Sikter mot toppen

Skrevet av Erik Håkonsen, Equus,  11.05.2012
Artikkelbilde
Kai Johansen sikter mot toppen.

Travkusken Kai Johansen fra Mogreina sikter mot toppen av premielisten i Oslo Grand Prix førstkommende søndag med hesten Yarrah Boko. Dette er et av de største løpene i Europa og det desidert største i Norge. Førstepremien er på 1,5 millioner kroner.

Yarrah Boko har tilhørt de aller beste hestene i Europa både i fjor og i år. Kai Johansen har tilhørt de beste kuskene de siste årene.
- Jeg satte meg et mål om å vinne 100 løp i året i 2008. Det har jeg klart bortsett fra i 2010. Da bommet jeg med fire seirer. Nå har jeg satt meg et nytt mål og det er å etablere meg blant de fem beste kuskene i landet. Jeg har utviklet meg hele tiden og føler jeg er klar for å ta nye steg i sulkysetet, sier en offensiv Kai Johansen.

38-åringen hadde sin beste sesong i fjor i rent innkjørte penger. Han kjørte inn over syv millioner kroner til sine hesteeiere og vant 111 løp. Han ble med det nummer åtte i landet. Den samme plassen ligger han på i år.
- Det må jeg gjøre noe med. Jeg er et konkurransemenneske og hater å tape. Jeg elsker å kjempe hardt for de målene jeg har satt meg, sier Kai Johansen.

Ingen barnestjerne
For Kai Johansen har det vært hest så og si gjennom hele livet. Han var tidlig med på travbanen og da var han så ivrig at han ikke flyttet seg fra sin faste plass nede ved gjerdet.
- Jeg var livredd for at noen skulle ta plassen min. Jeg måtte jo ha den optimale utsikten over banen. En gang på Jarlsberg Travbane skjedde det en nestenulykke rett foran meg. Jeg husker det var Gunnar Eggen som nesten gikk i bakken. Da gikk jeg fra plassen og sa til far at jeg aldri skulle bli kusk. Heldigvis gikk det over etter noen dager. Jeg har vært innblandet i noen ulykker, men heldigvis har det gått bra. Senest i forrige uke gikk jeg i bakken, men jeg ble bare forslått. Dagen etter vant jeg løp, sier en fornøyd Kai Johansen.

Kai Johansen var ingen stjernekusk til å begynne med i karrieren. Han vant sin første seier i det 61 forsøket.
- Jeg var redd for å gjøre feil. Derfor ble det noe krampaktig over kjøringen min til å begynne med. I dag er jeg hundre prosent fokusert når jeg sitter i sulkysetet. Da kobler jeg ut alt annet. Da er det kun jeg og hesten som gjelder. Jeg er ordblind og får ikke lest meg opp på konkurrentene, men jeg har meget god hukommelse. Jeg vet styrker og svakheter med de hestene jeg kjører og det er viktig, sier Kai Johansen.

Oslo Grand Prix
- Jeg gleder meg voldsomt til Oslo Grand Prix. Jeg mener Yarrah Boko er god nok til å vinne på en god dag. Vi vant sportrekningen. Spor to bak startbilen er nemlig det beste sporet i et travløp. Jeg har drømt om å vinne dette løpet helt siden jeg begynte å kjøre hest. Jeg jobbet som seremonimester på Bjerke i mange år. Da kjørte jeg mange Oslo Gran Prix vinnere, mens kusk og eier ble hyllet på seremoniplass. En dag skal jeg stå øverst på pallen, tenkte jeg flere ganger. På søndag kan drømmen gå i oppfyllelse, sier en drømmende Kai Johansen.

- Hvordan forbereder du deg til storløpet?

- Jeg har ingen spesielle ritualer. Jeg må skaffe meg mest mulig informasjon om de andre hestene, men som jeg har sagt tidligere er det Yarrah Boko og meg selv som er det viktigste. Jeg prøver å tenke minst mulig på løpet. Fra spor to må jeg kjøre alt hva det Yarrah Boko klarer å løpe ut fra start. Det er mange startraske hester med i løpet og posisjonene inn på den første svingen blir meget avgjørende, sier superkusken fra Mogreina.

Kai Johansen og Yarrah Boko.