En helg med NM

28.10.2015
Artikkelbilde
Liv Pedersen er deltager i Nordisk Mesterskap for montèryttere denne helgen. (Foto: Hesteguiden.com).

Jarlsberg åpner fredag kveld, deretter avsluttes Nordisk Mesterskap for montèryttere, og amatørkusker, under kveldskjøringen på Drammen Travbane lørdag.

Av Even Elvenes og Rolf Henning Pedersen, Equus

Totalt kjøres fire løp i begge grener, to på Jarlsberg og to på Drammen.  
Norge stiller med tre montèryttere; Liv Pedersen, Amanda Robertsen og Caroline L.B. Morken. Pedersen kommer fra Oppland, og har vært mangeårig champion her til lands. Robertsen er et nytt friskt pust i travsporten. Hun vant blant annet fire løp samme kveld hjemme på Leangen for et par uker siden. Morken har sin lisens knyttet til Bergen Travpark, og kan vise til en imponerende seiersprosent. Totalt har 23-åringen 26 seiere på 187 forsøk, altså en seiersprosent på 13,9.
Hver deltager er gitt tre ritt i mesterskapet.

Amatør-NM
I Nordisk Mesterskap for amatørkusker er Norge representert med tre deltagere. Liss-Karin Sandvik fra Harstad er for rutinert å regne i en slik sammenheng. Hun har erfaring fra flere tidligere mesterskap, også EM. Thomas Mjøen hører hjemme i Trøndelag og har prestert sterkt i flere år. Sistemann i rødt/hvitt og blått er Per-Eivind Tjordal fra Sand i Suldal. Tjordal, født 1946, er EM’s eldste deltager. Han har totalt 27 seiere på 293 starter.

Fullspekket program
De 24 deltakerne i Nordisk mesterskap kan se fram imot to begivenhetsrike dager i Drammen og Tønsberg. Det forsikrer Morten Tidemansen, leder av Norsk Travamatør Forening (NTAF).
- Vi ønsker deltakerne velkommen til Hotell Union Brygge i Drammen, hvor alle skal bo fram til søndag. Fredag er det lunsj før deltakerne transporteres med buss til Jarlsberg. Etter løpene er det middag i Ulf Thoresen-rommet. Lørdag skal vi besøke skyflyvningsanlegget i Vikersund, hvor vi er en av de første gjestene i det nye opplevelsessenteret der. Etter løpene på Drammen Travbane blir det bankett og mye annet sosialt samvær, sier Tidemansen, og påpeker at det er NTAF som betaler gildet.
- Å være medlem i NTAF er viktig, og våre uttakskriterier gjør det mulig for andre enn de mestkjørende amatørene å få være med i internasjonale mesterskap. Amatørene er selve det sportslige fundamentet i norsk travsport, og det er viktig at alle er med og støtter opp om vår forening, mener Tidemansen, som også retter stor takk til sportssjefene på de to banene for å få nok hester til å fylle samtlige løp som inngår i Nordisk Mesterskap.

I Nordisk Mesterskap for amatørkusker kjører hver deltager samtlige fire løp.