Frode Hamre har vunnet 31 stallseirer!

Skrevet av Erik Håkonsen,  05.03.2012
Artikkelbilde

Frode Hamre er den treneren i Norge som har startet sesongen aller best. Hans stallhester har vunnet hele 31 seirer og tjent 1.571.500 kroner. Trond Andersen og Sigbjørn Kolnes ligger på de neste plassene.

Se hele statistikken her

Her er intervjuet Richard Ekhaugen gjorde for rikstoto.no med Frode Hamre den 22. februar.

48 år gammel opplever Frode Hamre en eventyrlig suksess som trener og kusk. Hester som Ultimate Lindy, Acolyte Hanover, Winmedcredit, Anthony Boko og Sexy Dirty Money er vist frem i banen i perfekt skikk, og har imponert det norske travpublikum. Men til tross for at nyhetssak etter nyhetssak har blitt skrevet om Hamre og hans hester, har få kommet inn under huden på den utflyttede bergenseren. Vi prøvde oss med en litt annerledes vinkling.

Mye i mobilen
Hvor mye tid bruker du i mobiltelefonen i løpet av en vanlig dag?
- Det går litt tid, først og fremst på morgenen da det er innmelding. Deretter legger jeg mobilen fra meg frem til rundt lunsjtider, da pleier jeg å se hvem som har ringt og ringe opp igjen til kunder og eventuelt journalister. Det tar jeg mellom klokka 12 og 13. Jeg må jo innrømme at det blir noen kjappe telefoner innimellom heatene også, men jeg kan ikke ringe opp alle mens jeg sitter og trener. Så blir det noen telefoner på kvelden til hesteeierne. Jeg prøver imidlertid å få så mye tid som mulig til telefoner i bilen når jeg kjører til og fra trav, det er en fin tid å ta det på. Det går sikkert et par timer i telefonen om dagen, oppsummerer Hamre.

God kontakt med media
Ser du på media som et onde eller en nødvendighet?
- Det er høyst klart en nødvendighet! Det er så viktig først og fremst å få ut informasjon til spillerne, og så har jeg jo nytte av media fordi jeg får en utrolig markedsføring gjennom dem. Det er viktige grunner til at vi stiller opp, uten tvil. Jeg føler at jeg har en veldig god kontakt med media, og det er noe som alle i hestesporten drar nytte av., understreker Frode Hamre.

Bedre kusk
Hvilket spørsmål har du ikke blitt stilt de siste månedene som du skulle ønske at noen hadde stilt deg?
- Kanskje et spørsmål som går litt på meg selv, har jeg blitt en bedre kusk?
Hva svarer du da?
- Det føler jeg at jeg har blitt, jeg har fått mer erfaring. Samtidig har man hestene i form og da kjører man med selvtillit.

Første ferietur på tre år
Du får ei uke fri til å få deg litt ferie - hva gjør du da?
- Rart at du spør, 19.mars reiser jeg til Thailand i 16 dager. Nå er det tre år siden sist jeg var avgårde på ferie. Meningen var at vi skulle reist den 17., men da misser jeg Unionskampen og det har jeg ikke lyst til. Jeg har lyst til å kjøre den dagen, og så reiser jeg heller nedover på mandagen.


- Tenk langsiktig, formaner Frode Hamre på snakk om travpolitiske spørsmål. Foto: Hesteguiden.com.

- Tenk langsiktig!
Hvis du hadde fått ett år i generalsekretærstolen i DNT, hva hadde du prioritert da?
- Det er selvfølgelig en del ting å ta tak i, men jeg vet ikke hva jeg skal sette fingeren helt nøyaktig på. Det er flere ting som må tas gradvis og det er begrenset hva man kan forlange av en generalsekretær på den korte tiden. Tenk langsiktig!

Tidsklemma
Du sitter mye i bil i løpet av en uke - hva gjør du for å korte ned tiden?
- Tiden min strekker nesten ikke til den, jeg har så mye jeg skulle gjort som jeg ikke får gjort. Det er et ting du kan ta opp, jeg blir litt stresset oppi hodet mitt av ting jeg ikke får gjort - det er det som plager meg mest.
Hva blir da den dårlige samvittigheten, hva går det utover?
- Altså, jeg har altfor liten tid til familien, aldeles for liten tid. Jeg har tross alt en aktiv håndballspiller, en gutt på 19 år, og ei jente på 12 år som driver med sprangridning. Jeg prøver å gå på en håndballkamp, jeg prøver å gå på et sprangstevne. Jeg skal blant annet på et stort sprangstevne i helgen, AEG i Stokke, både lørdag og søndag. Men jeg skulle ønske jeg kunne fulgt dem mye bedre opp, sukker den sympatiske bergenseren.

Whitney Houston
Favorittmusikk?
- Jeg er faktisk veldig glad i, og hører mye på musikk. Noen spesiell favoritt har jeg ikke, men jeg hører på det meste og hører mye på radio. Dessverre døde Whitney Houston nå, jeg synes hun var rå, smiler Hamre.
Spiller du noe instrument selv da?
- Nei, jeg gjør ikke det, men jeg har alltid drømt om å spille piano eller gitar. Men jeg fikk aldri tid!, legger 48-åringen til med et glis.


Frode Hamre er svært godt pålest når han kjører ut i løpsbanen. Det er nok også mye av grunnen til at motstanderne er vant til å se denne ryggen. Foto: Hesteguiden.com.

Svært pålest
Hvor mye vet du om motstanderne når du kjører opp bak startbilen?
- Veldig mye faktisk. Jeg prøver å sette meg godt inn i det, leser fagbladene og kommentarene om hvilke ambisjoner de ulike har i løpene. Jeg prøver også å følge litt med i oppvarming og prøvestarter, jeg danner meg det siste inntrykket da rett før start. Jeg merker meg også hva slags type utstyr de andre hestene går med, om det er noen som kommer ut med helstengt hodelag som vanligvis går med draskylapper, slike ting. Jeg prøver mest å fokusere på min egen hest, understreker Jarlsberg-treneren.

Bjerke favorittbanen
Hvilke er dine Topp-3 baner av de du har kjørt på i karrieren?
- Bjerke er helt klart favorittbanen min, uten tvil. Jeg har jo kjørt på Solvalla et par ganger uten suksess, så den vil jeg ikke trekke frem. Åby er en fin bane å kjøre på, der har jeg vært og vunnet noen løp. Og så tar jeg med Sørlandet, jeg trives der nede og det er en fin bane å kjøre på.
Har du noen favorittavlshingst?
- Akkurat for øyeblikket har jeg det. Jeg har falt litt for Revenue jeg, for det første var han et fantastisk individ selv. Det blir Revenue foran Donato Hanover.

Flott oppvekst, ikke savn
Er det noe du savner med Bergen?
- Nå har jo familien min også flyttet østover, og jeg har bare faren min igjen der borte. Jeg har litt kontakt med vennene mine, men det er ikke noe spesielt jeg savner ved Bergen. Jeg hadde en fin oppvekst, trives godt i Bergen, men skulle jeg komme meg videre måtte jeg til Østlandet. Jeg lengter ikke hjem til Bergen.
Før vi snakker om hestene din i kveld - du får en million kroner til å gi til et veldedig formål, hvilket blir det?
- Jeg må gi dem til Kreftaksjonen, i og med at vi har hatt det litt på nært hold, sier Frode Hamre.