Folksomt i Drammen

Skrevet av Richard Ekhaugen, Equus.,  05.03.2012
Artikkelbilde
Emma (10) sørget for å dekke Samsaias behov for A-vitaminer.

- Å, så god og myk du er, Samsaia, smilte Emma (10) og bød på to kilo med gulrøtter.

Rammen rundt det første store arrangementet for Folkehesten Drammen kunne ikke vært flottere. Da klokka passerte middagstid brøt en prøvende sol for alvor gjennom det tynne skylaget, og sørget for førpåskefølelse for de over 300 fremmøtte andelseierne. Da så Folkehesten Drammen, Samsaia, entret drammensgrusen, brøt applausen løs. Gunnar Austevoll er tiltenkt kuskerollen utover i sesongen, og det så ut som om bergenseren storkoste seg da den lille, lettbeinte damen trippet unna i 1.24-fart.
- Hun oppførte seg eksemplarisk, roste Austevoll da han ankom publikumsplassen.

Eksemplarisk, mente Gunnar Austevoll om Samsaias opptreden i løpsbanen.

Debuterer i løpet av en måned
Drammens sportssjef Tron Gravdal sydde arrangementet sammen, og i kompaniskap med Folkehesten-trener Trond Anderssen bød han andelseierne på bildespill, kaffe og dagens nybakst.
- Samsaia er treningsvillig og har alle forutsetninger for å bli bra. Hun kan nok gå 1.20-1.21 på distansen nå, og vi planlegger å debutere med henne i månedsskiftet mars-april. Da kan vi oss sørge for en lettere balanse, fortalte "Buller'n" til spontanapplaus fra det stappfulle publikumsbygget.
Folkehesten-generalen Kim Are Sveen var selvfølgelig til stede, og det var kun ørene som hindret smilet fra å gå rundt hele hodet.
- I dag måtte noen ty til ståplasser på en travbane, det var en stund siden jeg så det sist, gliste prosjektlederen.

Folkehesten-trener Trond Anderssen flankert av samboer Line Bergsund og Kim Are Sveen.

Perfekt Folkehest
Trengselen var stor rundt Samsaia da de 300 andelseierne ble med til stallsiden for å hilse nærmere på sin favoritthest. Mobilkameraene ble flittig brukt, og stor som liten måtte ty til slalåmmetoden for å nå frem til Samsaias mule.
- Å, så myk og god du er, Samsaia, smilte Emma på 10 og bød på to kilo gulrøtter.
- Hun er virkelig poseringsvillig, en perfekt Folkehest, mente noen, mens andre allerede begynte å ane lukten av gull.
- Det er ingen grunn til å tro at dette ikke skal bli bra!
Samsaia så ut til å elske oppmerksomheten fra de 300 andelseierne.

17 forskjellige nasjoner
Anita Sønsteby har lang fartstid innen travet, som medeier i blant annet Briskeby Philip og Tangen Scott. I barnehagen hun jobber i Asker er nå rekrutteringen godt i gang.
- Vi har kjøpt inn 40 andeler på jobben. Ingen av disse har vært hesteeiere tidligere, og de representerer 17 forskjellige nasjoner, forteller Sønsteby mens hun dulter Trond Anderssen kameratslig i siden.
- Så nå må vi ha halalmat når vi kommer på besøk på gården din i Ådal, Trond!
Trond «Buller’n» Anderssen og andelseierne fikk trent nakkemuskulaturen da bildespillet ble vist på veggen i publikumsbygget.