Viking Va(nt) Bene

07.09.2014
Artikkelbilde

Bjerke søndag: Treneren Sigbjørn Kolnes hoppet rundt i løpsbanen i glede. Geir Vegard Gundersen kjørte hest som aldri før. VG Norsk Derby ble vunnet av Viking Va Bene.

Av Even Elvenes, Equus.

Startsiden gikk i dur for Viking Va Bene, og i moll for favoritten Papagayo E.. Den siste tapte endel terreng, mens Viking Va Bene sikret seg teten.
- Min oppgave var å bløffe på farten, det lykkes jeg med, kommenterte kusk Gundersen.
Etter halvkjørt var Papagayo E. den som dro andresporet. Nedover siste langside jobbet hesten seg fram til Viking Va Bene. I siste sving stakk den siste til seg et par lengder, og så klar ut. Derimot, den siste 100 mot mål ble vriene. Hesten mistet aksjonen, Geir Vegard Gundersen måtte virkelig ta fram sitt beste, og lykkes.

Dramatisk
- Enig, det var dramatisk til slutt. Men vi ble ved seieren. En knapp seier, men en grei en, smilte Gundersen og var strålende fornøyd.
- Vi har hatt Derbyfinalen i tankene i hele år. Jeg gikk motstrøms ved å starte tidlig på året, mens de andre trente. Dessverre er helsen til Viking Va Bene som den er. En dag er den god, en annen under pari. Underveis, på veien fram til Norsk Derby, har jeg hatt stor hjelp av en rekke veterinærer. I tillegg har Gry (samboer, red. anm.) gjort en flott jobb med Viking, oppsummerte Kolnes - nå med en Derbyvinner på stallen.
Vinnertiden ble 1.14.7/2600 meter, førstepremien var en hel million kroner.
Eier gjør Per Haugen og Gry Slattum.


Bildetekst: Sigbjørn Kolnes løfter stolt Derbypokalen i været. Kusk Geir Vegard Gundersen og Viking Va Bane tok seg til topps i millionløpet. (Foto: Eirik Stenhaug, Equus).

Claudia B.R. best
Björn Goop som valgte Bjerke framfor Jägersro i Malmö søndag, kunne seiersdefilere med storfavoritten Claudia B.R. i VG Hoppederby. Duoen fikk en fin posisjon bak Goops andre deltager Bakers Ransom, og Björn fikk et realt svar fra hoppa da han trakk i angrep mot oppløpet. Lederen Glad Hall T. hadde vært med på en hard åpning i 1.09-fart, og ble til bytte den siste biten inn til målstreken.
- At jeg valgte Bjerke har med at mulighetene var større her. Det er godt å komme til Norge, og ekstra moro i dag. Vi fikk et godt løp, hoppa var derimot stresset på startsiden og var nær ved å galoppere. En stor seier for meg, mente Goop.
Vinnertiden var 1.14.0/2100 meter, eier gjør TAR Stable KB.


Bildetekst: Björn Goop var tydelig fornøyd etter seieren med Claudia B.R.. (Foto: Eirik Stenhaug, Equus).

Hele veien inn
Undone og Johan Herbjørn Undem sikret seg føringen i Norsk Travkriterium. Favoritten Glen Ord Superb kom opp utvendig i sluttrunden, men kunne ikke henge på Undone da denne rykket i siste sving. Selv om beina ble stive, og Glen Ord Superb og Victory Lap kom tilbake ute i banen, ble det seier. Eier gjør Stall Undone, mens Petter Hvidstendahl trener.
- Vi skal ha flere hester, smatt en av deleierne inn med. De var over seg av begeistring.
- En ubeskrivelig følelse. Jeg er kjempefornøyd. Feiring er ikke planlagt, meldte Hvidstendahl.
- Det kan bli til at Undone starter i et par løp til i høst, avsluttet han.
- Jeg tok en sjanse ved å velge spor en i finalen. Troen på en plassering i toppen var der. I etterkant kjørte jeg til for tidlig, men jeg måtte ta en sjanse, innrømmet kusk Undem.
Vinnertiden 1.14.0 var samtidig ny norsk rekord.

Dramatisk
Masaya
ledet i hoppekriteriet for varmblodsrasen. Favoritten Diadora B.R. travet utvendig, mens Bo Westergaard styrte innvendig med Nelson Nora. Ut av siste sving dyttet Westergaard på utvendige This Is It.
Dommerne tok fatt i situasjonen.
- Jeg vil ikke kommentere situasjonen, sa Westergaard før løpsresultatet forelå.
- Min hest ble flyttet ut et helt spor, Enkelt og greit en sjenering, mente imidlertid Marius Høitomt som kusket This Is It.

Disket
Nelson Nora ble til slutt diskvalifisert som vinner, Masaya og Andre Henning Stensen rykket opp, og vant. Det til enorm glede for Jo Svenstad og deleier Anders K. Olsen. Svenstad, en av landets beste mindre trenere, hadde prikket toppformen perfekt for hoppa, og ble ved hele 375.000 kroner som førstepremien var på.
Vinnertiden ble 1.14.5/2100 meter - dagens tredje norske rekord. Support Justice og Lannem Silje var de to første.

Viktigst å vinne
- Jeg fikk ikke med meg insidenten som skjedde. Løpet ble som ønsket, men Masaya hang tom og klenget. Hun ville ikke i vei framover likt tidligere. Vi vant, det var det viktigste, mente en samlet Stensen etterpå.
- Jeg er inne i et prosjekt rundt Masayas far L'Ideal Bricois. En rekke hopper er kjøpt inn for å bedekkes med han. Masaya er fra første årgangen. Selv har jeg vært Europamester i hundekjøring og har derfor drevet med annet enn bare travsport. Under auksjonen i går hadde jeg hester til salgs, men fikk ikke solgt alle til rett pris, og tok med to hjem. De skal jeg trene opp, smilte dyktige Jo Svenstad.
Diadora B.R. ble ved sølvet, mens This Is It kapret tredjepremien.

Fra de øvrige varmblodsløpene noterte vi følgende;

* SUPPORT JUSTICE, stor favoritt i Karsten Buers Æresløp, dundret rundt Bjerkebanen og vant på ny norsk rekord 1.11.6/2100 meter.
- Om 14 dager er det EM for femåringene i Paris. Vi skal dit. Så blir det vintertrening. Neste år håper jeg at vi står her på seremoniplass etter at Oslo Grand Prix er kjørt, sa trener og kusk Geir Vegard Gundersen etterpå. Eier gjør Arne Sandbæk jr..

* Danske LAUGHING STOCK tok seg av stevnets siste oppgjør, et stayerløp over tre runder. Eirik Killingmo søkte drahjelp helt fram til oppløpet. Han trakk ned draskylappene, Laughing Stock fant ny fart, og rett før mål var duoen først. Morten Juul trener.