Sjette etter første dag

Skrevet av Henrik Glimo Hansen, Equus,  24.10.2015
Artikkelbilde
Marius Høitomt intervjues på russisk tv. Foto: Hanne Lene Sæbø.

Moskva: Norges deltaker i EM for stallansatte, Marius Høitomt, ligger på sjetteplass etter første dag. Mesterskapet avgjøres i morgen, søndag. 

Hestemateriellet er eksakt det samme i begge løpene både lørdag og søndag, der førstemann i mål i heat én får tildelt hesten som endte sist til heat to, toer i mål får tildelt hesten som endte nest sist i mål og så videre. 

Marius endte som femte i det første heatet med en franskfødt hest som har 4 seiere og 6 andreplasser på 18 starter i år. Ettersom en av konkurrentene ble disket for galopp i mål, fikk han poeng som fjerdehest – men fortsatt måtte han kuske hesten som endte femte sist i mål i heat to. 
I det andre heatet startet Høitomt fra spor 10, i Moskva er det sporet lengst ute på bilvingen, med en hest som gikk på det jevne i det første heatet. Marius klarte ikke å få mer fart på hesten og endte som åttende i mål – men igjen ble en konkurrent foran disket, slik at han fikk poeng som nummer syv. 

- Fortsatt mulig å vinne
- Dagen i dag har vært veldig bra, selv om kvaliteten på hestene har vært så som så. Jeg hadde litt forventninger til hesten jeg kjørte i det første løpet, da den ut i fra informasjonen som ble gitt skulle være en god hest. I løpet var den veldig "rullete" fra start, og jeg kunne ikke slippe den for fullt gjennom første sving. Dog gikk den bra til mål, og vi fullførte som femte, som ble til fjerde i poengsammendraget da en hest ble disket. Hva gjelder den hesten jeg kjørte i det andre løpet, så viste jo resultatet fra det første løpet av den ikke var som best. Målet var derfor kun å hente best mulig premie, sier Marius Høitomt 
- Hva tror du om morgendagen?
- Poengstillingen etter første dag viser at det er veldig jevnt, fra første- til niendeplass skiller det kun 8 poeng. Med litt flaks i morgen, så tror jeg det er mulig å kjempe om seieren i mesterskapet.
- Hvordan er forskjellen å kjøre i Russland, kontra hjemme?
- Jeg vil peke på oppkjøringen bak startbilen som den største forskjellen på å kjøre løp her i Russland kontra i Norge. Ti hester i første rekke, selv om startbilens vinger har plass til kun 8 hester, samt at bilen kjører veldig raskt unna hestene, avslutter Marius Høitomt etter den første dagen.

Disket fra seieren i begge løp!
En som må sies å ha hatt en dårlig dag på jobben er tsjekkiske David Dobrovolný. EM-vinneren fra 2009 vant nemlig begge løpene, men presterte å bli disket fra seieren i begge! Først galopperte han i mål, før han avsluttet med å kjøre opp i feil spor bak bilen og bli disket i etterkant.  

Poeng etter dag 1:
22p Olli Koivunen, Finland
20p Ória Németh, Ungarn
20p Lidsay Celis, Belgia
19p Catalina Riear Massanet, Spania
19p Clément Duvaldestin, Frankrike
16p Marius Høitomt, Norge
15p Jeppe Rask, Danmark
15p Jaap Van Rijn, Nederland
14p Daniel Wäjersten, Sverige
10p Anton Durnopyanov, Russland
2p Ian Skringer, Tyskland
2p David Dobrovolny, Tjekkia

* Det benyttes franske travere, ikke den tyngre Orlov-rasen.

* Løpene går over 1600 meter, ti hester bak bilen i første rekke.

*Mesterskapet har vært arrangert siden 1986. Sverige har vunnet seks ganger, bl. a. gikk Johan Untersteiner til topps i 2006, Erik Adielsson vant både i i 1997 og 1998. Ikke ukjente Hugo Langeweg jr. gikk ellers til topps i 2003.