjølner Tulla
 5. Jega Bottega
 6. Spikrappa
 7. Åstas Lotta
 8. Arvesølv
 9. Lynlinn
10. Torpa Olea
11. Herligheten
12. Karmland Siv

En god Brandy
Anders Jahre viste igjen fram sin sterke og gode Brandy i kvaliken til Hoppe-kriteriet og de kan nå få revansje for missen i Märtha-løpet på Biri. Men det ligger an til å bli en jevn og svært spennende finale søndag 13. august.

Anders Jahre kjørte seg tidlig til tet med Brandy i det første kvalifiseringsløpet og fikk førsteutfordreren Thai Bakery sammen med sin trener Geir Vegard Gundersen utvendig for seg i sisterunden. Disse to utkjempet en flott duell, men Brandy svarte villig opp og holdt unna til overbevisende seier. 
I det andre kvalik-løpet fikk vi en ny duell. Madonna O. førte an for Åsbjørn Tengsareid, mens Princess Endurance sammen med Frode Hamre kom opp i ryggen gjennom siste sving og inn mot oppløpet, for så å angripe og slå seg forbi til en ganske sikker seier.
Den tredje kvalik-vinneren ble en sterk Dream on Plush sammen med Lars Anvar Kolle som vant etter reise utvendig for ledende Anazai, som forøvrig var svært svak for dagen. God var derimot løpets toer N.Y. Zesty sammen med Vidar Hop.
Aller raskest var den siste kvalik-vinneren Valla d'Estino som travet et "eget løp" litt foran konkurrentene sammen med Eirik Høitomt og landet på sterke 1.14,3a/2100 meter som er ny norgesrekord for 3-årige norskfødte varmblodshopper over mellomdistanse.. Høitomt fikk trekke spor først og valgte innersporet:
- Det er beste sporet, men vi kan jo risikere å bli overflydd. Men den sjansen får vi ta, sa landschampion Høitomt. 

Finalen i Hoppe-kriteriet for varmblodshester ser slik ut:
 1. Valla d'Estino
 2. Princess Endurance
 3. Brandy
 4. Dream on Plush
 5. Thai Bakery
 6. Madonna O.
 7. Edda B.R.
 8. Graceful G.T.
 9. Thai Goodwill
10. N.Y. Zesty
11. Charisma K.W.
12. Ironlady