- Stort å være nominert

Skrevet av Erik Håkonsen,  19.01.2012
Artikkelbilde
Arvid Kvalen med premien han fikk for seieren til K.L.M. Prelong i EM for hopper.

Førstkommende lørdag er det Hestegalla på Hotel Plaza i Oslo. Her skal de som har levert de sterkeste prestasjonene i 2011 hedres. En av dem er K.L.M. Prelong.

- Det er veldig stort for meg at K.L.M. Prelong er nominert til å bli Årets Norskfødte Varmblodshest på Hestegallaen den 21. januar. Jeg skjønner imidlertid at hun har blitt det. Det å vinne EM for hopper er en enorm prestasjon. Hun slo noen av verdens aller beste hopper i det løpet. Akkurat den dagen var hun best, smiler eieren Arvid Kvalen.

K.L.M. Prelong har tjent 1.826.905 kroner i karrieren. Bare i fjor tjente hun over en million kroner. Arvid Kvalen valgte å sette K.L.M. Prelong i trening til Åke Svanstedt i Sverige på tampen av 2010 sesongen.
- I Norge har hoppene dårlig med løpstilbud når de har passert 600.000 kroner i innkjørte penger. Jeg mente det var bedre for henne å konkurrere mot hopper i Sverige enn å møte eliten i Norge. Jeg mente også hun hadde potensial til å utvikle seg videre. Åke Svanstedt er en av de aller beste trenerne i Sverige. Det var derfor ikke noe vanskelig valg å satse på ham. Jeg håpet hun skulle passere en million totalt innkjørt og at hun skulle pynte på rekorden sin. Det klarte hun i løpet av ett eneste løp, sier Arvid Kvalen.

K.L.M. Prelong seiersdefilerer sammen med sin trener Åke Svanstedt etter seieren i EM for hopper. (Foto: Kanal 75)

 - Hvordan startet hesteinteressen?

 - Jeg kommer ikke fra noen gård. Det nærmeste jeg kommer hest er at jeg bor i Hesthagen på Frogner, ler Arvid og fortsetter.
- Jeg ble med noen kamerater og kjøpte Turbo Turi for mange år siden. De andre medeierne ga imidlertid opp når hun enda ikke hadde startet som fem-åring. Jeg overtok henne og etter hvert kom hun til start og tjente 120.000 kroner. Hun er også mor til Turbo Monar som jeg eier.  Han er en flink hest, som snart har tjent 300.000 kroner. Totalt er jeg medeier i ti hester. Man kan trygt si at jeg har fått hestedilla, men jeg må legge til at det er en fantastisk hobby, sier Arvid Kvalen.

 - Hva er planene videre for K.L.M. Prelong?

 - Hun har blitt åtte år gammel, men jeg har bestemt meg for at hun skal konkurrere minst i et år til. NM for hopper får en førstepremie på 250.000 kroner i år. Det løpet har jeg lyst til å være med i. Hun har flotte løp i Sverige hele tiden og jeg mener hun fortsatt har mye ugjort i løpsbanen, sier Arvid Kvalen.

Juryens begrunnelse for nominasjonen:

K.L.M. Prelong
K.L.M. Prelong er ei fantastisk hoppe, som har hatt en fantastisk sesong i en alder av syv år. I EM for hopper på Solvalla den 17. august spurtet hun frenetisk til seier i dette prestisjetunge løpet. Hun vant på sterke 1.12,6a. over mellomdistanse. Hun tjente 649.725 kroner på denne seieren. Denne seieren er en av de sterkeste prestasjonene av ei norskfødt hoppe gjennom alle tider. I 2011 travet hun tre ganger på 1.13 tallet og en gang på 1.12 tallet. Alle gangene over mellomdistanse!