Historisk god

Skrevet av Rolf-Henning Pedersen, Equus,  20.11.2015
Artikkelbilde
Solør Svarten ble Årets Folkehest 2015 for sin trener og kusk Geir Gudmestad. 19.30 lørdag skal han og de andre ti selges under Folkehestauksjonen på Bjerke. Foto: hesteguiden.com

Med 13 seire og 342 760 innkjørt i 2015 er Solør Svarten historiens beste Folkehest. – Jeg trodde han skulle vinne løp, men 13 drømte jeg ikke om engang, sier trener Geir Gudmestad.

Folkehesten Forus økte sitt grunnlag nesten sju ganger! under 2015, og han rekordforbedret seg fra 30,1 til 24,9. Solør Svarten startet sesongen strålende, hadde en liten downperiode under sommeren, men avsluttet i rekordfart.
- Under sommeren var han plaget av en infeksjon. Utenom det holdt han seg frisk hele veien. Det er en av årsakene til suksessen, mener Gudmestad.
- Hva var årets høydepunkt?
- De to V75-seirene henger høyest, men også seieren i Åmål i juni og under kick off-arrangementet på hjemmebane var morsomt. Da var det over 200 eiere til stede, og det var kjekt å vise ham fram som en vinner.

Byr høyt
- Men nå er det slutt?
- Jeg håper ikke det. Gjennom hesteeiere.no skal en rekke gamle andelseiere (og noen nye) legge inn bud under lørdagens Folkehestauksjon. Jeg kan ikke røpe hvor høyt vi kan gå, men det er mye ammunisjon i magasinet. Det blir sikkert budgiving, men jeg håper og tror at han blir med meg tilbake på hengeren til Rogaland. Solør Svarten skal fortsatt kunne tjene gode penger, og jeg håper selvsagt at det blir hos meg, sier Gudmestad til Equus.

Ikke funnet hest ennå
Om Solør Svarten ikke blir med Gudmestad tilbake, kommer rogalendingen uansett til å ha Folkehest også neste år. Hvilken er derimot ikke bestemt ennå.
- Nei, men jeg har flere interessante på gang. Det blir en kaldblodshest og det blir en som har startet og som jeg mener har et potensial til å utvikle seg. En ny Solør Svarten blir vanskelig å finne, men jeg skal gjøre mitt beste, forsikrer Gudmestad.
Her ser du sluttstillingen i Folkehesten 2015, og hvor eierne av Folkehesten Forus får et opplevelsesarrangement verdt 100 000 kroner.

Strålende sesong
- Folkehesten 2015 endte opp med snaue 1,5 millioner kroner innkjørt fordelt på 178 starter, 37 seire og 108 trippelplasseringer. Samtlige elleve Folkehester startet og vant løp. Det er vi strålende fornøyd med, sier prosjektleder Kim Are Sveen til Equus. 
Etter at Folkehesten ble åpent også for eldre hester har kvaliteten på deltakerne steget merkbart, noe som har resultert i flere starter og ikke minste flere seire.
- Vi fikk en nivåheving, og Folkehesten 2016 kommer til å gå over samme lest. 

Folkehestauksjon
Lørdag kveld starter Folkehesten Bergen, Brenne Viking, på Bjerke, og kort tid etterpå skal han og de ti andre Folkehestene ut på auksjon. Interessen for årets Folkehestauksjon er større enn noen gang.
- I fjor ble ti hester solgt for til sammen 980 000 kroner. I år skal elleve hester under hammeren, og med tanke på forhåndsinteressen er det overraskende om vi ikke passerer millionen lørdag.
- Hvilke hester kommer til å bli dyrest?
- Ettersom samtlige av årets Folkehester har vunnet løp og vist potensialttror jeg ingen vil gå for minstesummen på 10 000 kroner. Det vil nok koste mye mer for å sikre seg hestene, hvor de fleste nesten er startklare på direkten. Interessen for Solør Svarten, Enjoythefuture S.C. og Nordby Balder er nok kanskje størst, og hesteeiere.no kommer til å legge inn bud på disse tre. I tillegg vet jeg at mange av Folkehest-trenerne også har andre andelslag på gang for å handle inn sine hester. Det blir en spennende auksjon, sier Sveen.
Her kan du se Folkehestauksjonen direkte fra 19.30 i kveld.