Spiller opp til dans

Skrevet av Erik Håkonsen, Equus,  04.09.2012
Artikkelbilde
Det var flott stil på Gylden Balder i kvalifiseringen til Derby.

Arnstein Tungvåg fra Snertingdal er medeier i Gylden Balder, som skal prøve å gi Tekno Odin kamp i VG Norsk Travderby på Bjerke Travbane søndag. Tungvåg er kjent som vokalist i Dænsebændet.

- Trav er min store hobby og lidenskap. Helt siden kvalifiseringen har jeg hatt sitringen i kroppen. Jeg gleder meg voldsomt til søndag, sier sangfulen Arnstein Tungvåg. Han startet Dænsebændet i 1881. På disse 31 årene har Dænsebændet hentet hjem to Spellemann-priser.

- Hva med en svingende god travlåt?
- Jeg har lekt med tanken, men det har ikke blitt noe enda. Hvis Gylden Balder vinner Derby, kan jeg garantere at det blir ei låt, ler Arnstein Tungvåg.

Dænsebændet. Arnstein Tungvåg nummer fire fra venstre.

- Hvordan startet hesteinteressen?
- Jeg begynte å vanke i stallen til Hans B. Falk på Gjøvik når jeg var 11-12 år gammel. Derfra var veien kort til gamle Vikodden. Når jeg flyttet til Snertingdal og begynte å vanke på Biri, ble jeg også interessert i å eie hest. I 1988 kjøpte jeg Herbie Man. Han vant to løp, men ble ingen stjerne. Jeg trente selv og fikk virkelig interessen for det å trene. Etter ham har jeg eid flere hester, men ingen av dem har vært i nærheten av Gylden Balder, sier Tungvåg.

- Hvordan ble du medeier i Gylden Balder?
- Jeg ble kjent med Bernt O. Wigdal i forbindelse med at han fraktet en hest for meg til Kjell Teigen. Han er også fan av Dænsebændet. Vi ble enige om at vi måtte eie hest sammen en gang. Bernt ringte til meg når Gylden Balder var åring. Jeg og kona reiste ned og det ble handel med en gang. Gylden Balder ble satt i trening til Erland Holm for innkjøring. Det var meningen at jeg skulle trene hesten selv, men det viste seg at Gylden Balder ikke var noen enkel herremann. Han ble derfor stående hos Erland fram til desember det året han var to år. Da ble han flyttet til Per Dave Holtung. Gylden Balder var en av de beste i fjor som tre-åring, men i kvalifiseringen til Kriteriet fungerte han dårlig og han ble disket for galopp. Det var en nedtur. Etter løpet ble Gylden Balder med hjem til Bernt O. Wigdal. Siden har han vært der. Pål Sem kommer hjem til Bernt og trener hesten. Det er et opplegg som fungerer veldig bra. I kvalifseringen var han helt fantastisk. Jeg drømmer om seier i Derby, men det er ikke realistisk. Tekno Odin er rett og slett for god. Klarer vi andreplassen er vi veldig fornøyde. Vårt mål har vært å være med i Derby. Det har vi klart! Jeg og Bernt O. Wigdal har egentlig kjent hverandre i hele livet. Begge er født på Drammen sykehus med bare noen dagers mellomrom i desember i 1957. Vi lå med andre ord sammen på fødestue, sier Arnstein Tungvåg.

Arnstein Tungvåg (t.v.) og kameraten Bernt O. Wigdal har vunnet storløp med Gylden Balder tidligere. Kai Johansen er kusk.