Konge i Paris!

Skrevet av Henrik Salberg, Equus. Foto: Erik Håkonsen, Equus,  25.02.2013
Artikkelbilde
Eier Pål Kristiansen var jublende glad etter seieren.

Vincennes: Norske Føynland Kongen vant i Paris sammen med velkjente Eric Raffin under søndagens Prix des Pays Nordiques. Det etter fotofinish med svenske Guli Järven. Seieren var verdt 10.000 euro.

Føynland Kongen stakk til tet fra start og fikk en noe hissig Brødsjø Stina i rygg, i løpet over 2100 meter autostart. Jan-Olov Persson hadde ingen planer om å sitte fast med Guli Järven denne gangen og måtte trave den første biten i tredjesporet – før ekvipasjen la seg utvendig for lederen. Tempoet var bra; 1.20,7/600 meter, 1.21,7/1100 meter og 1.23,1/1600 meter.

Inn mot oppløpet rykket Raffin unna med Føynland Kongen som fikk noen lengders ledelse. Bakfra jaget Guli Järven som stadig gikk først i andresporet, mens både finske Keisar og svenske Raggmunken kom via tredjesporet.
Guli Järven nærmet seg mye den siste biten, og mot mål var det svært jevnt mellom de to. Men Føynland Kongen trakk det lengste strået og vant på tiden 1.23,5/2100.

Tredje gikk til Keisar, fjerde til Raggmunken som ikke helt fikk opp farten nedover oppløpet, femte til norske Trons Pila som dro tredjesporet den siste biten og leverte nok en sterk innsats. Torsdagens vinner, Fetter’n T.G. lå i andre par utvendig tidlig i løpet – men ble trøtt til slutt. Hesten ble til slutt nummer seks. Varmingen til sistnevnte var heller ikke av den beste sorten denne dagen kontra torsdagen – i de få tv-bildene av oppvarmingen som ble sendt.


- Uvirkelig
Føynland Kongen har slitt med mange diverse problemer i 1,5 år. Derfor ble det en ekstra følelsesladet seier for trener og eier Pål Kristiansen som var til stede på Vincennes.
- Dette er helt uvirkelig! Bare turen i seg selv var premie nok for oss, og når han i tillegg vant så kan jeg gjerne gå hjem til Norge, ler Kristiansen på telefon rett etter løpet.
- Føynland Kongen var med på alt underveis. Og det ble en tøff åpning. Jeg grein som en guttunge etter målpassering. Det kommer til å ta tid før dette går opp for meg, forteller en lykkelig eier videre.

- Hva tenkte du inn på oppløpet?
- Da håpet jeg han kunne ta fram gode, gamle takter. Da var han fantastisk til å forsvare seg.

- Hva ble gjort siden løpet på torsdag?
- Først og fremst kjøpt en haug med vann! Hesten er kresen på vannet når han er på reiser, og likte ikke det klorfylte vannet her nede. Så vi har kjøpt 5 x femtenlitere med vann til han - og det likte hesten bedre.

- Hvordan blir seieren feiret?
- Vi fikk en stor, flott pokal. Så vi får finne et sted der de selger en stor flaske Magnum og drikke fra pokalen. Jeg må bare finne en annen sjåfør, fortalte en strålende fornøyd Pål Kristiansen kort tid etter løpet til rikstoto.no.

Imponert kusk
- Erik Raffin var svært fornøyd med Føynland Kongen etter varming. Han hadde knapt sett en kaldblodshest trave så fort ned et oppløpet, og han trodde på seier på forhånd, fortalte Equus' Erik Håkonsen, som var på plass i Paris, etter løpet.