64-åring i hundre

Skrevet av Erik Håkonsen, Equus,  30.03.2012
Artikkelbilde
Elliot Frontline og Ove Wassberg

Ove Wassberg har fylt 64 år, men han er like sulten på flere seirer.
Jeg har god helse og har ingen planer om å trappe ned. Så lenge helsa holder vil jeg jakte nye hester og nye seirer, sier Ove Wassberg.

Ove Wassberg har preget travsporten på Vestlandet i en årrekke. Hans stallhester har vunnet over 3000 løp. Det er rett og slett imponerende!
- Hele livet mitt har vært preget av hester. Jeg vokste opp sammen med hestene. Vår nabo var travtrener Arvid Karlsson. Jeg har faktisk et bilde av med selv i sulkyen bak Mr. Wilson, når jeg bare var 5-6 år gammel, ler Ove Wassberg og fortsetter.
- Jeg vant mitt første løp som 16-åring. Det var et ungdomsløp på gamle Nestun Travbane, erindrer Ove Wassberg.
Siden den gang har det blitt over 3100 seirer til den dyktige bergenseren.

Ove Wassberg var et talent i sulkyen fra første stund. Han ble champion for stallansatte både som nittenåring og tjueåring.
- Så var det klart for militærtjeneste. Etter endt førstegangstjeneste startet jeg opp som egen trener. Siden 1968 har jeg handlet inn masse hester inn til stallen. Jeg har satset på løpshester og det har mine kunder satt pris på, sier Ove Wassberg. 

Hestehandleren
Vi tror det ikke er noen travtrener som har importert flere hester til Norge enn Ove Wassberg.
- Nei, det tror ikke jeg heller. Det har blitt mange opp gjennom årene. Jeg har ikke det eksakte antallet, men mange er det. Det har hendt jeg har kjøpt pakker på opp til femten hester om gangen. Alle har vært billige hester. Min dyreste hest kjøpte jeg i fjor høst. Det er ei hoppe fra USA. Hun ble levert Biri for 125.000 kroner. De hestene som har stått meg aller nærmest er Elliot Frontline og Uppercut Flevo. De ble kjøpt for henholdsvis 20.000 og 16.000 kroner. Begge har tjent over to millioner kroner. Til sammen har de vunnet 109 løp. Det er klart man blir glad i og stolt over slike hester, sier Ove Wassberg.

Uppercut Flevo og Ove Wassberg etter en av mange storløpstriumfer.

Ove Wassberg har heller ikke importert sin siste hest.
- Oppdretterne i Norge må hate meg, men det er slik at mine kunder vil ha ferdige og billige løpshester. Hver eneste dag blir jeg tilbudt hester fra Sverige, Danmark, Tyskland eller Nederland. Jeg kjøper helst hester fra amatørtrenere eller småtrenere. Det at man skal forbedre en hest fra de store trenerne er ikke lett. Jeg har opparbeidet meg et enormt kontaktnett opp gjennom årene, sier Ove Wassberg.

Ferie som 64-åring
I vinter var Ove Wassberg på sin aller første ferie i livet. Da ble det en tur til USA med et påfølgende cruise på en luksusbåt.
- Nå skjønner jeg at folk setter pris på ferie. Det var en fantastisk tur. Jeg fikk kjøre løp i USA og ble tatt imot på en fantastisk måte. Amerikanerne satte stor pris på mitt besøk og jeg ble intervjuet både av aviser og TV. Jeg storkoste meg og det blir nok ikke 64 år til neste ferie, ler en opplagt Ove Wassberg.

Wassberg dominans
De siste årene har far og sønn Wassberg dominert på Bergen Travpark. Sønnen Svein Ove er Ove sin argeste konkurrent i løpsbanen.

- Hvordan er det å kjempe mot sin egen sønn? 

- Det er bra jeg ikke har flere sønner som kjører travløp, kommer det kjapt fra Ove Wassberg før han trekker på smilebåndet igjen.
- Det er klart det er moro. Svein Ove skal ta over bedriften den dagen jeg trekker meg tilbake. Det fungerer utmerket slik det gjør i dag. Vi er begge svært fornøyde med tingenes tilstand. Jeg er også veldig stolt over det Svein Ove har fått til. Vi hadde besøk av Ivar Hoff i vinter. Han mente Svein Ove var en av de aller beste kuskene i landet. Da hoppet jeg til i stolen av glede, sier Ove Wassberg.

Idrettsnavn
Wassberg navnet er forbundet med flere idretter. Både i Norge og Sverige.
- Min far var svensk og jeg er faktisk tremenning til den tidligere langrennsløperen Thomas Wassberg. Det er nok noe i genene som gjør at vi liker å konkurrere, sier Ove Wassberg.