Morgenbesøk hos Vandel-oppdretteren

Skrevet av Susanne Lindberg,  28.11.2013
Artikkelbilde
På beitet hos Antoine Besnard. Foto: Kari Hustad

Oppdretterturen i DNT-regi til Normandie nylig inneholdt mange høydepunkter. Et av dem var besøket hos en av Frankrikes beste oppdrettere for tida; Antoine Besnard. Gjennom sine Vandel-hester har han avlet fram stjerner på rekke og rad.

Kari Hustad rapporterer:
Under den prestisjetunge åringsauksjonen i Deauville i september oppnådde den unge avlshingsten Saxo de Vandel hele 1,6 millioner kr for sin sønn Chambord. I Frankrike blir det født ca 11 000 varmblodstravere hvert år, så konkurransen om kjøperne er hard.
Antoine Besnard har 16 avlshopper, noe som ikke er veldig mye i Frankrike. Men kvaliteten på Vandel-oppdrettet er det ingenting å utsette på. Da han presenterte de ti åringene sine på høstens auksjon kunne han reise hjem 4 millioner kroner rikere.


Tekst: Antoine Besnard viser bilde av Saxo de Vandel som 4åring. Foto: Kari Hustad.

De norske oppdretterne som besøkte ham på gården hans i Macé i Orne sist søndag, fikk høre at Antoine Besnard ifølge han selv egentlig bare en enkel bonde som driver med kjøttfe, kornproduksjon og hest. Eiendommen er på 2700 mål, og på 800 av dem beiter hestene. På denne gården har Besnard-slekta regjert siden 1654, og det var Antoines far som startet med oppdrett av travere på 60-tallet. I dag er det en stolt familie som viser fram både hester og bilder, fra minstesønnen på 8 år til mor på 91.


Tekst: Vandelåringer. Foto: Per Erik Hagen.

Stammor til de fleste hoppene som Antoine avler på i dag er Queifingusse. Hennes sønn Iris de Vandel (født 1974) tilhørte eliten i Frankrike, men som vallak fikk han ikke delta i de største franske løpene. Med Jean-Pierre Dubois i sulkyen prøvde han seg med bravur i USA der han vant Titan Cup to år på rad.
Siden har Antoine avlet fram kjente stjerner som Qualmio, Eclair og Nelson Vandel. Den heteste i år er utvilsomt Saxo de Vandel som med sine treåringer neste år blir en spennende avlshingst å følge framover.  Saxo var fulltegnet i år, noe Antoine Besnard setter pris på siden han fortsatt eier en del i av hingsten som han gjerne viser fram bilde av (se bilde).
De norske oppdretterne fikk for øvrig oppleve Saxo «live» på et stutteribesøk dagen i forveien. Hingstens eldste avkom er 2 år i år, og av 84 2-åringer har 38 av dem gått godkjent prøveløp (dvs gått under 21,5) og 4 av dem har vunnet løp medio november.

På gården som ligger langs elva Orne blir hoppene tatt inn til kvelds. Inne på tunet står et stort tårn som en gang var et dueslag. Tårnet,som heter La Tour de Vandel, er nyrestaurert  og forklarer hvorfor Antoine bruker Vandel-navnet på alle sine hester.
Siden det var mørkt da de norske oppdretterne besøkte ham, ble vi likegodt invitert på nytt morgenen etter for å kikke på årets føll som går på et stort beite like ved gården. Her er Antoine ute og sjekker to ganger for dagen samtidig som han fôrer med kraftfôr. Unghestene skal bo her i hele vinter, men har gode muligheter for å hvile under tak der bunnen er fylt med halm og der det alltid er mengder med høy. I denne delen av Normandie er det grønt hele vinteren. Kommer det litt snø er den som oftest borte etter en dag eller to.

De norske oppdretterne ble tatt vel i mot, og fikk ta del i arbeidet med å leie ut avlshoppene på beitet på morgenkvisten. På spørsmål fra den norske delegasjonen om hvilket av årets føll som peker seg ut er ikke Antoine så sikker, men peker ut et vakkert mørkebrunt hoppeføll etter Ready Cash. Men mye kan skje før Vandel-gjengen, som får D først i navnet sitt, skal bys fram på auksjon neste høst. Med et hoppemateriell langt over gjennomsnittet og med hingster som Sam Bourbon, Prince Gédé og Love You som fedre har den sympatiske oppdretteren iallfall et godt utgangspunkt.


Tekst: Vandelbarna ved foringsplassen. Foto: Kari Hustad